Ο Ν. Καΐλης για τον προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

  • Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2022 - 10:36

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό γίνεται μέσα σε μια περίοδο συνεχόμενων και γενικευμένων ανατιμήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια και τα καύσιμα, στις συγκοινωνίες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, που φτάσαμε να γίνεται λόγος από το κεντρικό κράτος για κουπόνια σίτισης, ερχόμαστε να συζητήσουμε έναν προϋπολογισμό που δεν πατάει στην ζωή. Και το λέμε αυτό, χωρίς να θέλουμε να ψέξουμε ούτε την οικονομική υπηρεσία και τους εργαζόμενους που τον συνέταξαν, αλλά θέτοντας ως κριτήριο ισοσκελισμού τις ανάγκες των δημοτών και των κατοίκων από τη μια και το κατά πόσο αυτές καλύπτονται από τον προϋπολογισμό. Οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων σε υποδομές, σε κοινωνικές παροχές, οι διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό δεν ικανοποιούνται, γιατί δεν συνάδουν με την λογική κόστους οφέλους.

Στη λογική αυτή εμείς λέμε πως έχουμε έναν προϋπολογισμό «μια από τα ίδια» και πριν αρχίσετε τα περί «κατάθεσης κοστολογημένων αντιπροτάσεων» κ.α., ρωτήστε την ίδια την υπηρεσία αν θα μπορούσε να δουλεύει ταυτόχρονα δυο και τρία σχέδια προϋπολογισμού…

Η κριτική μας δεν γίνεται στον αέρα, απλά βάζουμε μπροστά άλλες προτεραιότητες που πατάνε τόσο στις δυνατότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για λύσεις, μέσα σε αυτόν το «στενό κορσέ» λειτουργίας του Δήμου, αλλά και περιέχουν διεκδικήσεις και αιτήματα στη βάση του ρεαλισμού που υπαγορεύεται από τις ανάγκες της μεγάλης μάζας του κόσμου και των δυνατοτήτων της εποχής μας να τις καλύψει.

Η κρατική χρηματοδότηση φτάνει ίσα και μόνο για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Δήμου, με αποτέλεσμα να πρέπει να βασίζεται στα ίδια έσοδα, στη λεγόμενη ανταποδοτικότητα, για να μπορέσει να παράξει έργο. Εδώ είναι που αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς ιδιαίτερα μέσα σε αυτές τις συνθήκες (με την υπέρογκη συνδρομή προς τον ΦΟΣΔΑ, την αύξηση κόστους των αναλώσιμων και της ενέργειας), περιορίζεται δραματικά η δυνατότητα του Δήμου να ασκήσει πολιτική.

Για το 2023 για παράδειγμα, ο Δήμος μπορεί να διαθέσει μόνο το 22% των εσόδων του για δράσεις και έργα. Το πρόβλημα είναι στην ίδια τη λογική της ανταποδοτικότητας και δεν λύνεται με προτεινόμενες αυξήσεις τελών. Τόσο η κρατική χρηματοδότηση όσο και τα δημοτικά τέλη, βγαίνουν στην τελική από την ίδια τσέπη. Η μεν πρώτη με την κεντρική φορολογία και η δεύτερη από την τοπική φορολογία. Άρα αύξηση των τελών, πέρα από τον αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο, δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση των εσόδων, δεν σημαίνει πως θα μπορεί ο κόσμος να πληρώσει.

Όσον αφορά τα νούμερα. Τα τακτικά έσοδα του Δήμου κινούνται για μια ακόμη χρονιά στα ίδια επίπεδα (κοντά στα 5 εκ.). Τα ανείσπρακτα των Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, μαρτυρούν εν μέρει και την αδυναμία του κόσμου να αντεπεξέλθει στα οικονομικά βάρη της τοπικής φορολογίας, αλλά και την αδυναμία του Δήμου να τα εισπράξει αφού θα πρέπει να διαθέσει επιπλέον προσωπικό, το οποίο όμως δεν υπάρχει…

Έχουμε έναν ακόμα προϋπολογισμό, που επιβεβαιώνει την μετατροπή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Τοπική Διοίκηση συνεχίζει στη ρότα και αποδέχεται:

την υποχρηματοδότηση, με μειώσεις ή διατήρηση κονδυλίων, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για δυσθεώρητες αυξήσεις των λειτουργικών δαπανών.

Η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είναι μειωμένη κατά 100χιλ. Οι προβλέψεις για αναλώσιμα, ενέργεια και καύσιμα παραμένουν σχετικά σταθερές τη στιγμή που οι τιμές τους αυξάνονται συνεχώς.

την υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών που αφορούν την πιεστική καθημερινότητα των κατοίκων.

Ενδεικτικά, οι Υπηρεσίες Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής έχουν υλοποιήσει το 46% των προβλεπόμενων εξόδων τους με πρόβλεψη για υλοποίηση του 68% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι Υπηρεσίες Τεχνικών Έργων έχουν υλοποιήσει μόλις το 23% των προϋπολογισμένων εξόδων τους και προβλέπεται μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουν το 40%(!).

Είναι φανερό πως αυτές οι υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα της καθημερινότητας των δημοτών, λόγω και της υποστελέχωσης, λειτουργούν πολύ κάτω από τις δυνατότητες τους και τις ανάγκες της κοινωνίας. Επιπλέον, και οι δυο υπηρεσίες εμφανίζουν μειωμένο προϋπολογισμό για το 2023.

τη συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού.

Για μια ακόμη χρονιά αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό η συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού, μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Δήμου, και η γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας και των διαφόρων προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, για την κάλυψη των υπαρκτών αναγκών των υπηρεσιών.

Μετά από όλα αυτά, η καταψήφιση του προϋπολογισμού από τη μεριά μας είναι δεδομένη, το ζητούμενο είναι η διεκδίκηση πόρων, έργων, προσωπικού, η εναντίωση στη φορομπηξία, η στήριξη των εργαζομένων, ομήρων συμβασιούχων για μόνιμη δουλειά.