Το λιμάνι της Ερμούπολης συμμετέχει ως “πιλότος” στο πρόγραμμα SEANERGY

Προοπτική μετάβασης σε “πράσινο” λιμάνι

Στόχος η απόκτηση σχεδίου για πρακτικές μείωσης ρύπων σε λιμενικές υποδομές
φωτο: Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Ως λιμένας - πιλότος για τον μετασχηματισμό λιμενικών υποδομών σε “πράσινα λιμάνια” τόσο σε όλη την Ελλάδα, όσο σε Αυστρία και Ισπανία, έχει επιλεγεί η Σύρος και το λιμάνι της Ερμούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος SEANERGY.

Η Σύρος, μέσω του Λιμενικού Ταμείου, συμμετέχει σε αυτό δεδομένης της συνεργασίας με το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα σχέδιο που θα βοηθά τις χερσαίες υποδομές λιμενικών εγκαταστάσεων να επιτύχουν τη μείωση της εκπομπής ρύπων.

Ουσιαστικά με το πρόγραμμα SEANERGY θα δημιουργηθεί ένα εγχειρίδιο που θα υποδεικνύει τις ορθές πρακτικές και τα σωστά βήματα για τη μετατροπή των λιμενικών υποδομών σε “πράσινα” λιμάνια, όπως προστάζει η σημερινή εποχή.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η εκπαίδευση γύρω από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και “πράσινα” καύσιμα και πεδία εκτελέσεων αυτής της εκπαίδευσης θα είναι οι λιμενικές υποδομές.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου (ΔΛΤΣ), ο εκπρόσωπος του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, Κώστας Κομνηνός, εξήγησε πως έως την άνοιξη του 2025, θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί το έργο για τα σχέδια ενεργειακής αναβάθμισης λιμένων, που θα αποτελέσει ένα σύνολο πληροφοριών και κατευθυντήριων γραμμών. “Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει προτάσεις σε επίπεδο προμελετών για ενεργειακή αναβάθμιση στο σύνολο των λιμένων”, σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως μέσα από αυτό το σχέδιο θα αναβαθμιστούν οι υποδομές κυρίως του χερσαίου τμήματος, αλλά και θα παρασχεθούν υποδομές κάλυψης ηλεκτρικών φορτίων (φόρτιση μηχανών σκαφών κ.α.).

Αμέσως μετά την αποδοχή της συμμετοχής του Λιμενικού Ταμείου Σύρου στο πρόγραμμα SEANERGY, η συνεργασία με το δίκτυο θα εντατικοποιηθεί.

Διευκρινίζεται πως δεν προκύπτει καμία οικονομική επιβάρυνση για το ΔΛΤΣ.

Κανδιώ Μαραγκού: Πολύτιμο σχέδιο με φόντο το master plan

Προλογίζοντας το πρόγραμμα, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κανδιώ Μαραγκού μίλησε για την αναγκαιότητα υλοποίησης αυτού, προκειμένου η Σύρος, οι λιμενικές υποδομές της, καθώς και άλλα λιμάνι της χώρας, να κατευθυνθούν προς μία “πράσινη” μετάβαση.

“Τα λιμάνια δίνουν ζωή στις πόλεις και στα νησιά και πρέπει να ακολουθούν τις εξελίξεις και να ανταποκρίνονται στα δεδομένα της νέας εποχής. Το θέμα είναι σχετικό με την εξέλιξη του λιμανιού και με τη μετάβασή του σε πράσινο λιμάνι” σχολίασε αρχικά, εξηγώντας πως το SEANERGY “είναι ένα πρόγραμμα διάρκειας τριών ετών που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2022”.

Σύμφωνα με την ίδια, το σημαντικό είναι πως “η συμμετοχή μας στο έργο που θα μας προσφέρει ένα σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης του λιμένα έρχεται σε μία χρονική περίοδο που εμείς εκπονούμε και τις υπόλοιπες μελέτες του master plan. Άρα, η συμμετοχή μας σε αυτό το πρόγραμμα θα έρθει να ωφελήσει και το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο των μελετών του master plan από πλευράς ενεργειακής αναβάθμισης του νέου λιμένα”.

Νέα κατεύθυνση στα λιμάνια

Από την πλευρά του, ο κ. Κομνηνός από το Δίκτυο μίλησε αναλυτικά για το πρόγραμμα και για τη νέα κατεύθυνση που θα δώσει σε λιμενικές υποδομές.

“Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου δεδομένης της συμμετοχής του Δήμου ως βασικού μετόχου, στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ, εξασφάλισε τη δυνατότητα να αποτελέσει – ωφελούμενο του ευρωπαϊκού έργου “Τhe Sunstainability Educational Programme for greeNER fuels and energy on ports – SEANRGY”, με τον λιμένα Ερμούπολης, ως έναν από τους λιμένες πιλότους του έργου.

Στο έργο συμμετέχει το ΔΑΦΝΗ μαζί με εταίρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προβλέπεται η υλοποίηση δράσεων που θα αφορούν τρία λιμάνια – πιλότους στην Ισπανία, στη Αυστρία και στην Ελλάδα”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζοντας Ευρώπη” και έχει ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2022 με διάρκεια 3 έτη”, ενώ εστιάζοντας στην ουσία, υπογράμμισε τα εξής: “Το έργο SEANERGY θα αναπτύξει ένα Γενικό Σχέδιο Ενεργειακής Αναβάθμισης Λιμένων που θα επιτρέψει στους φορείς των λιμενικών υποδομών, να αξιολογήσουν, να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν τις απαραίτητες δράσεις προς την κατεύθυνση μετατροπής των λιμένων σε κόμβους καθαρής ενέργειας”.

Περιβαλλοντικός και ενεργειακός μετασχηματισμός

Πιο αναλυτικά, ειπώθηκε πως το έργο SEANERGY και κατ’επέκταση η Σύρος ως λιμάνι πιλότος θα εκπονήσουν ένα “γενικό σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης λιμένων θα αποτελέσει το κύριο σημείο αναφοράς για όλες τις λιμενικές υποδομές που εκκινούν τον περιβαλλοντικό και ενεργειακό μετασχηματισμό τους”.

Επιπλέον, ο κ. Κομνηνός τόνισε πως, “για την υλοποίησή του στα λιμάνια – πιλότους θα δημιουργηθεί το εγχειρίδιο SEANERGY, το οποίο θα λειτουργήσει ως καθοδηγητικό και επεξηγηματικό βοήθημα του περιεχομένου του γενικού σχεδίου ενεργειακής αναβάθμισης λιμένων. Χάρη σε αυτά τα “εργαλεία”, το έργο SEANERGY θα καθοδηγήσει τους λιμένες προς τη μεταβίβαση σε μηδενικές εκπομπές αερίων και θερμοκηπίου”.

Διευκρίνισε ακόμη πως το έργο συντονίζει η Magellan Circle και συμμετέχουν ανάμεσα σε άλλους φορείς και το δίκτυο ΔΑΦΝΗ.

Τέσσερα στάδια ανάπτυξης

Προτού ολοκληρωθεί η ενημέρωση, ο ομιλητής από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ υπογράμμισε πως το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε τέσσερα στάδια.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του εν λόγω έργου το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο αναμένεται να επωφεληθεί από 1. Τη δημιουργία ενός γενικού σχεδίου ενεργειακής αναβάθμισης λιμένα το οποίο και θα περιλαμβάνει βασικές προτάσεις μετασχηματισμού του λιμένα Ερμούπολης σε “πράσινο λιμάνι”. 2. Την αξιοποίηση του εγχειριδίου του έργου, το οποίο θα λειτουργήσει ως καθοδηγητικό και επεξηγηματικό βοήθημα του περιεχομένου του Γενικού Σχεδίου Ενεργειακής Αναβάθμισης Λιμένων. 3. Τη συμμετοχή του προσωπικού του ΔΛΤΣ σε εκπαιδεύσεις που θα λάβουν χώρα σε άλλες χώρες αλλά και να φιλοξενήσει εκπαιδεύσεις στην Ερμούπολη και 4. Την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου και σε άλλες λιμενικές υποδομές πέρα από τον λιμένα Ερμούπολης.