Χαντάκια κατά μήκος του κεντρικού δρόμου και των μικρών οδών του οικισμού απειλούν την σωματική ακεραιότητα οδηγών και πεζών

Ασφάλεια “μηδέν” στο δρόμο του Πισκοπιού

Απαντήσεις από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Σύρου για το σοβαρό θέμα των αποκαταστάσεων, με φόντο το έργο ύδρευσης που υλοποιείται

“Κόκκινο” χτυπά η αγωνία πολιτών που διέρχονται καθημερινά από τον δρόμο του Πισκοπιού και συγκεκριμένα καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου πενταμήνου, καθώς δεδομένης της εξέλιξης της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, η κεντρική κυκλοφοριακή αρτηρία έχει σκαφτεί σε όλη την έκτασή της, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άκρως επικίνδυνα χαντάκια, παρά την όποια αρχική επίστρωσή τους.

Η ανασφάλεια των οδηγών και τα μικροατυχήματα σε ημερήσια βάση συζητούνται έντονα όλο το τελευταίο διάστημα, καθώς τα σημεία που έχουν “ανοιχτεί” από τον εργολάβο, τόσο στον κεντρικό δρόμο, όσο όμως και στις μικρότερες οδούς, δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως, κατάσταση που στήνει… παγίδες σε διερχόμενους πολίτες.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από παρέμβαση της μείζονος αντιπολίτευσης, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για τον τρόπο και τον χρόνο αποκατάστασης των δρόμων, αλλά και για το ποιος έχει την ευθύνη αυτής της εργασίας.

Συγκεκριμένος στις απαντήσεις του υπήρξε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος εξήγησε πως όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, σε τμήματα που έχει ολοκληρωθεί το έργο, θα γίνει η τελική αποκατάσταση. Πάντως, ο ίδιος σημείωσε πως η εντολή προς τον εργολάβο σχετικά με τους μικρούς δρόμους που εξυπηρετούν οικίες είναι τα σκαμμένα τμήματα να κλείνονται την ίδια ημέρα.

Υπενθυμίζεται πως το έργο αφορά στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του οικισμού του Πισκοπιού και αφορά σε απαραίτητη παρέμβαση ύψους 645 χιλ. ευρώ. Οι εργασίες για την ολοκλήρωσή του θα απαιτήσουν ακόμη ένα σημαντικό διάστημα.

Στον αέρα… η ασφάλεια των οδηγών

Την κάκιστη κατάσταση που συναντούν οι οδηγοί στο οδόστρωμα, καθώς διέρχονται από την περιοχή, περιέγραψε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Δούναβης.

“Τους τελευταίους τέσσερις με πέντε μήνες στο Πισκοπιό είναι σε εξέλιξη ένα πολύ σημαντικό έργο, η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης. Ένα σημαντικό έργο κοινής ωφέλειας ουσιαστικά, το οποίο επ΄ ουδενί δεν θέλω να υποβαθμίσω, ούτε να απαξιώσω με όσα θα αναφέρω.

Δυστυχώς όμως το έργο απαξιώνεται μόνο του από την κάκιστη και απαράδεκτη κατάσταση του οδοστρώματος τόσο στην κεντρική αρτηρία – και μιλάω για το κομμάτι διασταύρωσης Κινίου – Επισκοπείου - , όσο και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του οικισμού”, ανέφερε σε απόλυτο τόνο ο ίδιος.

Μάλιστα ακολούθως περιέγραψε γλαφυρά προσωπική εμπειρία του, κατά την οποία θα μπορούσε να έχει προκληθεί ατύχημα στον ίδιο.

“Στις 07.30 το πρωί της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου, λίγο πριν το Κοκκινόσπιτο που υπάρχει μία “τυφλή” στροφή, ξαφνικά είδα μπροστά μου ένα λεωφορείο της ΚΤΕΛ που εκτελούσε το σχολικό δρομολόγιο για να πάρει τα παιδιά. Κάνοντας δεξιά για να το αποφύγω, οι δεξιοί τροχοί του αυτοκινήτου μου έπεσαν στο χαντάκι που ναι μεν έχει καλυφθεί με άσφαλτο, αλλά που δυστυχώς έχει βάθος 5 με 10 εκατοστά. Έχασα τον έλεγχο του αυτοκινήτου, μου έφυγε το τιμόνι από τα χέρια και κόντευα να τρακάρω στο λεωφορείο”, περιέγραψε χαρακτηριστικά.

Βάσει των ανωτέρω και μεταφέροντας τη γενικότερη αγωνία πολιτών, πρόσθεσε τα εξής: “Δεν μπορώ να διανοηθώ πώς νιώθουν οι οδηγοί μοτοσυκλετών σε αυτά τα σημεία. Εξαιτίας αυτού απαξιώνεται το έργο. Μόλις έφτασα στη δουλειά μου έκανα αίτηση στη ΔΕΥΑΣ και ζήτησα αντίγραφο της σύμβασης και τυχόν τροποποίησής της για να διαπιστώσω ποιος έχει υποχρέωση για την αποκατάσταση και σε πόσο χρονικό διάστημα έχει την υποχρέωση της αποκατάστασης γι αυτά τα σημεία. Δυστυχώς παρέλαβα σήμερα το μεσημέρι την απάντηση και δεν περιέχεται κάποια αναφορά σε αυτό. Θα κάνω νέα αίτηση στη ΔΕΥΑΣ”, γνωστοποίησε, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Ουσιαστικά πρέπει να μάθουμε ποιος έχει την υποχρέωση, πόσο σύντομα πρέπει να γίνεται η αποκατάσταση για να μη θρηνήσουμε θύματα επειδή αυτό έχει παραγίνει”.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, υπογράμμισε δε, πως, “για πόσο θα συνεχιστεί ακόμη αυτή η κατάσταση, αλλά και σε εσωτερικά σημεία του οικισμού που γίνονται αυτή τη στιγμή τα έργα και ορθώς γίνονται, δυστυχώς δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει την επόμενη ημέρα”.

Εντολές και αναμονή τελικών αποκαταστάσεων

Σε τοποθέτηση προέβη ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου. Απαντώντας στις παρατηρήσεις του κ. Δούναβη, ο Ανδρέας Γιαλόγλου υπογράμμισε τα εξής: “Όσον αφορά το έργο του Πισκοπιού να εξηγήσουμε ότι το έργο είναι σε εξέλιξη. Χορηγήθηκε στον κ. Δούναβη, τόσο η σύμβαση, όσο και η τροποποίηση αυτής μέσα από την οποία παρατείνεται η εκτέλεση των εργασιών μέχρι τα μέσα Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι εξ ολοκλήρου η ευθύνη για την αποκατάσταση είναι στον ανάδοχο και όχι μόνον κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, αλλά και κατά το χρονικό διάστημα υποχρεωτικής συντήρησης αυτού”.

Σχετικά με τη δυνατότητα άμεσης ουσιαστικής αποκατάστασης και κλεισίματος των χαντακιών, ο ίδιος πρόσθεσε τα ακόλουθα. “Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αυτές οι ανισοσταθμίες, αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών δεν υπάρχει η δυνατότητα όπως μου εξήγησε και η Υπηρεσία να γίνει η αποκατάσταση. Μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες έχει σαφή εντολή ο ανάδοχος να προχωρήσει τις αποκαταστάσεις”.

Επιπλέον, μιλώντας για την ουσία του έργου, γνωστοποίησε και την κατεύθυνση που δίδεται στον εργολάβο για τους μικρούς δρόμους της περιοχής.

“Όσον αφορά την προσβασιμότητα, να διευκρινίσω όπως με ενημέρωσε και η Υπηρεσία ότι πλέον απομένουν μόνον δύο δρόμοι για να περάσουν τα δίκτυα και στο σημείο αυτό να τονίσω ότι μέσα από αυτό το έργο επιτυγχάνεται ίσως το μεγαλύτερο έργο που έχει εκτελεστεί στη διοικητική ενότητα της Άνω Σύρου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αποκαθίστανται τα προβλήματα ύδρευσης και δημιουργούνται εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά τη γενικότερη υδροδότηση του νησιού.

Η προσβασιμότητα λοιπόν στις επιμέρους οδούς και κατοικίες, σύμφωνα με εντολή που έχει δοθεί στον ανάδοχο είναι να γίνονται το απόγευμα. Δηλαδή οποιοσδήποτε δρόμος ανοίγεται από τους μικρούς, μέχρι το απόγευμα να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα των κατοίκων με επίχωση και σε συνεννόηση με αυτούς” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τις απαντήσεις του, ο Ανδρέας Γιαλόγλου επανέλαβε πως, “Αυτές είναι οι εντολές που υπάρχουν από την Υπηρεσία και αυτές θα εκτελούνται”.