Καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου ζητούν καλαίσθητες παρεμβάσεις για τις εμπορικές οδούς και ουσιαστικές αναβαθμίσεις

Αποφασισμένοι να μπλοκάρουν το έργο του Open Mall

Διαφωνούν κάθετα με την επέκταση πεζοδρομίων μέσα στον πεζόδρομο

“Μέτωπο” ενάντια στο προωθούμενο έργο του Open Mall συγκροτούν περίπου 35 επιχειρηματίες του ιστορικού κέντρου, οι οποίοι ζητούν ουσιαστική αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων, προκειμένου οι οδοί Θυμάτων Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη και Σταματίου Πρωίου να αποκτήσουν μία ελκυστική ταυτότητα που θα κερδίζει τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Ειδικότερα, καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες ακινήτων των κεντρικών εμπορικών οδών της Ερμούπολης συζήτησαν για το έργο του Open Mall, προχθές το βράδυ, με αφορμή την εξέλιξη της ανάδειξης εργολάβου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, για την υλοποίηση παρεμβάσεων στους κοινόχρηστους χώρους και δρόμους, το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με όσα αποφάσισαν, θα χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να μην εξελιχθεί το συγκεκριμένο έργο – όπως κατέληξε να προτείνεται για να μη χαθεί η χρηματοδότησή του -, αφού όπως εξήγησαν διαφωνούν με την βασική παρέμβαση που αφορά στην επέκταση των υπαρχόντων πεζοδρομίων. Βάσει του ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” σχολίασαν καυστικά πως δεν υπάρχει πεζόδρομος σε Ευρωπαϊκές πόλεις και περιοχές που να έχει πεζοδρόμια, γεγονός που τόνισαν ότι προκαλεί αρνητικά σχόλια για το αποτέλεσμα που θα προκύψει βάσει των τελευταίων σχεδιασμών του Δήμου.

Οι ίδιοι επεσήμαναν ακόμη πως το εμπορικό κέντρο της Ερμούπολης δεν μπορεί να μετατραπεί σε εργοτάξιο κατά το διάστημα πριν από το Πάσχα μέχρι και νωρίς το φθινόπωρο, καθώς η Σύρος και οι επαγγελματίες επιδιώκουν την τουριστική ανάπτυξη και ουσιαστικά την επέκταση της τουριστικής σεζόν.

Αναφορικά με τη συζήτησή τους, η “Κοινή Γνώμη” παρουσιάζει αναλυτικό ρεπορτάζ.

Σημειώνεται πως στην εν λόγω συνάντηση το “παρών” έδωσε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, ο οποίος άκουσε τα παράπονα των 35 περίπου επιχειρηματιών.

Επίσης, πρέπει να υπενθυμιστεί πως για το έργο της αναβάθμισης των προσόψεων των καταστημάτων στο πλαίσιο του Open Mall, θα συμμετέχουν περίπου 90 καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες, ενώ οι δημόσιες παρεμβάσεις θα γίνουν από τον Δήμο.

Σήμερα το συνολικό έργο προβλέπει τα εξής: 1. Αναβάθμιση δημόσιου χώρου: Βελτίωση προσβασιμότητας πεζοδρόμων Θυμ. Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη, Βικέλα και Πετροκοκκίνου, Διαπλάτυνση πεζοδρομίων και βελτίωση προσβασιμότητας στην οδό Σταματίου Πρωίου, καθιστικά σημεία, σήμανση – ασφάλιση, ηλεκτροφωτισμός (νέα φωτιστικά σώματα, τροποποίηση καλωδιώσεων), έξυπνα παγκάκια. 2. Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης: Σύστημα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Λανθασμένος χρόνος υλοποίησης

Αρχικός προβληματισμός από την πλευρά των επιχειρηματιών υπήρξε για τον χρόνο που θα γίνει το έργο, δηλαδή, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής, το επόμενο διάστημα, αλλά όχι στην “καρδιά” του Πάσχα και του καλοκαιριού.

Οι ίδιοι τόνισαν πως γίνεται προσπάθεια να επεκταθεί η σεζόν και ως εκ τούτου, σε περιόδους που το νησί υποδέχεται μεγάλη επισκεψιμότητα, ένας σκαμμένος πεζόδρομος, δεν θα έχει να προσφέρει τίποτα καλό, παρά μόνον να θέσει εμπόδια στην πρόσβαση των καταναλωτών και να προκαλέσει όχληση.

Επίσης, επεσήμαναν πως ένα έργο ουσιαστικών παρεμβάσεων πρέπει να γίνει σε σωστό χρόνο ενώ πρέπει να στοχεύει και στην ουσία, δηλαδή στην αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου. Σύμφωνα με όσα σχολίασαν στη συνάντηση, οι εμπορικές οδοί πρέπει να αποκτήσουν μία σύγχρονη λειτουργία και μία ελκυστική εικόνα. Υποστήριξαν μάλιστα πως δεν είναι σωστό να προωθηθεί ένα έργο χωρίς ουσιαστική μελέτη, απλά και μόνο για να μη χαθεί η χρηματοδότηση.

Επιπρόσθετα, από την πλευρά τους, ξεκαθάρισαν πως η συμφωνία των καταστηματαρχών με το έργο σε αρχικό επίπεδο, αφορούσε στην αρχική πρόβλεψη για ομαλή ταπείνωση των πεζοδρομίων και όχι για επέκτασή τους.

Όχι στην επέκταση πεζοδρομίων

Οι επιχειρηματίες που συγκεντρώθηκαν προχθές το βράδυ και συζήτησαν επί του έργου, θεωρούν πως το έργο πρέπει να αλλάξει και ειδικότερα, ζητούν μία ουσιαστική “ανάπλαση” των κύριων εμπορικών οδών, με σωστές προϋποθέσεις, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της αγοράς και τη χειμερινή, αλλά και την καλοκαιρινή περίοδο.

Από τα βασικά σημεία της διαφωνίας τους, αποτελεί το θέμα της επέκτασης των πεζοδρομίων, εντός… πεζόδρομου. Η απορία που εκφράστηκε από αρκετούς παριστάμενους στη συζήτηση ήταν για ποιον λόγο ένας πεζόδρομος να πρέπει να έχει πεζοδρόμια.

Θετικά σημεία

Πέραν των ανωτέρω, οι 35 επιχειρηματίες – καταστηματάρχες διατύπωσαν τη σύμφωνη γνώμη τους με ορισμένα θέματα και αλλαγές – βελτιώσεις που προβλέπονται στο συγκεκριμένο έργο. Ειδικότερα, τόνισαν πως συμφωνούν με τη βελτίωση στον φωτισμό των εμπορικών οδών, η εικόνα των οποίων σήμερα και δη τις βραδινές ώρες είναι κάκιστη, αφού η ένταση των φωτιστικών δεν επαρκεί. Επίσης, σημείωσαν πως θέλουν απαραιτήτως να γίνει η προμήθεια και η αξιοποίηση σύγχρονου εξοπλισμού, όπως είναι τα “έξυπνα” παγκάκια, ενώ επεσήμαναν πως χρήσιμη θα είναι και η παροχή δωρεάν ίντερνετ για πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ακόμη τονίστηκε πως καλό θα ήταν να υπάρχουν και “έξυπνες” πινακίδες που να πληροφορούν τον εισερχόμενο στον πεζόδρομο ενδεικτικά για τη λειτουργία των καταστημάτων, για τυχόν προσφορές, αλλά και για ωράρια λειτουργίας, ακόμη και για επισκέψιμα σημεία στο ιστορικό κέντρο.

Θετικά μίλησαν επίσης και όσον αφορά στην πρόβλεψη για τις προσόψεις των καταστημάτων. Σύμφωνα με όσα εξήγησαν, σήμερα η εικόνα των βιτρινών, των κουφωμάτων και των εισόδων παρουσιάζει ανομοιομορφία. Αυτό το γεγονός δεν δημιουργεί μία ελκυστική εικόνα, ούτε και μία ενιαία εικόνα στους εμπορικούς δρόμους. Ως εκ τούτου, υπογράμμισαν πως οι όποιες βελτιώσεις, συντηρήσεις και αλλαγές στον χρωματισμό των προσόψεων, κρίνονται απαραίτητες. Αυτό άλλωστε, αφορά στο κομμάτι του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, το οποίο προωθείται σε συνεννόηση με τους σχεδόν 90 επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Σε αυτό το σημείο, τονίσθηκε πως υπάρχουν ορισμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι οποίοι δεν γνώριζαν εξ αρχής για το έργο του Open Mall.

Ναι στην ταπείνωση πεζοδρομίων

Επί της ουσίας, η συγκεκριμένη “ομάδα” επιχειρηματιών, προτείνει να υπάρξουν νέες μελέτες που θα περιλαμβάνουν σωστή ανάπλαση στις εμπορικές οδούς, ώστε - όπως τόνισαν -, να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα και τα άτομα με κινητικές και άλλες δυσκολίες, όπως επίσης και όσοι μετακινούνται με αναπηρικά αμαξίδια.

Η κύρια σκέψη τους αφορά στην ομαλή ταπείνωση (σβήσιμο) των υπαρχόντων πεζοδρομίων ώστε να υπάρχει ενιαίος χώρος μεταξύ των δύο πλευρών των καταστημάτων. Ουσιαστικά επιθυμούν να μην υπάρχουν πεζοδρόμια και φυσικά για την απρόσκοπτη ροή του νερού της βροχής να μετακινηθούν τα φρεάτια στο μέσον των οδών, ένα έργο για το οποίο οφείλει να φροντίσει σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η ΔΕΥΑ Σύρου. Άλλωστε, όπως εξήγησαν ακόμη και με την επέκταση των πεζοδρομίων όπως την προωθεί ο Δήμος, τα φρεάτια θα πρέπει να μετακινηθούν ξανά.

Με αυτή την πρόβλεψη, εξήγησαν πως το ιστορικό κέντρο, στους βασικούς πεζοδρόμους του, θα παρουσιάσει μία πανέμορφη και ελκυστική εικόνα και θα μπορέσει να διαμορφωθεί κατάλληλα, με στόχο οι καταναλωτές να απολαμβάνουν τις αγορές τους, αλλά και να θέλουν να παραμείνουν σε αυτές τις εμπορικές οδούς.

Ενδεικτικά, όσοι μίλησαν στη συνάντηση, αναφέρθηκαν σε παραδείγματα Ευρωπαϊκών πόλεων με μεγάλους, αλλά και μικρούς πεζοδρόμους, στους οποίους φυσικά και δεν υπάρχουν πεζοδρόμια.

Μάλιστα, ανάμεσα στις παρατηρήσεις που έκαναν, σχολίασαν πως η όποια τελική εικόνα και παρέμβαση πρέπει να χαρακτηρίζεται από ομοιομορφία και σαφώς να χρησιμοποιηθούν υλικά που θα “δένουν” με το ιστορικό κέντρο Ερμούπολης και τη φυσιογνωμία του.

Σκίαστρα και πρωτότυπες επιλογές

Θέμα το οποίο επιγραμματικά αναφέρθηκε με αφορμή τη γενικότερη αναβάθμιση του πεζόδρομου ήταν και η δυνατότητα αισθητικής ανάδειξής του, μέσω τοποθέτησης σκιάστρων, πολύ ελαφριάς κατασκευής. Θέμα για το οποίο όπως τόνισαν οι επιχειρηματίες, στο παρελθόν είχε παρουσιαστεί μία μελέτη για τους πεζοδρόμους της Θυμάτων Σπερχειού και της Πρωτοπαπαδάκη, αναφορικά με την οποία, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διαθέτει την απαραίτητη έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Με αυτή την παρέμβαση, ο πεζόδρομος θα παρουσίαζε μία πολύ ξεχωριστή εικόνα.

Υποστήριξαν δε, πως μία συνολικότερη προσέγγιση στην αναβάθμιση των εμπορικών οδών κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς η όποια αποσπασματική κίνηση και το όποιο αποσπασματικό έργο, δεν θα ωφελήσει σε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.

Ανυποχώρητοι

Αναφορικά με τα παραπάνω, οι επιχειρηματίες τόνισαν πως ένα έργο γίνεται, όχι με “κουτσουρεμένες” μελέτες, αλλά με σωστές μελέτες. Βάσει αυτής της θέσης, αποφάσισαν πως θα αποστείλουν ένα έγγραφο με τις θέσεις τους στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με το οποίο θα ζητούν νέα μελέτη, παρεμβάσεις που θα διαμορφώνουν κατ΄ ουσίαν πεζόδρομο, ενώ θα ζητούν η εκτέλεση ενός ολοκληρωμένου έργου να γίνει σε χρόνο που δεν θα εμποδίζεται η προσπάθεια όλων να επεκταθεί η σεζόν.

Σύμφωνα με όσα είπαν, δεν θα αφήσουν να χαθεί ούτε το Πάσχα, ούτε και το καλοκαίρι, αλλά και ο Σεπτέμβρης και Οκτώβρης, που το νησί θα υποδέχεται ακόμη επισκέπτες, οι οποίοι, επ ΄ ουδενί δεν πρέπει να αντικρίσουν ένα “εργοτάξιο” στο εμπορικό κέντρο.

Μάλιστα, δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την υλοποίηση του έργου του Open Mall όπως προωθείται σήμερα από το Δήμο, αφού το αποτέλεσμα δεν θα τιμά την πόλη και δεν θα λειτουργεί ελκυστικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Οι ίδιοι συμφώνησαν πως θα εξαντλήσουν όλα τα μέσα για να μην προχωρήσει τώρα αυτό το έργο.

 

Ετικέτες: