Νέα μονάδα αφαλάτωσης θα καλύψει τις ανάγκες των περιοχών Βάρης και Μέγα Γιαλού

Η ΔΕΥΑΣ λαμβάνει τα μέτρα της ενόψει του καλοκαιριού

Α. Γιαλόγλου: “Δεν θα παρατηρηθούν φαινόμενα διακοπής της υδροδότησης την φετινή τουριστική περίοδο”

Η καλοκαιρινή περίοδος βρίσκεται προ των πυλών και ο “εφιάλτης” των επαναλαμβανόμενων διακοπών στην υδροδότηση για τους κατοίκους, κυρίως στα χωριά της Σύρου, φαίνεται να “ξυπνά” κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Οι αυξημένες ανάγκες σε νερό, εξαιτίας της υπερπληθώρας των επισκεπτών στο νησί, αλλά και αστάθμητοι παράγοντες, είχαν ως αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2021,να σημειώνονται συχνές διακοπές νερού, κάνοντας δύσκολη τη ζωή κατοίκων και παραθεριστών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Με την ελπίδα το φετινό καλοκαίρι να είναι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα, η ΔΕΥΑ Σύρου φρόντισε ήδη από τώρα να προχωρήσει στη μίσθωση μονάδας αφαλάτωσης, που θα καλύπτει τις περιοχές της Βάρης και του Μέγα Γιαλού, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οδηγείται σε ναυάγιο η υλοποίηση του έργου του δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού, ο οποίος θα εξυπηρετούσε τις παραπάνω περιοχές.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, Ανδρέας Γιαλόγλου, για την περιοχή της Ποσειδονίας είναι έτοιμη προς χρήση η νέα αφαλάτωση, δυναμικότητας 660 κυβικών ημερησίως.

Νέα μονάδα αφαλάτωσης για Βάρη και Μέγα Γιαλό

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Σύρου συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα και αποφασίστηκε η εκ νέου μίσθωση της μονάδας αφαλάτωση, δυναμικότητας 340 κυβικών μέτρων, η οποία το φετινό καλοκαίρι θα καλύψει τις ανάγκες των περιοχών της Βάρης και του Μέγα Γιαλού.

“Προτού ξεκινήσω, θα ήθελα καταρχήν να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Πρόκειται για μία εθνική τραγωδία, η οποία μας έχει συγκλονίσει άπαντες. Όσον αφορά τώρα στην συγκεκριμένη μονάδα αφαλάτωσης την είχαμε προμηθευτεί εκτάκτως το 2021, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες που είχαν προκύψει τότε από τις πυρκαγιές που είχαν θέσει εκτός λειτουργίες όλες μας τις μονάδες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκείνο το καλοκαίρι σοβαρά προβλήματα υδροδότησης. Για αυτή την μονάδα εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και πλέον θα περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Σύρου Ερμούπολης. Πρόκειται για μία δαπάνη ύψους 60.000 το χρόνο και η δυναμικότητά της είναι 340 κυβικών μέτρων ημερησίως” τονίζει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, Ανδρέας Γιαλόγλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη μονάδα αφαλάτωσης τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Ποσειδονίας.“Πλέον στην Ποσειδωνία εγκαταστάθηκε και είναι έτοιμη προς λειτουργία η καινούργια μονάδα αφαλάτωσης, την οποία εξασφάλισε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», δυναμικότητας 660 κυβικών ημερησίως”, σημειώνει ο κ. Γιαλόγλου.

Σε “ναυάγιο” οδηγείται ο δίδυμος υποθαλάσσιος αγωγός

Η διοίκηση της ΔΕΥΑ Σύρου προχώρησε στην παραπάνω προμήθεια της μονάδας αφαλάτωσης, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οδηγείται σε ναυάγιο το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού, ο οποίος θα προσέφερε στην αφαλάτωση περισσότερο καθαρό θαλασσινό νερό, δίχως αυτό να συνοδεύεται από φερτά υλικά όπως άμμο, με σκοπό την ενίσχυση της λειτουργίας της.

“Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και θα οδηγηθούμε στη λύση της σύμβασης με τον ανάδοχο, καθώς όπως μας μετέφερε δεν διέθετε τον κατάλληλο εξοπλισμό και αποδείχτηκε εν τέλει πως δεν είχε τη δυνατότητα να το φέρει εις πέρας, μιας και πρόκειται για ένα δύσκολο τεχνικά έργο”, σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ.

Για μία ακόμη φορά, μετά την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, ένα ακόμη έργο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έμεινε μόνο στις μελέτες και στις υπογραφές των σχετικών συμβάσεων. Άλλη μία ανάδοχος εταιρεία δήλωσε κόλλημα ως προς την υλοποίησή του, ανατρέποντας τα όποια σχέδια της Δημοτικής Αρχής.

Να υπενθυμιστεί πως η σύμβαση για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου ανάμεσα στην ΔΕΥΑΣ και τον ανάδοχο είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2021, καθώς υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ύψους 400 χιλ. ευρώ. Από τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, οπότε και αναμένονταν να αρχίσουν οι εργασίες, δεν πραγματοποιήθηκε καμία παρέμβαση στο σημείο. Εξαιτίας της καθυστέρησης, αλλά και βάση της ισχύουσας νομοθεσίας για περιπτώσεις που ο ανάδοχος δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές υποχρεώσεις του, η ΔΕΥΑΣ προχώρησε στην πορεία έκπτωσής του.

Παρόλα αυτά, όμως, ο κ. Γιαλόγλου επισημαίνει πως ο Δήμος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο έργο και μετά τη λύση της σύμβασης με τον έκπτωτο ανάδοχο, αναμένεται να προχωρήσει σε καινούργιο διαγωνισμό, μετά την καλοκαιρινή περίοδο, ωστόσο, όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή του θα καθυστερήσουν αρκετά.

“Θωρακισμένοι για το καλοκαίρι που έρχεται”

Η αγωνία των κατοίκων σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο, όπου κατά κύριο λόγο, παρατηρείται το φαινόμενο των διακοπών υδροδότησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι έκδηλη. Πάντως, ο κ. Γιαλόγλου εμφανίζεται αισιόδοξος πως τη φετινή τουριστική σεζόν δεν προβλέπεται να υπάρξουν ανάλογα προβλήματα.

“Καταρχάς να υπενθυμίσω πως πέρυσι το καλοκαίρι υπήρχαν μόνο κάποια σημειακά προβλήματα στην υδροδότηση και δεν παρατηρήθηκαν εκτεταμένες διακοπές όπως το καλοκαίρι του2021. Παρόλα αυτά, όμως, θεωρούμε ότι η φετινή καλοκαιρινή περίοδος θα είμαστε πιο προετοιμασμένοι από ποτέ, δεδομένου ότι, όπως σας προείπα, έχει προστεθεί στο σύστημά μας και η νέα αφαλάτωση της Ποσειδωνίας. Άρα από πλευράς δυναμικότητας παραγωγής νερού, βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο από κάθε άλλη χρονιά. Φυσικά, ο ανθρώπινος παράγοντας και τυχόν απρόβλεπτα γεγονότα είναι πάντα μπροστά μας, ακόμα και έτσι, όμως, θεωρούμε ότι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε”, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να προχωρήσει και σε αυστηρή σύσταση προς τους καταναλωτές, προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα αλόγιστης χρήσης του νερού.“Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται αλόγιστη σπατάλη του νερού και με την ευκαιρία θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες από τώρα, αν και θα προχωρήσουμε σε εκτεταμένη καμπάνια πριν το καλοκαίρι, πως διαδικασίες όπως το γέμισμα δεξαμενών και πισινών δεν θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί  από τον Μάιο”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλόγλου.