Μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού η αγορά ακινήτου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης θέσεων στάθμευσης

Αντίστροφη μέτρηση για δημοτικό parking στον Φοίνικα

Λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά διάθεση του parking μετά την καλοκαιρινή σεζόν

Τις διαδικασίες για την αγορά ενός ακινήτου που θα διαμορφωθεί σε parking για τον Φοίνικα, “τρέχει” η Δημοτική Αρχή Σύρου - Ερμούπολης, στην κατεύθυνση που ακολουθεί αυτή τη θητεία ο Δήμος, για απόκτηση ακινήτων ώστε να δίνει οριστικές λύσεις σε προβλήματα χρόνων.

Ο αυξημένος αριθμός οχημάτων τη θερινή περίοδο στον Φοίνικα, υπαγόρευσε την αναζήτηση νέων οικοπέδων, ένα εκ των οποίων θα αγοραστεί από το Δήμο, για να υποδέχεται σταθερά τον όγκο των αυτοκινήτων κυρίως του καλοκαιριού.

Ο Δήμος σήμερα έχει βγάλει στον αέρα τη σχετική διακήρυξη και αναμένει να καταθέσουν ενδιαφέρον μέχρι 11 Απριλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής. Αμέσως μετά θα γίνει η αξιολόγηση των οικοπέδων και προσεχώς θα δοθούν οι οικονομικές προτάσεις. Βάσει κατευθύνσεων πιστοποιημένου εκτιμητή θα οριστικοποιηθεί το ποσό της αγοράς και ο Δήμος θα αποκτήσει ένα νέο parking στον Φοίνικα.

Απαντήσεις σχετικά με τη διαδικασία έδωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος εκτίμησε πως το χωριό φέτος θα πορευθεί με τις υπάρχουσες “δυνάμεις”.

Τι ζητά ο Δήμος

Συγκεκριμένες είναι οι προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά που ζητά ο Δήμος να έχουν τα ακίνητα που θα εξετάσει προς αγορά, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες στάθμευσης του χωριού, οι οποίες “πιέζουν” άλλωστε εδώ και χρόνια για λύσεις. Ειδικότερα, στη διακήρυξη, η Δημοτική Αρχή επισημαίνει πως το ακίνητο θα πρέπει να είναι σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από την παραλιακή ζώνη του οικισμού, να έχει συνολική έκταση από 2.000 τ.μ. έως και 10.000 τ.μ. και να διαθέτει πρόσοψη σε οδό, πλάτους 5 μέτρων, ώστε να εξασφαλίζεται εύκολα η πρόσβαση των οχημάτων εντός αυτού.

Αυτονόητο είναι πως δεν πρέπει να έχει στο εσωτερικό του αυθαίρετες κατασκευές που θα εμπόδιζαν τη χρήση για την οποία προορίζεται, ενώ θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυα κοινής ωφέλειας (ύδρευση, αποχέτευση, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρική ενέργεια).

Πέραν των ανωτέρω, ο Δήμος επισημαίνει πως το ακίνητο δεν πρέπει να είναι διαφορετικών επιπέδων και δεν θα πρέπει να έχει νομικά βάρη ή άλλες παρόμοιες διεκδικήσεις (κατασχέσεις, υποθήκες κ.α.).

Επιπλέον, στις προϋποθέσεις για την αγορά, τονίζεται πως θα πρέπει το οικόπεδο να είναι στην πλήρη και αποκλειστική κυριότητα αυτού που το προσφέρει και αν υπάρχουν δύο ή και περισσότεροι συνιδιοκτήτες να συμφωνούν εγγράφως όλοι για το ποσό της πώλησης.

Τέλος, ο Δήμος υπογραμμίζει πως θα αξιολογηθεί θετικά το ακίνητο να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του οικισμού π.χ. παραπλεύρως της επαρχιακής οδού ή άλλης κεντρικής δημοτικής οδού για να εξυπηρετεί καλύτερα τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Τα βήματα για την αγορά

Αναφορικά με τα βήματα που θα ακολουθήσει η Δημοτική Αρχή μέχρι την απόκτηση ενός ακινήτου για τη διαμόρφωσή του σε νέο parking στον Φοίνικα, μίλησε στην εφημερίδα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

“Είμαστε στο στάδιο που έχει γίνει η δημοσίευση στην εφημερίδα. Πλέον, οι ενδιαφερόμενοι θα φέρουν τις προσφορές τους. Δηλαδή όσοι έχουν κάποιο κατάλληλο ακίνητο, θα φέρουν τα σχετικά στοιχεία προς το Δήμο. Θα υπάρξει μία Επιτροπή Καταλληλότητας για να εξετάσει κατά πόσον τα προσφερόμενα ακίνητα καλύπτουν τις ανάγκες τις οποίες έχει θέσει ο ανάδοχος, ο Δήμος. Μετά, θα γίνει μια επιλογή και μεταξύ των ακινήτων που θα απομείνουν, θα γίνει μια μειοδοτική προσφορά. Κάθε ιδιοκτήτης θα πει ένα ποσό”, σχολίασε σχετικά ο Γιάννης Πιταούλης, επισημαίνοντας πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί όταν ο πιστοποιημένος εκτιμητής φέρει την απαιτούμενη γνώμη.

“Στο τέλος μετά από πιστοποιημένο εκτιμητή, που θα πει ότι το τελικό τίμημα της δημοπρασίας είναι εύλογο και σύμφωνα με τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά στην περιοχή εκείνη, θα μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει στη σύνταξη του συμβολαίου και στην υπογραφή του”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Όχι από φέτος το καλοκαίρι

Ερωτηθείς ο Γιάννης Πιταούλης αν θα προλάβει ο Δήμος να έχει στη διάθεσή του το ακίνητο πριν το καλοκαίρι, υπήρξε σαφής. “Μπορώ να μεταφέρω την προσωπική εμπειρία μου και ως λογιστής κυρίως. Από τη στιγμή που υπάρχει συμφωνία μεταξύ δύο μερών, συνήθως η ολοκλήρωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας θέλει ακόμη τρεις μήνες.

Εμείς δεν είμαστε ακόμη στη φάση της συμφωνίας. Άρα, αν πούμε ότι το αποτέλεσμα που θα δώσει η δημοπρασία οριστικοποιηθεί σε έναν μήνα, ή σαράντα μέρες θα θέλουμε άλλους δύο – τρεις μήνες για να υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη. Σε αυτή την περίπτωση, γιατί υπάρχουν κάποια ακίνητα που έχουμε υπόψιν μας, ενδεχομένως να μπορούσαμε να βρούμε άλλες λύσεις”, δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως η αγορά και η διάθεση του νέου parking στον Φοίνικα, θα απαιτήσει χρόνο και άρα, δεν θα λειτουργήσει από τη φετινή σεζόν.

Επιπλέον, ρωτήθηκε για το αν υπάρχει δυνατότητα για αξιοποίηση του χώρου, έστω και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. “Αυτό το είχαμε πει και για την περίπτωση της Λαλακιάς. Στην πράξη όμως δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί. Αυτό δεν μπορείς να το πεις σήμερα, που δεν έχεις καν συμφωνία. Εδώ στη Λαλακιά το είχαμε κλείσει, είχε δώσει αποτέλεσμα η δημοπρασία, αλλά δεν είχε υπογραφεί το συμβόλαιο”, διευκρίνισε.

150 χιλ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Τέλος, έδωσε απαντήσεις για το κόστος της αγοράς και για το ύψος του ποσού που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος για την αγορά ακινήτου στον Φοίνικα. “Στο δημοτικό προϋπολογισμό έχει μπει το ποσό των 150 χιλ. ευρώ, το οποίο είναι σημαντικό. Να υπενθυμίσω πως το όριο που μπαίνει σε αυτές τις διαδικασίες, δεν έχει να κάνει μόνο με το ποσό που θα αποφασίσει να διαθέσει ο Δήμος, αλλά συνδέεται και με την έκθεση του πιστοποιημένου εκτιμητή”, διευκρίνισε ο κ. Πιταούλης, λέγοντας πως ως εκ τούτου, “αν κρίνει με βάση τις αξίες που υπάρχουν σε εκείνη την περιοχή και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί πως η αξία του υπερβαίνει αυτό που ορίζεται, τότε ο Δήμος δεν θα μπορέσει να πληρώσει υψηλότερο αντίτιμο”.

Ο ίδιος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας πως θα “τρέξει” η διαδικασία, όταν οριστικοποιηθεί το ακίνητο.

 

 

 

Ετικέτες: