Προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στην προμήθεια εξοπλισμού για συστήματα “έξυπνης πόλης” και μετά το Πάσχα αρχίζει την υλοποίηση των τεχνικών παρεμβάσεων στην οδό Σταματίου Πρωίου

Διχασμένοι οι καταστηματάρχες για το Open Mall

Μετά το καλοκαίρι οι παρεμβάσεις στον πεζόδρομο, παρά τις “φωνές” που αντιδρούν

Αποφασισμένος να προχωρήσει στο έργο του Open Mall στο κέντρο της Ερμούπολης είναι ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος δηλώνει πως η υλοποίηση θα αρχίσει αμέσως μετά το Πάσχα από την οδό Σταματίου Πρωίου, όπου και οι περισσότεροι καταστηματάρχες έχουν εκφράσει τη συμφωνία τους.

Παράλληλα, εξηγεί πως η “ανάπλαση” θα προωθηθεί και στον πεζόδρομο της Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν, παρά τις διαφωνίες που έχουν υπάρξει από επιχειρηματίες, για το τεχνικό μέρος του έργου και κυρίως για τη μη επέκταση των πεζοδρομίων στον… πεζόδρομο.

Ο Μηνάς Αληφραγκής προχώρησε στην ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου που φαίνεται πως έχει διχάσει τους καταστηματάρχες της Ερμούπολης, σε συνέχεια της εξέλιξης ύπαρξης αναδόχου για την προμήθεια εξοπλισμού “έξυπνης πόλης”, στο πλαίσιο του ίδιου έργου.

Τη σχετική έγκριση έδωσε προχθές η Οικονομική Επιτροπή στην τελευταία συνεδρίασή της.

Αρχίζουμε από τη Σταματίου Πρωίου”

Σαφής ως προς το στάδιο που βρίσκεται σήμερα ο Δήμος αναφορικά με το πολυσυζητημένο έργο του Open Mall, ο κ. Αληφραγκής μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, διευκρίνισε πως άμεσα υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου και προσεχώς αρχίζει η υλοποίησή του.

“Να πω ότι πήραμε επίσημα στα χέρια μας την έγκριση του προσυμβατικού ελέγχου από την Αποκεντρωμένη και επίσημα την προέγκριση από τη Διαχειριστική της Αθήνας, από το Υπουργείο Ανάπτυξης που διαχειρίζεται το έργο. Σήμερα ή αύριο φεύγει πρόσκληση στον εργολάβο, μέσα σε 15 ημέρες υπογράφεται από τον εργολάβο και άμεσα μετά το Πάσχα, το έργο αρχίζει από την οδό Σταματίου Πρωίου, μετά από συνεννόηση που έχουμε κάνει με τους καταστηματάρχες. Μιλάω για το δημόσιο έργο”, επεσήμανε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως επιχειρηματίες του συγκεκριμένου δρόμου έχουν διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη τους και αναμένουν το έργο. Τα παραπάνω δε, έγιναν γνωστά από ορισμένους εξ αυτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στην πρόσφατη συνάντηση που έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Δήμος στο Επιμελητήριο Κυκλάδων. Μάλιστα σύμφωνα με όσα έγιναν κατανοητά, η οδός Σταματίου Πρωίου “υποφέρει” από οχήματα και δίκυκλα στις εισόδους των καταστημάτων.

“Μας παρακαλάνε για να αρχίσουμε. Και στην οδό Σταματίου Πρωίου και στους πεζοδρόμους. Το σκεπτικό είναι αυτό. Να ξεκινήσουμε από την Σταματίου Πρωίου μετά το Πάσχα και μέχρι το καλοκαίρι - που πιστεύω θα το έχουμε ολοκληρώσει αυτό το κομμάτι -, μετά, θα σταματήσουμε την καλοκαιρινή περίοδο και προσεχώς, κατά τις 15 Σεπτεμβρίου θα προχωρήσουμε στους πεζοδρόμους της Πρωτοπαπαδάκη και της Θυμάτων Σπερχειού μαζί με την Ελ. Βενιζέλου (πρώην Ερμού)”, δήλωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος.

Στην παρατήρηση ότι είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στο έργο, απάντησε καταφατικά.

“Η πρόθεσή μου αλλά και η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής και της Υπηρεσίας είναι να ξεκινήσει και να εκτελεστεί”.

Έχει ευθύνες ο Εμπορικός Σύλλογος”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Μηνάς Αληφραγκής έθιξε και την κατάσταση στον πεζόδρομο. Σχετικά με τις διαφωνίες, τόνισε πως φέρει μεγάλη ευθύνη ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου και ο πρόεδρός του, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, επειδή δεν ενημέρωσαν επαρκώς. “Εγώ έχω πει σε όσους διαφωνούν, που τελικά δεν είναι πολλοί, ότι θα προχωρήσουμε. Μετά τη συνάντηση που κάναμε, με έπιασαν καταστηματάρχες της Πρωτοπαπαδάκη και της Θυμάτων Σπερχειού και μου είπαν πως δεν είναι αντίθετοι με το έργο και ότι είχαν άλλη πληροφόρηση. Μου είπαν ότι το θέλουν το έργο.

Ενδεχομένως ηθελημένα κάποιοι δυο, τρεις να έχουν διασπείρει πληροφορίες αναληθείς και να είχαν παραπληροφορήσει τον κόσμο”, σχολίασε, αναφέροντας ακόμη τα εξής: “Κι εδώ έχει ευθύνες ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, γιατί όλα αυτά τα στοιχεία τα έχει στα χέρια του εδώ και ενάμισι χρόνο. Και το λάθος είναι ότι ποτέ δεν κάλεσαν και την Τεχνική Υπηρεσία σε συναντήσεις τους για να εξηγήσουν τι θα γίνει. Ούτε είχαν κάνει Επιτροπή για να πραγματοποιήσουν μία επίσκεψη στην Τεχνική Υπηρεσία και να πληροφορηθούν. Κι εγώ δεν ήμουν υποχρεωμένος από τη στιγμή που είχα μιλήσει με τον Εμπορικό Σύλλογο να πηγαίνω πόρτα πόρτα στα μαγαζιά”.

Ο ίδιος δε, καυτηρίασε και τη στάση ορισμένων αυτοδιοικητικών που στήριξαν την πλευρά που διαφωνεί με τον χαρακτήρα των τεχνικών παρεμβάσεων.

“Και κάποιοι αιρετοί που βγαίνουν και φωνάζουν για προεκλογικούς λόγους “ας χαθούν τα λεφτά”, καλό είναι να μαζευτούν επιτέλους”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο ο αντιδήμαρχος, επαναλαμβάνοντας τέλος, πως, “το έργο θα προχωρήσει”.

Έξυπνη” πόλη η Ερμούπολη

Ειδικότερα, όσον αφορά τη δημιουργία ενός συστήματος ασύρματης τηλεπικοινωνίας με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε η Ερμούπολη να γίνει “έξυπνη” πόλη, ο ίδιος επεσήμανε πως η εν λόγω προμήθεια θα προχωρήσει. Σημειώνεται πως η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε ως ανάδοχο την Crowdpolicy Ψηφιακές Συμμετοχικές Υπηρεσίες Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία.

Πιο αναλυτικά, το “έργο” αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων και πλατφόρμας “έξυπνης πόλης” και “βιώσιμης κινητικότητας” στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο του υποέργου 2 του Open Mall.

O αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν με ΦΠΑ 114.507,11 ευρώ και η τελική προσφορά διαμορφώθηκε στο ποσό των 59.481,11 ευρώ.

Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Προμήθεια συστημάτων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (wi-fi), Wi-fi access point εξωτερικού χώρου και παρελκόμενος εξοπλισμός, δρομολογητές τερματικού σημείου, gateway συλλογής δεδομένων wi-fi, ιστοί δαγκάνες και λοιπός εξοπλισμός ασύρματου δικτύου, λογισμικό διαχείρισης δικτύου και ενημέρωσης δημοτών, υπηρεσίες εγκατάστασης ασύρματου δικτύου, εφαρμογή διαδιαστικής επικοινωνίας και άμεσης πληροφόρησης δημοτών με χρήση ασύρματου δικτύου wi-fi με το μοντέλο SaaS, έγχρωμη ηλεκτρονική πινακίδα τεχνολογίας LED, υπηρεσίες διασύνδεσης των εφαρμογών με τη διαδικτυακή πύλη του Δήμου, προμήθεια πλατφόρμας “έξυπνης πόλης”.

 

 

Ετικέτες: