Παρατηρήσεις και παράπονα στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου σε σχέση με τη μη προώθησή τους, σε αντίθεση με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Φτωχοί συγγενείς… τα μικρά νησιά στην κρουαζιέρα

Απαιτείται να οργανωθούν εκδρομές σε όλα τα νησιά ώστε να πουληθούν ως προϊόντα στις εταιρείες κρουαζιέρας

Παρατηρήσεις πως τα τρία νησιά - μέλη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και συγκεκριμένα η Κέα, η Σέριφος και η Κύθνος – με εξαίρεση τη Σύρο -, δεν προωθούνται από τη διοίκηση στο κομμάτι της κρουαζιέρας, μεταφέρθηκαν προς την πρόεδρο, Κανδιώ Μαραγκού, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Με αφορμή την απόφαση συμμετοχής του ΔΛΤΣ στην Ένωση Λιμένων Κρουαζιέρας Μεσογείου MedCruise, ώστε να αναπτυχθεί επιπλέον διάλογος και δεσμοί με εταιρείες πολυτελούς κρουαζιέρας για τα νησιά ευθύνης του, το μέλος του Δ.Σ. από την Κέα, Στέλιος Γκρέκας τόνισε πως τα μικρά νησιά μέχρι σήμερα δεν έχουν ωφεληθεί σχετικά.

Εμμέσως, ο ίδιος ανέδειξε το γεγονός πως η Σύρος έχει μεγάλο όφελος, καθώς διαθέτει και σχετική υποδομή στο λιμάνι της, ωστόσο, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά, κέρδος σε αυτόν τον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού προσδοκούν και τα άλλα τρία νησιά.

Σε απαντήσεις προέβη η πρόεδρος, η οποία εξήγησε πως απαιτείται πρωτίστως οργάνωση των Δήμων και των επιχειρηματιών των νησιών, καθώς οι κρουαζιέρες πραγματοποιούνται σε τόπους που έχουν να προσφέρουν όμορφες εμπειρίες στους επισκέπτες. Σε συνέχεια των ανωτέρω δε, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως κενά σε αυτό το κομμάτι έχει και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Συμμετοχή στη MedCruise

Ειδικότερα, η ίδια εισηγήθηκε το θέμα της συμμετοχής του ΔΛΤΣ στην προαναφερόμενη Ένωση, λέγοντας τα εξής: “Η Ένωση Λιμένων Κρουαζιέρας Μεσογείου MedCruise είναι ένας διεθνής επαγγελματικός φορέας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα λιμένων κρουαζιέρας μικρών και μεγάλων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και όχι μόνο. Μαζί με την CLIA είναι οι μόνοι διεθνείς επαγγελματικοί φορείς που προωθούν τα συμφέροντα των λιμένων και των προορισμών κρουαζιέρας. Με τη συμμετοχή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου στην MedCruise, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου θα μπορέσει να αποκτήσει αφενός μια διεθνή επαγγελματική συνεργασία με έναν καταξιωμένο φορέα λιμενικής πολιτικής και αφετέρου τεχνογνωσία σε ειδικά θέματα όπως η βελτίωση και εκσυγχρονισμός λιμενικών υποδομών, περιβαλλοντική αναβάθμιση υποδομών, εφαρμογή καλών πρακτικών κλπ.”.

Συμπλήρωσε δε, πως, η MedCruise διοργανώνει δύο Γενικές Συνελεύσεις ανά έτος, “μια εαρινή και μία φθινοπωρινή, σε λιμάνια μέλη του φορέα όπου παρουσιάζονται σε συνεδριακό πρόγραμμα ειδικά θέματα με έγκριτους ομιλητές κυρίως ανώτερα στελέχη εταιρειών κρουαζιέρας, αλλά και οργανώνονται b2b συναντήσεις για κάθε μέλος με εταιρείες κρουαζιέρας”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, θέλησε να διευκρινίσει ακόμη πως, η MedCruise συμμετέχει με εκθεσιακό περίπτερο στις διεθνείς επαγγελματικές εκθέσεις Seatrade Cruise Global, Seatrade Europe και Seatrade Med, “όπου τα λιμάνια μέλη μπορούν να φιλοξενούνται δωρεάν”.

Ως εκ τούτου, δήλωσε πως, “δεδομένου ότι από την κείμενη νομοθεσία δύνανται οι Δήμοι και κατ’ επέκταση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου να διοργανώνουν και να συμμετέχουν σε συνέδρια, ημερίδες, συμπόσια κλπ., προκειμένου να προβάλουν τις δραστηριότητές τους, αλλά και να ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες, που θα συμβάλλουν στην καλύτερη πληροφόρησή τους και στη βελτίωση της άσκησης των καθηκόντων τους, εισηγούμαστε την έγκριση της συμμετοχής μας με οικονομικό αντάλλαγμα 2.000 ευρώ για το έτος 2023”.

Η κ. Μαραγκού σχολίασε μάλιστα πως, “φέτος για τη Γενική Συνέλευσή της η MedCruise επέλεξε την Κέρκυρα, πιστεύω ότι μετά θα έρθει και η δική μας η σειρά. Θα συμμετέχουν όλα τα μέλη της από την Ελλάδα, αλλά και εταιρείες πολυτελούς κρουαζιέρας”.

Παρέμβαση από Κέα

Λακωνικός πλην όμως περιεκτικός σε όσα τόνισε επί του θέματος, υπήρξε το μέλος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου από την Κέα, Στέλιος Γκρέκας. “Είναι πολύ σημαντικό αυτό που αναφέρετε και είναι μία πολύ μεγάλη Ένωση. Το ερώτημά μου είναι τα μικρά νησιά πώς επωφελούνται; Μέχρι τώρα δεν βλέπω καμία κινητικότητα”, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας μόνον πως, “έγινε μία κίνηση πέρυσι με μία κρουαζιέρα που είχε αντικείμενο την κατάδυση. Υπάρχει συνεργασία, το θέμα είναι να πάμε και ένα βήμα παρακάτω”.

Κλειδί” οι υποδομές και οι εκδρομές

Αναλυτική στις απαντήσεις της υπήρξε η Κανδιώ Μαραγκού, υποστηρίζοντας πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου είναι πρόθυμο και υποχρεωμένο να στηρίξει τα μικρά νησιά, αρκεί να το αποφασίσουν οι Δημοτικές Αρχές τους. “Στη συνάντηση στο Μαϊάμι, αναφερθήκαμε στη Σέριφο για την οποία έχουμε καταθέσει τη μελέτη για την κατασκευή προβλήτας κρουαζιεροπλοίων και από εκεί και πέρα στα υπόλοιπα νησιά, η πιο γρήγορη λύση θα ήταν να υποδέχεστε κρουαζιερόπλοια σε αγκυροβόλια με αποβίβαση με tenders”, σχολίασε χαρακτηριστικά, λέγοντας βέβαια πως, “γι αυτό, πρέπει και οι αντίστοιχες Δημοτικές Αρχές των νησιών, να αποφασίσουν τι ακριβώς θέλουν. Έχουν τον δίαυλο επικοινωνίας με αυτές τις εταιρείες μέσω του Λιμενικού Ταμείου. Δεν ωφελείται μόνο η Σύρος. Οτιδήποτε αποφασίσουν τα υπόλοιπα τρία νησιά – μέλη μας, είμαστε εδώ για να το προωθήσουμε”.

Εστιάζοντας στην περίπτωση της Κέας, η ίδια πρόσθεσε μάλιστα τα ακόλουθα: “Όσον αφορά την Κέα είναι ένας πολύ καλός προορισμός που μπορεί να προσφέρει καταδυτικές εκδρομές. Αναζητούν πώς και πώς οι εταιρείες κρουαζιέρας νέες εκδρομές, νέες εμπειρίες για τους επισκέπτες τους και η Κέα μπορεί να το προσφέρει. Αυτό προϋποθέτει όμως οργάνωση. Εμείς σαν Λιμενικό Ταμείο εφόσον το αποφασίσει η Κέα, μπορούμε να το ξεκινήσουμε και βέβαια αυτό απαιτεί προετοιμασία της τοπικής κοινωνίας και των επιχειρηματιών”.

Η κ. Μαραγκού σχολίασε πως σε αυτό το κομμάτι έχει πρόβλημα και η Σύρος, λέγοντας τα παρακάτω. “Βλέπετε ότι και στη Σύρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ακόμη πολλοί δεν πιστεύουν σε αυτό”.

Πάντως, κλείνοντας την απάντησή της, γνωστοποίησε πως, “η περυσινή προσέγγιση που λέτε ήταν μία προσπάθεια που είχε γίνει από εμάς μέσω του συμβούλου μας, κ. Νικολαΐδη. Απλώς δυσκολεύει πάρα πολύ τις εταιρείες κρουαζιέρας το να κατεβάσουν τα tenders τους και να δουλέψουν. Αυτό σίγουρα θα το έκαναν για έναν προορισμό σαν τη Σαντορίνη ή τη Μύκονο ή για έναν προορισμό που είχε να πουλήσει εξαιρετικές εκδρομές. Άρα, αν τονώσουμε το προϊόν που συζητάμε τώρα και το οργανώσουμε πολύ καλά για να πουληθεί κάτι καλό, να είστε σίγουρος ότι θα αγοραστεί αυτό το προϊόν”.