Νέο φορτίο 10.225 κιλών συγκέντρωσε η Σύρος στο πλαίσιο της δράσης της ανταποδοτικής ανακύκλωσης

Στήριξη στην κοινωνία μέσω της ανακύκλωσης ρούχων

Κουπόνια σε συμπολίτες μας για αγορά τροφίμων και κρέατος

Δυναμικά συνεχίζει να ανταποκρίνεται η τοπική κοινωνία στη δράση ανακύκλωσης ρούχων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έχοντας συγκεντρώσει ένα ακόμη φορτίο… αγάπης 10 τόνων, που θα “μεταφραστεί” σε κουπόνια ενίσχυσης συμπολιτών μας και οικογενειών του νησιού, με σκοπό την αγορά τροφίμων και κρέατος.

Ο “παλμός” της ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων συνεχίζει να “χτυπά” έντονα, προκειμένου να στηρίζονται συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και αδυνατούν να καλύψουν τα βασικά για την επιβίωσή τους.

Την περασμένη εβδομάδα, η αρμόδια αντιδήμαρχος, Αγγελική Πρίντεζη μαζί με τους υπαλλήλους του Δήμου ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μεταφοράς και αποστολής των 10.225 κιλών ρούχων προς τη συνεργαζόμενη εταιρεία RECYCOM, ώστε άμεσα να δοθούν νέα κουπόνια σε μέλη της συριανής κοινωνίας.

Η ίδια μίλησε αναλυτικά για τη συνέχιση της δράσης, ευχαριστώντας δημοσίως τον κόσμο που “αγκαλιάζει” την ανταποδοτική ανακύκλωση.

Η ενεργειακή κρίση επηρέασε το όφελος

Ειδικότερα, η ίδια παρουσιάστηκε ικανοποιημένη από τη στάση του κόσμου, εξηγώντας όμως παράλληλα πως η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει την τιμή που κερδίζει ο Δήμος, ανά τόνο.

“Στείλαμε 10.225 κιλά στην τελευταία μας αποστολή, την περασμένη εβδομάδα. Ο όγκος για να μεταφερθεί, χρειάστηκε ένα ολόκληρο φορτηγό. Έχουμε όφελος, όμως δυστυχώς λόγω της ενεργειακής κρίσης πλέον μας δίνουν 30 ευρώ τον τόνο”, γνωστοποίησε η ίδια, λέγοντας μάλιστα πως συγκριτικά με το παρελθόν, αυτή η τιμή έχει μειωθεί σημαντικά.

“Ξεκινήσαμε το 2019 με 50 ευρώ τον τόνο αλλά να μην ξεχνάμε ότι το 2017, έδιναν 120 ευρώ τον τόνο. Στην περασμένη θητεία βέβαια, δεν έκανε ο Δήμος ανακύκλωση ρούχων”, πρόσθεσε, αναλύοντας παρακάτω τον τρόπο που “επιστρέφει” αυτή η προσπάθεια των κατοίκων του νησιού, σε συμπολίτες μας με οικονομικά προβλήματα. “Η Κοινωνική Υπηρεσία γνωρίζει και καταγράφει τις ανάγκες κατά το διάστημα που “φεύγουν” τα ρούχα και οι επιταγές, τα χρήματα επιστρέφουν απευθείας στη συριανή κοινωνία μετά από απόφαση του Τμήματος και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μέχρι στιγμής έχουμε μοιράσει σχολικά από όλα τα καταστήματα του νησιού, δώρα στα παιδιά τις εορτατικές περιόδους, τρόφιμα, κρέας, τα οποία όλα είναι από τοπικές επιχειρήσεις και όχι από αλυσίδες. Επίσης, έχουμε δώσει αναλώσιμα για τη μαιευτική του Νοσοκομείου Σύρου και καταφέραμε και αγοράσαμε επιτραπέζιο doppler παλμών εμβρύου, αξίας 515 ευρώ. Ουσιαστικά αυτό το έχει προσφέρει η συριανή κοινωνία με την ανταπόκρισή της”, ανέφερε η κ. Πρίντεζη, τονίζοντας βέβαια λεπτομέρειες για τη συνεργασία με τη RECYCOM.

“Η εταιρεία που συνεργαζόμαστε στέλνει τρόφιμα στα Κοινωνικά Παντοπωλεία κάθε Δήμου. Εμείς δεν έχουμε στον Δήμο, Κοινωνικό Παντοπωλείο. Είναι στην Περιφέρεια. Γι αυτό, μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας αποφασίζουμε τι θα γίνει. Θέλουμε να υπάρχει ένα πλαίσιο έστω και άτυπα ώστε ακόμη πιο οργανωμένα να καταγράφονται οι ανάγκες για να καλύπτονται. Η Κοινωνική Υπηρεσία στέλνει επιστολές στην εταιρεία που συνεργαζόμαστε και ενημερώνουμε σε ποιες επιχειρήσεις θα κατατεθούν χρήματα ώστε συμπολίτες μας να πάνε με κουπόνια και να πάρουν αυτά που χρειάζονται. Ούτε ο Δήμος παίρνει χρήματα, ούτε οι ωφελούμενοι”.

Για τη συνέχιση της δράσης δε, υπενθύμισε πως, “οι κάδοι παραμένουν σε Ερμούπολη και Φοίνικα. Σε κάθε αλλαγή εποχής, αδειάζονται δυο φορές την ημέρα γιατί γεμίζουν ασφυκτικά και στον Φοίνικα αδειάζονται τακτικά. Τα περισσότερα ρούχα επειδή είναι καινούργια και έχουν μικρή φθορά, πηγαίνουν στα μαγαζιά second hand. Όλα αυτά είναι σημαντικά και το σπουδαίο είναι πως αυτό προέρχεται από την ίδια την κοινωνία. Ο Δήμος έφερε στη Σύρο τη δράση, την προώθησε και οι κάτοικοι τη στηρίζουν. Δουλεύει μόνο του το “σύστημα” και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτό”.

Μετά τα παραπάνω, διευκρίνισε πως η στήριξη προς συμπολίτες μας γίνεται και με τη συνεργασία τόσο της Ορθόδοξης, όσο και της Καθολικής Εκκλησίας. “Οι επιταγές τροφίμων και κρέατος προωθούνται και σε συνεργασία με τις δύο Εκκλησίες μας”, δήλωσε η αντιδήμαρχος.

Προστασία περιβάλλοντος

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η Αγγελική Πρίντεζη καλώντας τον κόσμο να συνεχίσει να ανταποκρίνεται με τον ίδιο ζήλο, επεσήμανε πως, η ανακύκλωση έρχεται να “ανακουφίσει” και το περιβάλλον. “Το σημαντικό είναι πως υπάρχει ένα σπουδαίο όφελος για το περιβάλλον. Διότι όλα αυτά, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό θα πήγαιναν στον ΧΥΤΑ μας. Και το κύτταρο είναι γεμάτο”, υπογράμμισε η ίδια, με φόντο και την κατάσταση το κύτταρο στο Κοράκι.

Για την αποκομιδή το Πάσχα

Εκτός των ανωτέρω, η ίδια ρωτήθηκε και για την καθαριότητα στην πόλη τις ημέρες του Πάσχα. “Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της Υπηρεσίας για τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξαν ώστε να είναι καθαρό το νησί στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Είμαι ευχαριστημένη αρκετά για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες το νέο σύστημα βυθιζόμενων κάδων στο λιμάνι της Ερμούπολης. Και το Πάσχα, η παραλιακή ζώνη της πόλης μας είχε μία τελείως διαφορετική εικόνα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια”, σχολίασε η αντιδήμαρχος, μιλώντας όμως και για ορισμένες εξαιρέσεις στη γενικότερη εικόνα.

“Δεν μου άρεσε που ορισμένοι πετούν τα μπουκάλια στα σκουπίδια. Το λέμε συνέχεια και ζητάμε συνεργασία. Επανερχόμαστε γιατί νέοι επιχειρηματίες πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν να ανταποκρίνονται με συνέπεια. Με λύπη λέω πως όσοι δεν κατανοούν, θα εισπράξουν πρόστιμο”, ξεκαθάρισε, εστιάζοντας τέλος στο θέμα της καθυστέρησης με την οποία έγινε η αποκομιδή των απορριμμάτων την Κυριακή του Πάσχα.

“Την Κυριακή του Πάσχα, δεν βγήκε το δορυφορικό όχημα νωρίς, αλλά με καθυστέρηση. Άρα η περισυλλογή έγινε πιο αργά. Βγήκαν άτομα από το Τμήμα Προστασίας περίπου στις πέντε και μισή το απόγευμα, μετά από το εορταστικό οικογενειακό τραπέζι τους. Έγινε η περισυλλογή για τα απορρίμματα και αδειάσαμε και τα συστήματα βυθιζόμενων κάδων”, διευκρίνισε, κλείνοντας τις απαντήσεις της για την καθαριότητα στο κέντρο την Κυριακή του Πάσχα.