Λύθηκε νομικά το “εμπόδιο” που δεν επέτρεπε στο κεντρικό κράτος να δώσει απευθείας χρήματα στις Δημοτικές Επιχειρήσεις για χρέη προς τη ΔΕΗ

Παραμένουν οι οφειλές, “ανοίγει” ο δρόμος επιχορηγήσεων

Ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ η οφειλή της ΔΕΥΑ Σύρου το πρώτο τρίμηνο του 2023

Αυξάνεται μήνα με το μήνα η οφειλή της ΔΕΥΑ Σύρου προς τη ΔΕΗ, όπως συμβαίνει πανελλαδικά σε όλες τις Δημοτικές Επιχειρήσεις εξαιτίας των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, χωρίς μέχρι σήμερα να μπαίνει “φρένο” στο πρόβλημα, ασχέτως, αν με την ύπαρξη πλέον της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Υδάτων και Ενέργειας, άνοιξε ο “δρόμος” για τη δυνατότητα απευθείας επιχορηγήσεων των ΔΕΥΑ από το κεντρικό κράτος.

Ειδικότερα, αν και έχουν υπάρξει δεσμεύσεις της κυβέρνησης για απόδοση 20 εκατ. ευρώ προς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις της χώρας, ώστε να καλύψουν μέρος των οφειλών τους, μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα, το χρέος της κάθε μίας να συνεχίζει να διογκώνεται δραματικά.

Για τη ρύθμιση του πλαισίου που επιτρέπει την απευθείας επιχορήγηση των ΔΕΥΑ, πραγματοποίησε σχετική ενημέρωση η Ένωση των ΔΕΥΑ της χώρας (ΕΔΕΥΑ) προς κάθε Δ.Σ., μέσα από σχετική επιστολή, τονίζοντας πως, μετά από τη διευθέτηση του θέματος διαμόρφωσης ενός νόμιμου πλαισίου για απόδοση επιχορηγήσεων, η υπόθεση πλέον είναι αποκλειστικά στα χέρια του αρμόδιου Υπουργείου.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου αν έχει προκύψει κάποια ενέργεια από το κεντρικό κράτος για απόδοση έστω και ενός μικρού ποσού που θα καλύψει “τρύπα” από τη συνολική οφειλή προς τη ΔΕΗ, υπήρξε σαφής, εξηγώντας πως μέχρι στιγμής, δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ. Πλέον το χρέος της ΔΕΥΑ Σύρου ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ και η μέριμνα του Δ.Σ. είναι η όποια επιβάρυνση να μην “χτυπήσει” την τσέπη των δημοτών.

Υπενθυμίζεται πως ο Στέλιος Πέτσας από το Υπ. Εσωτερικών είχε προβεί σε σχετική δέσμευση για τα 20 εκατ. ευρώ προ διμήνου.

Ανδρέας Γιαλόγλου: Με νύχια και με δόντια παλεύουμε να μην επιβαρύνουμε τους δημότες

Επί του θέματος υπήρξε σαφής ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου. “Είμαστε σε αναμονή αλλά υπάρχει μία σημαντική εξέλιξη. Ο νόμος που ψηφίστηκε και για τον οποίον υπήρχαν αντιδράσεις και αφορούσε τη Ρυθμιστική Αρχή που επεκτάθηκε και περνάει και σε ύδατα, στην ουσία ανοίγει τον “δρόμο” για τη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ. Νομιμοποιεί τη διαδικασία”, ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας πως, στο Δ.Σ. “μας ήρθε σχετική ενημέρωση από την ΕΔΕΥΑ, την Ένωση των ΔΕΥΑ που έλεγε ότι τώρα μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε. Εκεί είμαστε τώρα. Ακόμη έως σήμερα δεν έχουμε πάρει τα χρήματα, αλλά θεωρώ ότι πλέον έχει αρθεί κάθε νομικό εμπόδιο”.

Ειδικότερα, για τη στάση του Υπ. Εσωτερικών αναφορικά με την καταβολή ποσών και τον βαθμό που θα “απαλύνει” το πρόβλημα, ο ίδιος δήλωσε τα εξής: “Είναι θέμα του Υπουργείου πλέον το πότε θα μπουν τα χρήματα. Είχαν μιλήσει για 20 εκατ. ευρώ πανελλαδικά. Για εμάς το μερίδιο θα είναι πολύ μικρό. Όμως, άπαξ και ανοίξει αυτή η “πόρτα”, όπως γίνεται στους Δήμους τόσον καιρό, διατηρώ μία μικρή ελπίδα ότι μπορεί να μας δώσουν και άλλα χρήματα”.

Παρακάτω, αναφερόμενος στο χρέος προς τη ΔΕΗ, επεσήμανε πως αυτό αυξάνεται δυστυχώς. “Μέχρι και σήμερα το χρέος είναι υψηλό. Μέχρι τέλος του 2022 ήταν 3 εκατ. ευρώ, αλλά σήμερα είναι παραπάνω. Η ΔΕΥΑ Σύρου πληρώνει έναντι ένα ποσό και κάνει μία διαχείριση η Οικονομική Υπηρεσία, τέτοια, ώστε να πληρώνουμε αυτό που μπορούμε και είναι υψηλότερο από αυτό που δίναμε παλαιότερα”. Παράλληλα, βέβαια, υπογράμμισε πως γίνεται προσπάθεια να μην “περάσει” αυτό το βάρος στους καταναλωτές. “Ταυτόχρονα προσπαθούμε να μην κάνουμε ακόμη την αύξηση στους πολίτες. Το προσπαθούμε με νύχια και με δόντια”, σημείωσε ο κ. Γιαλόγλου.

Κοινή γραμμή από όλες τις ΔΕΥΑ

Πιο αναλυτικά, για το πλαίσιο επιχορηγήσεων έκανε αναλυτική ενημέρωση η ΕΔΕΥΑ, τονίζοντας πως αν και υπερπηδήθηκε ο “σκόπελος” για τη νομιμότητα της απευθείας απόδοσης επιχορηγήσεων, ωστόσο, το κράτος δεν έχει ανταποκριθεί.

“Ενημερωθήκαμε ότι έχει εκδοθεί και αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών η πολυαναμενόμενη γνωμοδότηση της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) σύμφωνα με την οποία οι ΔΕΥΑ αποτελούν νομικό μονοπώλιο και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων. Η γνωμοδότηση αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί αποτελεί την προϋπόθεση εφαρμογής του άρθρου 30 του ν. 5013/2023 με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στην Πολιτεία να επιχορηγήσει τις ΔΕΥΑ λόγω των έκτακτων αναγκών τους και των αυξημένων δαπανών τους που οφείλονται στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης με την επιφύλαξη της τήρησης του ενωσιακού δικαίου”, αναφέρει στην επιστολή της η ΕΔΕΥΑ.

Στο ίδιο το περιεχόμενό της δε, επισημαίνεται ακόμη πως, “με βάση τα παραπάνω και εφόσον επιλύθηκε τελεσίδικα το ζήτημα που εμπόδιζε την ενεργοποίηση της εν λόγω διάταξης και με δεδομένη τη δημόσια δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα καλύψει τουλάχιστον το 60% του ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ το οποίο δεν είναι διαχειρίσιμο κι απειλεί τη βιωσιμότητά τους, αναμένουμε άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση την εκκίνηση της διαδικασίας επιχορήγησης των ΔΕΥΑ δηλ. την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την παρ. 2 της παραπάνω διάταξης, ώστε να αντιμετωπίσουν έστω ένα πολύ μικρό μέρος της πρόσθετης επιβάρυνσής τους λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος και η οποία σήμερα εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 150 εκ. ευρώ”.

Το Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ, τονίζει ακόμη πως, με αυτόν τον τρόπο, “οι συναρμόδιοι αν. υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών κ.κ. Πέτσας και Σκυλακάκης τους οποίους κι ευχαριστούμε για την κατανόηση και συνεργασία, θα αποδείξουν ότι στηρίζουν τις ΔΕΥΑ που ως επιχειρήσεις ενεργειακής έντασης έχουν επωμισθεί άδικα ένα δυσανάλογο κόστος χωρίς να το μετακυλίσουν στους πολίτες και χωρίς να πάρουν ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα από την Πολιτεία, κι επιθυμούν να τις ενδυναμώσουν ώστε να ανταποκριθούν στο κοινωφελές έργο τους”.

Τέλος, επισημαίνει ότι, “η υπαριθμ. 26247/28.3.2023 Απόφαση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών που εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 49 του ν. 5027/2023 με βάση την οποία επιχορηγούνται για μια ακόμα φορά Δήμοι της Αττικής για τα χρέη τους προς την ΕΥΔΑΠ αποτελεί διακριτική μεταχείριση μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και, δυστυχώς, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την εύνοια της Πολιτείας υπέρ των Δήμων της Αττικής”.