Ο σχεδιασμός για την έναρξη του έργου, εντός των επόμενων ημερών στο κέντρο της Ερμούπολης

Πρώτη πράξη για το Open Mall από τη Σταματίου Πρωίου

Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο καταστηματάρχες από τον πεζόδρομο για τα δικά τους αιτήματα

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να μετατραπεί σε εργοτάξιο το πρώτο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου, καθώς θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου του Open Mall στο εμπορικό κέντρο της Ερμούπολης.

Η συμβασιοποίηση του έργου έγινε την περασμένη εβδομάδα και οι συνεννοήσεις της Δημοτικής Αρχής με τον εργολάβο έχουν “τρέξει”, προκειμένου οι αναπλάσεις και οι διαμορφώσεις στο τμήμα από τη συμβολή της Σταματίου Πρωίου με τη Ελευθερίου Βενιζέλου έως και τη “συνάντησή” της με την οδό Κέας να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 30 Ιουνίου.

Οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην οδό Σταματίου Πρωίου, αλλά και στην αγορά στη συντριπτική πλειοψηφία τους αναμένουν με θέρμη το έργο, ώστε να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης σε όλη την έκτασή της.

Ωστόσο, στο προσκήνιο παραμένουν οι διαφωνίες καταστηματαρχών για τις παρεμβάσεις στον πεζόδρομο της Θυμάτων Σπερχειού και της Πρωτοπαπαδάκη, οι οποίες θα κατατεθούν επισήμως σήμερα στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής πως στην ίδια συνεδρίαση, σήμερα, το Δημοτικό Συμβούλιο θα πάρει απόφαση για απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων από το πρώτο τμήμα της Σταματίου Πρωίου. Για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της απαγόρευσης θα υπάρξει ανακοίνωση του Δήμου. Πάντως, σε δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή ο εργολάβος εκτιμάται ότι θα αρχίσει τις παρεμβάσεις του εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου.

Πρώτο “σφυρί” στη Σταματίου Πρωίου

Αναφορικά με τον σχεδιασμό για την υλοποίηση του πολυσυζητημένου έργου, μίλησε αναλυτικά ο κ. Αληφραγκής. “Όσον αφορά την οδό Σταματίου Πρωίου ήδη έχω υπογράψει σύμβαση με τον εργολάβο εδώ και μια εβδομάδα και τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) περνούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προβλέπουν κλείσιμο του δρόμου από την Ελευθερίου Βενιζέλου στη συμβολή της με τη Σταματίου Πρωίου μέχρι την οδό Κέας. Υπάρχει συνεννόηση με τους καταστηματάρχες. Εξάλλου είναι ένα έργο που το ζητούν επίμονα και ήταν δική τους πρόταση να ξεκινήσουμε από εκεί”, σχολίασε αρχικά, επισημαίνοντας πως, “ο σχεδιασμός είναι συγκεκριμένος για να μην υπάρχει μεγάλη όχληση”. Ειδικότερα, εξήγησε τα εξής: “Θα κλείσει όλο το τμήμα της Σταματίου Πρωίου από την Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι την οδό Κέας, γιατί θα πρέπει να λειτουργήσει ως εργοτάξιο. Θα δουλέψουν πρώτα στο κομμάτι από την οδό Χίου, την παραδοσιακή αγορά μέχρι την οδό Κέας, και μετά, σε δεύτερο χρόνο θα έρθουν ως την Ελευθερίου Βενιζέλου”. Σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων, επεσήμανε πως, “αυτό δεν σημαίνει ότι τα καταστήματα δεν θα έχουν πρόσβαση. Έχω πει και στο παρελθόν πως τα πεζοδρόμια θα είναι ελεύθερα για τον κόσμο και τη μετακίνησή του”.

Παράλληλα οδεύσεις τυφλών στην Ελ. Βενιζέλου

Στο πλαίσιο του έργου θα υπάρξουν τοποθετήσεις ειδικών πλακών με οδηγούς όδευσης για την εξυπηρέτηση συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης, στο τμήμα της Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην Ερμού).

“Στον σχεδιασμό μας είναι παράλληλα να δουλέψουμε και τα πεζοδρόμια στην Ελευθερίου Βενιζέλου. Εκεί δεν χρειάζεται ούτε κλείσιμο δρόμου ούτε κάτι διαφορετικό. Απλά θα κοπεί μία σειρά από μάρμαρα για να μπουν οι πλάκες με τους οδηγούς όδευσης τυφλών. Είναι ένα έργο απλό που εκεί δεν θα προκαλέσει όχληση”, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως, “φυσικά όπου υπάρχουν σπασμένες πλάκες θα αντικατασταθούν”.

Σχετικά με το κλείσιμο του δρόμου για οχήματα και μηχανές, ο κ. Αληφραγκής πρόσθεσε τα εξής: “Ο δρόμος θα κλείσει όταν θα μπει ο εργολάβος και θα ξεκινήσει το έργο. Πιστεύουμε πως μέχρι τις 7 Μαΐου θα ξεκινήσει. Θα περιμένουμε την έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που αποφασίζουμε και προχωράμε κανονικά”.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο οι ενστάσεις για τον πεζόδρομο

Ερωτηθείς σχετικά με τη σημερινή παρουσία καταστηματαρχών από τις οδούς Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Αληφραγκής εξήγησε πως το σώμα αποδέχεται ως οφείλει να τους ακούσει, αλλά ξεκαθαρίζει πως το έργο θα “επεκταθεί” μετά το καλοκαίρι και εκεί.

“Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα γίνει μία κουβέντα άνευ ουσίας με την έννοια ότι το έργο είναι δρομολογημένο και ο εργολάβος έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 23.000 ευρώ, έχει κάνει τις παραγγελίες του σε φωτιστικά, σε πλάκες κλπ.. Επίσης από τα τέσσερα υποέργα του Δήμου, ουσιαστικά τα τρία έχουν ήδη ξεκινήσει. Όσον αφορά την υπηρεσία συμβούλου, όσον αφορά τον εξοπλισμό έξυπνης πόλης, όσον αφορά το έργο στον δημόσιο χώρο που συμβασιοποιήθηκε. Είναι ένα έργο που αυτή τη στιγμή δεν σταματά. Δημοκρατικά σκεπτόμενοι αποδεχόμαστε τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο εφόσον τη ζήτησαν. Δεν θα τους αρνηθούμε, όμως θα συνεχίσουμε”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Παρακάτω ρωτήθηκε αν υπάρχει πιθανότητα απένταξης ενός μέρους του έργου ή και τροποποίησή του για τον πεζόδρομο, με τον ίδιο να παρουσιάζεται συγκεκριμένος.

“Ο Δήμος δεν έχει περιθώρια. Να πω βέβαια πως δεν μιλάμε για τροποποίηση μελέτης. Η πρώτη επίσημη μελέτη που κατατέθηκε ήταν αυτή που έχουμε σήμερα. Παλαιότερα ήταν απλά προτάσεις και συζητήσεις τότε που το είχε εντάξει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Αυτή τη στιγμή το έργο δεν “σπάει”. Έχει περιθώριο να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου, 31 Δεκεμβρίου”, υποστήριξε, εξηγώντας τι θα προέκυπτε από την αποδοχή ενός σχετικού σεναρίου.

“Μια τροποποίηση αυτής της μελέτης – πέρα από τα τεχνικά προβλήματα που έχουμε πει για πλημμυρικά φαινόμενα και άλλα – θα σήμαινε νέες εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, να το δεχθεί η Διαχειριστική του Υπουργείου Ανάπτυξης και γενικά θα σήμαινε μια διαδικασία που θα απαιτούσε έξι μήνες με έναν χρόνο. Σε αυτή τη λογική δεν μπαίνουμε. Τους το είχα ξεκαθαρίσει και στη συνάντηση στο Επιμελητήριο Κυκλάδων. Ό,τι θέλουν θα το συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά θα προχωρήσουμε”, επανέλαβε.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, ο Μηνάς Αληφραγκής μίλησε για τον χρόνο υλοποίησης των παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο, στο πλαίσιο της ευθύνης του Δήμου.

“Το χρονοδιάγραμμα είναι μέχρι 30 Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι της Σταματίου Πρωίου. Μετά, στο τέλος της τουριστικής σεζόν του νησιού, 20 – 30 Σεπτέμβρη, θα το δούμε, θα ξεκινήσουμε το κομμάτι των πεζοδρόμων Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη. Και βέβαια πάλι σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες γιατί κι εκεί θα έχουμε εναλλακτικές λύσεις για να μη δημιουργηθεί όχληση. Θα το εξετάσουμε αυτό για να μην προκύψει ιδιαίτερη όχληση στους καταστηματάρχες. Ζητάμε συνεργασία και τίποτα άλλο”, υποστήριξε ο Μηνάς Αληφραγκής, εκτιμώντας τέλος πως, “πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την επιλογή του Δήμου”.

Ετικέτες: