Έργο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου μετά από την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου από τη ΔΕΥΑ Σύρου

“Πράσινο φως” και έναρξη ασφαλτοστρώσεων στη Βάρη

Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη για την πολυπόθητη παρέμβαση βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου

Μία “ανάσα” πριν την έναρξη της ασφαλτόστρωσης στην περιοχή της Βάρης βρίσκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία θα προωθήσει την εργολαβία πρώτα στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων από σήμερα, ώστε να κλείσει αρχικά το συγκεκριμένο επικίνδυνο κομμάτι και μετά θα ακολουθήσει η “επούλωση” του δρόμου της πιο πολυσυζητημένης περιοχής, λόγω του έργου του αποχετευτικού δικτύου.

Μετά από την παραλαβή του έργου από τη ΔΕΥΑ Σύρου, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μπορεί να επέμβει στην περιοχή της Βάρης, ώστε να αναβαθμίσει τον δρόμο, από τον οποίο καθημερινά διέρχονται δεκάδες οχήματα.

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης επεσήμανε πως το κομμάτι των Αγίων Αναργύρων θα “τρέξει” αυτές τις ημέρες, ενώ αμέσως μετά θα καλυφθεί με άσφαλτο κλειστού τύπου, το τμήμα από την Αζόλιμνο μέχρι το Αχλάδι.

Στο μεταξύ, σε συνεργασία με την Κοινότητα Άνω Σύρου θα εξετάσει τον χρόνο κατά τον οποίον θα ασφαλτοστρωθεί και ο δρόμος του Κινίου.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, δεδομένης της ρίψης ασφάλτου κλειστού τύπου, ο δρόμος δεν θα παραμείνει κλειστός, παρά μόνον τμηματικά για 2 – 3 ώρες. Η Περιφέρεια θα εκδίδει σχετικές ανακοινώσεις.

Κλείνει” το προβληματικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων

Αρχικά, ο ίδιος τόνισε πως από σήμερα θα αρχίσουν οι επουλωτικές παρεμβάσεις στο κομμάτι των Αγίων Αναργύρων. “Θα αρχίσουμε τις ασφαλτοστρώσεις σε επίπεδο προετοιμασίας από την Κυριακή (σ.σ.χθες)”, σχολίασε αρχικά, επισημαίνοντας πως, “Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη θα γίνει η ασφαλτόστρωση στο κομμάτι της περιοχής των Αγίων Αναργύρων και συγκεκριμένα σε αυτό που είχε απομείνει”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “μετά θα ακολουθήσουν οι ασφαλτοστρώσεις στη Βάρη”.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις ασφαλτοστρώσεις στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, σημείωσε πως, “θα πρέπει οι οδηγοί για δύο με τρεις ημέρες να ακολουθήσουν εναλλακτικές διαδρομές και δεν χρειάζεται να κατέβουν όλοι από τον ίδιο δρόμο που θα γίνονται οι εργασίες”.

Αυτό το τμήμα, δεν θα απαιτήσει παρεμβάσεις για περισσότερες από τρεις ημέρες.

Έμφαση στη Βάρη

Αμέσως μετά έδωσε απαντήσεις για τη Βάρη, με φόντο τα τεράστια προβλήματα που κατά καιρούς έχουν εκφράσει κάτοικοι. “Θα καλύψουμε το κομμάτι που αφορά από την Αζόλιμνο, που έχει σταματήσει η παλιά ασφαλτόστρωση που κάναμε προ δύο ετών και θα προχωρήσουμε μέχρι το Αχλάδι. Θα καλύψουμε όλο το μήκος του δρόμου. Το Αχλάδι δεν μπορεί να ασφαλτοστρωθεί γιατί είναι πρόσφατα τα έργα της αποχέτευσης. Άρα, πρέπει πρώτα να παραλάβουν και αυτό το τμήμα και όταν γίνει αυτό, να προχωρήσουμε προς Μέγα Γιαλό”, επεσήμανε σχετικά.

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα παρέμβασης μετά το έργο της αποχέτευσης, σχολίασε: “Εμείς μπορούμε να κάνουμε την ασφαλτόστρωση επειδή έγινε η οριστική παραλαβή του έργου από τη ΔΕΥΑ Σύρου, κάτι που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουμε το έργο. Έγινε η οριστική παραλαβή προ ημερών, οπότε τώρα, μπορούμε κι εμείς να μπούμε να ασφαλτοστρώσουμε τον δρόμο”.

Σαφής υπήρξε και ως προς την παρατήρηση για το αν θα υπάρξει όχληση, δεδομένου πως θα υπάρχει επισκεψιμότητα στη Σύρο.

“Με την άσφαλτο κλειστού τύπου, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα κι αυτό επειδή μόλις πέσει η πίσσα, ο δρόμος δίδεται στην κυκλοφορία μετά από δύο με τρεις ώρες. Δεν κλείνουμε τους δρόμους. Η μία ροή θα γίνεται κανονικά και ο δρόμος είναι μετά από λίγο στη διάθεση των οδηγών. Η όχληση που θα υπάρχει θα είναι η ελάχιστη δυνατή”, διαβεβαίωσε.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως θα καλυφθούν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με άσφαλτο.

“Όλο τον δρόμο θα καλύψουμε. Θα γίνει σωστό έργο και θα καλυφθεί σε όλο το φάρδος ο δρόμος. Αν γίνει κι αυτό το κομμάτι, από το Κλειστό γήπεδο μέχρι και τη Βάρη, ο δρόμος θα είναι ολοκαίνουργιος. Θα είναι ασφαλής πάνω απ΄ όλα”.

Διευκρίνισε δε, πως, “η Βάρη από τη στιγμή που θα αρχίσει το έργο της αφαλτόστρωσης, θα χρειαστούν περίπου 12 – 15 ημέρες για να ολοκληρωθεί. Αμέσως μετά, μπορούμε να πάμε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο”.

Επόμενος σταθμός το Κίνι

Παρακάτω αναφέρθηκε και για την ασφαλτόστρωση στο Κίνι. “Θα κάνουμε επίσης το τμήμα των Αγίων Αναργύρων που έχει παραμείνει γύρω στα 300 μέτρα. Ακόμη, θα κάνουμε ασφαλτόστρωση στο τμήμα από τη διασταύρωση του Κινίου μέχρι το Επισκοπειό και στην Ποσειδωνία από την διασταύρωση προς Μέγα Γιαλό μέχρι τον Βήσσα”, ανέφερε, λέγοντας πως μετά από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, “κλείνει το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ουσιαστικά κλείνουμε. Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο μένουν μετά ελάχιστα τμήματα”.

Για το Κίνι δε, θέλησε να διευκρινίσει τα εξής: “Σε συνεννόηση που θα κάνω τις επόμενες ημέρες με το Κοινοτικό Συμβούλιο της Άνω Σύρου, εάν θέλουν, μπορούμε να πάμε άμεσα να το κάνουμε. Αν δεν θέλουν, μπορούμε να πάμε και Σεπτέμβρη. Βέβαια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προχωρήσουμε τώρα. Δεν υπάρχει όχληση μεγάλη. Οπότε καλό θα είναι να προχωρήσουμε. Ακόμη και στο Κίνι, έχουμε την εναλλακτική του Δανακού. Όμως επαναλαμβάνω πως ο δρόμος δίδεται αμέσως στην κυκλοφορία. Μόλις πέσει η πίσσα, ανοίγει μετά από 2-3 ώρες. Θέλουμε να παρέχουμε ασφάλεια στην οδήγηση. Είναι πολύ σημαντικό”.

Προχωρά το έργο οδοφωτισμού

Τέλος, ο κ. Λεονταρίτης πληροφόρησε και για τις παρεμβάσεις στο επαρχιακό δίκτυο αναφορικά με το έργο του οδοφωτισμού. Πρωτίστως, για τις ασφαλτοστρώσεις στα άλλα Κυκλαδονήσια, τόνισε: “Προχωρήσαμε και στα άλλα νησιά. Σαντορίνη και Σίφνο ολοκληρώσαμε και ο εργολάβος τώρα είναι στην Κύθνο. Επίσης, στην Πάρο ολοκληρώσαμε την ασφαλτόστρωση από την Παροικιά μέχρι τη Νάουσα. Μιλάμε για όλο τον δρόμο”.

Τέλος, τόνισε πως, “στην Πάρο και στη Μύκονο έχουμε εγκαταστήσει νέο φωτισμό σε όλο το δίκτυο και αυτή την περίοδο η εργολαβία για τον φωτισμό είναι στη Σαντορίνη και τέλος Ιουνίου θα έρθουν στη Σύρο, ώστε να αντικαταστήσουμε τα φώτα στο νησί με λάμπες LED”. Ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων έκλεισε τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας πως, “είναι μεγάλο έργο κι αυτό. Οι οδηγοί και τη νύχτα θα οδηγούν με ασφάλεια”.