Στην επόμενη Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης περνά η υπόθεση του γηπέδου Άνω Σύρου

“Παροπλισμένο” μέχρι νεωτέρας…

Καμία απάντηση από το κεντρικό κράτος, αναφορικά με την κρούση του Δήμου για χρηματοδότηση

“Κληρονομιά” στην επόμενη Δημοτική Αρχή περνά το “παροπλισμένο” γήπεδο της Άνω Σύρου, αφού μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτό να ληφθεί χρηματοδότηση για το έργο άρσης επικινδυνότητας σε αυτό, παρά τις κρούσεις που έχει κάνει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στο κεντρικό κράτος εδώ και ενάμιση χρόνο.

Ειδικότερα, στο μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου δεν επιτρέπεται όλα τα τελευταία χρόνια η είσοδος στους αθλητές, καθώς μετά από τις κατολισθήσεις τμημάτων από τα βράχια, η παραμονή ατόμων στον εσωτερικό χώρο του κρίθηκε επισφαλής.

Μετά από τα γεγονότα των κατολισθήσεων, ο Δήμος ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης για να υποδειχθεί έργο αποκαταστάσεων και άρσης της επικινδυνότητας, το κόστος του οποίου τελικά εκτιμάται στα 650 χιλ. ευρώ.

Πρόκειται για μία δαπάνη την οποία επ΄ ουδενί δεν μπορεί να σηκώσει ο Δήμος, καθώς οι οικονομικές αντοχές του “στενεύουν” με φόντο τις απαιτήσεις του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τον ΧΥΤΑ Σύρου αλλά και με δεδομένη την παύση της πολεοδομικής υποστήριξης της Μυκόνου, εκτός απρόοπτης εξέλιξης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, η παρούσα Δημοτική Αρχή έκανε κρούση για λήψη χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ζημιών και Φυσικών Καταστροφών, από το οποίο μέχρι στιγμής βέβαια, δεν υπάρχει απάντηση.

Υψηλό κόστος για την άρση επικινδυνότητας

Ειδικότερα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής ρωτήθηκε για το αν υπάρχει εξέλιξη σχετικά με το σκέλος της χρηματοδότησης για το έργο άρσης επικινδυνότητας του γηπέδου Άνω Σύρου.

“Βάσει της γεωτεχνικής μελέτης η οποία έχει γίνει, το κόστος άρσης επικινδυνότητας του γηπέδου ανέρχεται περίπου στις 650 χιλ. ευρώ. Ο Δήμος βέβαια, αδυνατεί να καλύψει μία τέτοια ανάγκη δεδομένων των εξελίξεων που έχουμε με περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, πολεοδομίες κ.α.. Δεν μπορούμε να διαθέσουμε ένα τόσο μεγάλο ποσό”, ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας παράλληλα πως, “έχουμε κάνει πρόταση εδώ και καιρό στο πρόγραμμα φυσικών καταστροφών ώστε να χρηματοδοτηθεί από εκεί το έργο, αλλά δεν έχουμε κάποια εξέλιξη, δυστυχώς, εδώ και ενάμιση χρόνο”.

Στην ερώτηση αν σήμερα δεν έχουν απάντηση λόγω προεκλογικής περιόδου, ο κ. Αληφραγκής απάντησε τα εξής: “Δεν υπάρχει εξέλιξη και φυσικά δεν φταίνε οι εκλογές γι αυτή την αναμονή. Μιλάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα”. Πρόσθεσε δε, πως, “κάναμε αυτή την κίνηση με το σκεπτικό ότι η κατάσταση που περιήλθε το γήπεδο μετά τις κατολισθήσεις, αποτελεί ουσιαστικά μια φυσική καταστροφή”.

Αποκλειστικά για άρση επικινδυνότητας

Στην ερώτηση αν αυτό το έργο αφορά μόνο σε παρέμβαση για την εξάλειψη των κινδύνων νέων κατολισθήσεων, υπήρξε σαφής. “Ουσιαστικά η γεωτεχνική μελέτη που εκπονήθηκε είχε δύο προτάσεις. Η μία ήταν να γίνει καθαίρεση όλων των πρανών, να μπουν ενισχυμένα σύρματα με υποστυλώματα για να συγκρατήσουμε μελλοντικές κατολισθήσεις, να γίνουν κανάλια για διαφυγή του νερού ώστε να μην “φορτώνεται” το έδαφος. Η άλλη πρόταση προέβλεπε να γίνουν πατάρια και να τοποθετηθούν σύρματα κ.λπ. Και οι δύο προτάσεις άγγιζαν τα 650 χιλ. ευρώ. Είναι ένα υψηλό κόστος που αφορά αποκλειστικά την άρση επικινδυνότητας”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

“Άρα ναι, όταν μιλάμε γι αυτό το έργο αναφερόμαστε στο πώς θα γίνει η άρση επικινδυνότητας αποκλειστικά”, επανέλαβε σε απόλυτο τόνο.

Πολιτική απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας μελλοντικά

Επιπλέον, το θέμα που θα απασχολήσει είναι αν ο εν λόγω χώρος θα λειτουργήσει μελλοντικά ως γήπεδο ή και ως πολιτιστικός χώρος.

“Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση”, επεσήμανε αρχικά ο αντιδήμαρχος, εξηγώντας πως, “δεν είναι μία απλή υπόθεση και θα πρέπει να το δει η επόμενη Δημοτική Αρχή, αφού πρώτα υλοποιήσει το έργο. Λόγω επικινδυνότητας τώρα, το γήπεδο είναι κλειστό”.

Πρόσθεσε δε, πως, “σήμερα, δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για το τι θα γίνει. Εξάλλου οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι διαφορετικές. Όπως βλέπουμε είτε από τον Δήμο, είτε από την Περιφέρεια γίνονται πολλές νέες αθλητικές εγκαταστάσεις. Οπότε και αυτό ως κατάσταση θα πρέπει να συνυπολογιστεί”.

Εξήγησε μάλιστα πως, “πρέπει να ζυγίσουμε τα πράγματα και να δούμε αν όντως μπορεί να λειτουργήσει ένα ακόμη γήπεδο ή αν θα λειτουργήσει σαν πολιτιστικός χώρος”, θέτοντας επί τάπητος και τις ακόλουθες παρατηρήσεις. “Να μην ξεχνάμε πως έχουμε κάνει και την πρόταση για τον ανοικτό χώρο στο πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου. Όλα αυτά τα δεδομένα, η επόμενη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να τα αξιολογήσει αναλόγως. Άρα, ναι ξεκάθαρα θεωρώ πως η επόμενη Δημοτική Αρχή θα διαχειριστεί αυτό το θέμα”.

Επιπλέον για το θέμα της χρηματοδότησης και καθώς ο Δήμος βρίσκεται σε αναμονή απαντήσεων, συμπλήρωσε, “εμείς για τη χρηματοδότηση θα κάνουμε και μετά τις εκλογές κρούση, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος για άμεση ανταπόκριση. Το είχαμε αναφέρει το θέμα και στον κ. Πέτσα στη συνάντηση της Αθήνας, αλλά τότε προτεραιότητα ήταν το έργο των όψεων του Δημαρχείου”.

Απαγορεύεται η είσοδος για την ασφάλεια των παιδιών

Κλείνοντας τις απαντήσεις του, ο Μηνάς Αληφραγκής ανέφερε πως συνεχίζεται ο αποκλεισμός στην πρόσβαση των πολιτών για την ασφάλειά τους, στο απευκταίο σενάριο αποκόλλησης κάποιου νέου βράχου. “Απαγορεύεται η είσοδος ρητά”, πρόσθεσε σε απόλυτο τόνο, λέγοντας μάλιστα πως υπάρχουν αθλητές που δυστυχώς εισέρχονται στο γήπεδο. “Βέβαια κάθε λίγο και λιγάκι πάμε και φτιάχνουμε τα σύρματα που κόβουν τα παιδιά. Έχουμε απομακρύνει τα τέρματα και τα έχουμε κολλήσει για να μην τα μετακινούν τα παιδιά. Θα πω ξανά ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος και παρακαλώ θερμά όλους να μην μπαίνουν στο γήπεδο μέχρι να γίνει το έργο”, δήλωσε κατηγορηματικά.