Ολοκληρώνεται το έργο του Open Mall στο πρώτο τμήμα του κεντρικού εμπορικού δρόμου της Ερμούπολης

“Ανοίγει” η Σταματίου Πρωίου από τη Δευτέρα

Αμετακίνητη η Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης από τη θέση της, για υλοποίηση των παρεμβάσεων και στον πεζόδρομο από τέλη Σεπτέμβρη και μετά

Στη διάθεση των οδηγών και των πεζών θα δοθεί η οδός Σταματίου Πρωίου από την προσεχή Δευτέρα, αφού ολοκληρώνεται το έργο του Open Mall, σε κρίσιμη χρονική στιγμή, οπότε και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων αρχίζει να υποδέχεται μεγάλα κύματα επισκεψιμότητας.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος έδωσε απαντήσεις για την εξέλιξη του πολυσυζητημένου έργου του Open Mall στις εμπορικές οδούς της πόλης, που όπως εξήγησε, αναμένεται να υλοποιηθεί από τον Σεπτέμβρη και μετά, και στο τμήμα του πεζόδρομου της Θυμάτων Σπερχειού και της Πρωτοπαπαδάκη.

Οι διαμορφώσεις των μεγαλύτερων πεζοδρομίων, που ενσωματώνουν ράμπες ΑΜΕΑ και οδηγούς όδευσης, παρουσιάζουν ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο σε πρώτο επίπεδο ο εμπορικός κόσμος της Σταματίου Πρωίου, επικροτεί.

Απομένουν παραδοσιακά φωτιστικά

Ερωτηθείς αναλυτικά ο κ. Αληφραγκής για τον χρόνο ολοκλήρωσης της παρέμβασης στην οδό Σταματίου Πρωίου, υπήρξε συγκεκριμένος, εξηγώντας πως η εργολαβία σε αυτό το τμήμα, οδεύει στο τέλος της.

“Όσον αφορά το υποέργο του Open Mall για το έργο προσβασιμότητας ΑΜΕΑ στη Σταματίου Πρωίου, ολοκληρώνεται Δευτέρα πρωί και από Δευτέρα απόγευμα θα δοθεί προς χρήση στους πολίτες, πεζούς και οδηγούς. Άρα, θα ανοίξει ο δρόμος και θα αρχίσει κανονικά η κυκλοφορία”, ξεκαθάρισε ο αντιδήμαρχος, σημειώνοντας πως σε αυτό το μέρος του δρόμου απομένει μόνον η τοποθέτηση παραδοσιακών φωτιστικών.

“Έχουν παραγγελθεί τα φωτιστικά και για τον συγκεκριμένο δρόμο, επειδή θα αντικαταστήσουμε αυτά που είχαν τοποθετηθεί, με νέα παραδοσιακού τύπου, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο από το Υπουργείο Πολιτισμού για το Open Mall”, γνωστοποίησε, λέγοντας ακόμη πως, “εκτιμώ πως αυτός ο εξοπλισμός θα έχει τοποθετηθεί μέχρι τις 10 Ιουλίου, γεγονός που είναι εφικτό, υπό την έννοια πως δεν θα αποτελεί εργασία που θα προκαλέσει όχληση”.

Δεδομένης της τοποθέτησης νέων φωτιστικών με ενέργειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ο κ. Αληφραγκής, διευκρίνισε τα ακόλουθα. “Πρέπει να πω ότι η οδός Σταματίου Πρωίου έχει φωτισμό και μάλιστα πάρα πολύ καλό. Είχε προωθηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Απλά θα τοποθετήσουμε πλέον τα παραδοσιακού τύπου φωτιστικά”.

Στην ερώτηση αν απομένει κάτι άλλο για το τμήμα της Σταματίου Πρωίου, πρόσθεσε, πως, “απομένει να γίνει το έργο στα εμπορικά καταστήματα για τη βελτίωση των προσόψεών τους. Αυτό το έργο βέβαια αναλογεί στον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου”. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως, “για εμάς ουσιαστικά απομένουν μόνον τα φωτιστικά και αν προβλέπεται οτιδήποτε άλλο, όπως γλάστρες για ανάπτυξη πρασίνου, αυτές θα τοποθετηθούν”.

Τηρήσαμε τους χρόνους”

Δεδομένου πως το έργο ολοκληρώνεται μία “ανάσα” πριν την έναρξη του Ιουλίου, ο ίδιος φάνηκε ικανοποιημένος, λέγοντας πως η Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με τον εργολάβο παρέμειναν εντός χρονοδιαγράμματος.

“Τηρήσαμε τους χρόνους. Είχαμε πει μέχρι τέλη Ιουλίου πως θα έχει κλείσει η υπόθεση για τη Σταματίου Πρωίου και το πετύχαμε. Από αρχές Ιουλίου θα είναι ανοικτός ο δρόμος. Θέλω να εκφράσω μέσω της εφημερίδας τις ευχαριστίες μου και προς την Τεχνική Υπηρεσία για τη μελέτη και την επίβλεψη και στον εργολάβο για τη συνέπειά του – να τα λέμε κι αυτά όταν πρέπει – αλλά και φυσικά προς τους καταστηματάρχες και τους μόνιμους κατοίκους που έδειξαν υπομονή και συνεργάστηκαν”, δήλωσε σχετικά.

Εκφράζοντας την άποψή του για το αποτέλεσμα, πρόσθεσε τα εξής. “Η άποψη η δική μου, βλέποντας το έργο, σχεδόν ολοκληρωμένο είναι πως έγινε μία παρέμβαση στο εμπορικό κέντρο, που αναβαθμίζει την περιοχή και αισθητικά, αλλά κυρίως δίνει προσβασιμότητα στα άτομα με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης”.

Κανονικά το έργο στον πεζόδρομο

Μετά τα παραπάνω ρωτήθηκε για τη συνέχιση ή μη, του έργου στον πεζόδρομο, με φόντο τις έντονες διαφωνίες επιχειρηματιών και καταστηματαρχών στην περιοχή, τις οποίες είχαν διατυπώσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας έναν “σωστό πεζόδρομο ενιαίας διαδρομής και όχι με επέκταση πεζοδρομίων”.

“Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής είναι ξεκάθαρη και οριστική. Τέλη Σεπτέμβρη, με αρχές Οκτώβρη το αργότερο και εφόσον φύγει η αιχμή της τουριστικής περιόδου, θα ξεκινήσουμε το κομμάτι των δύο πεζοδρόμων της Θυμάτων Σπερχειού και της Πρωτοπαπαδάκη”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο ο Μηνάς Αληφραγκής, επισημαίνοντας ακόμη πως, “το φυσικό αντικείμενο δεν μπορεί να περικοπεί με την έννοια ότι το έργο γίνεται μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο. Το ποσό που αναλογεί στους εμπόρους, συνδέεται με το έργο που κάνει ο Δήμος. Δηλαδή το 20% του έργου του Δήμου. Το δικό μας είναι περίπου 800 χιλ. ευρώ και άρα, κάπου 200 χιλ. ευρώ αντιστοιχούν στους εμπόρους. Αν πάμε σε μείωση φυσικού αντικειμένου, αυτό θα σημάνει αυτόματα πως κάποια μαγαζιά θα πρέπει να βγουν εκτός προγράμματος. Καταλαβαίνετε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Κατά συνέπεια, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε το έργο να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί”.

Πρόσθεσε δε, πως, “τώρα, αν οι αντιδρώντες επιχειρηματίες, τέσσερις, πέντε σε αριθμό πόσοι είναι…, δημοκρατικά θέλουν να αντιδράσουν, ας κάνουν ό,τι κρίνουν”.

Πάντως ο ίδιος καλεί τους διαφωνούντες να δουν το αποτέλεσμα στην οδό Σταματίου Πρωίου.

“Βέβαια, κάνω έκκληση σε όλους εκείνους που αντιδρούσαν, από την επόμενη εβδομάδα να περάσουν να δουν πως έχει διαμορφωθεί το τμήμα της Σταματίου Πρωίου που έγινε το έργο του Open Mall. Πολλοί έχουν αλλάξει άποψη βλέποντας το έργο. Μακάρι να πειστούν και όσοι έμειναν να διαφωνούν ότι θα είναι ένα έργο που αναβαθμίζει το εμπορικό κέντρο”, σημείωσε, καυτηριάζοντας τέλος τη στάση ορισμένων να περνούν με μηχανές από τον πεζόδρομο.

“Και να πω και κάτι τελευταίο, προσωπικά έπαψα να χρησιμοποιώ τον όρο πεζόδρομος για τη Θυμάτων Σπερχειού και την Πρωτοπαπαδάκη, καθώς σήμερα φαίνεται να είναι ένας πεζόδρομος και ένας χώρος αυθαίρετου parking από τους ίδιους τους επιχειρηματίες της περιοχής”.

Ετικέτες: