Από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μετά από την απόφαση να απομακρυνθούν οι παράνομες κατασκευές στην παραλία της Βάρης

Δέσμευση για εναλλακτική λύση για βόλεϊ και ρακέτες

Αναζήτηση νέων χώρων σε παραλίες, μετά από συζήτηση με την Κτηματική Υπηρεσία

Προσπάθεια νόμιμης χωροθέτησης τμημάτων σε παραλίες της Σύρου για την ανάπτυξη του beach volley και της ξυλορακέτας δεσμεύθηκε να αναπτύξει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο συνεργασίας με την Κτηματική Υπηρεσία, προκειμένου οι αθλητές να αποκτήσουν “στέγη” με ασφάλεια, αφού πλέον… απομακρύνονται από την παραλία της Βάρης.

Συγκεκριμένα, επιχειρηματίες του χωριού από το 2022 είχαν ζητήσει να υπάρξει έλεγχος για τη νομιμότητα των κατασκευών του γηπέδου του beach volley και της ξυλορακέτας, επισημαίνοντας την επιθυμία τους, αν αυτές οι κατασκευές είναι παράνομες, να απομακρυνθούν άμεσα.

Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο σε συνέχεια απάντησης της Κτηματικής πως οι κατασκευές στην παραλία της Βάρης δεν είναι νόμιμες και θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα, αλλά και σχετικής - ομόφωνα - θετικής απόφασης της Κοινότητας της περιοχής, για “κατάργηση” του γηπέδου.

Η πλειοψηφία των συμβούλων ψήφισε θετικά στο να συμμορφωθεί ο Δήμος με τις υποδείξεις της Κτηματικής Υπηρεσίας, τονίζοντας όμως πως για να μη μείνουν “άστεγοι” οι αθλητές, κρίνεται απαραίτητο να βρεθεί εναλλακτική λύση σε άλλες παραλίες.

Επιχειρηματίες ζήτησαν να “ξηλωθεί”

Κατά την εισήγηση του θέματος, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας έκανε μία σύντομη αναδρομή στο πώς άρχισε να έρχεται στο προσκήνιο η υπόθεση του γηπέδου στην παραλία της Βάρης, λέγοντας τα εξής. “Τον Απρίλιο του 2022 ήρθε ένα έγγραφο προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, από έξι επιχειρήσεις της Βάρης, οι οποίες ζητούν την απομάκρυνση των μη αδειοδοτημένων κατασκευών γηπέδου βόλεϊ και ξυλορακέτας που είχαν τοποθετηθεί στην παραλία της Βάρης. Αναφέρουν ότι η Βάρη είναι μία δημοφιλής παραλία και δέχεται πολύ κόσμο, ότι η έκταση της παραλίας είναι αρκετά μικρή ώστε να μην μπορεί να αντέξει τέτοιου είδους αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης, υπάρχει όχληση και αντεγκλήσεις μεταξύ λουομένων και παικτών και όχληση για τις ξενοδοχειακές μονάδες και για την εστίαση που υπάρχει στην παραλία της Βάρης”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, μετά από τη συγκεκριμένη επιστολή, “αμεσότατα την επόμενη ημέρα η Τεχνική Υπηρεσία έστειλε προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κτηματική Υπηρεσία έγγραφο, με το οποίο ζητά να μας ενημερώσει ότι οι συγκεκριμένες κατασκευές μπροστά από την παραλία της Βάρης, μπροστά από τις επιχειρήσεις βρίσκονται εντός της διοικητικής χάραξης του αιγιαλού. Αν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη νομιμότητα των παρακάτω κατασκευών”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, διάβασε την απάντηση της Κτηματικής, η οποία προτρέπει τον Δήμο να πράξει τα απαραίτητα για την απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών, αν δεν βρεθεί ο υπαίτιος, δηλαδή αυτός που έκανε τις αυθαίρετες κατασκευές.

Κτηματική: Παράνομες κατασκευές

Αυτούσια η απάντηση της Κτηματικής έχει ως ακολούθως: “Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού που αφορά σε έλεγχο νομιμότητας κατασκευών στην παραλία της Βάρης ν. Σύρου και συγκεκριμένα εγκαταστάσεων “γηπέδου ξυλορακέτας” και “γηπέδου βόλεϊ”, αμφότερα ευρισκόμενα εντός της διοικητικά καθορισμένης ζώνης αιγιαλού στην περιοχή (ΦΕΚ 490Δ΄/1985), σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν ελέγχου του αρχείου μας, δεν βρέθηκαν τεχνικά στοιχεία, ούτε στοιχεία του φορέα και του χρόνου κατασκευής των, καθώς οποιαδήποτε αδειοδότηση αυτών.

Οι εν λόγω κατασκευές είναι παρανόμως υφιστάμενες και θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τον υπαίτιο-ους κατασκευής των και να αποκατασταθεί πλήρως ο περιβάλλοντας χώρος και να επανέλθει στην προτέρα φυσική του κατάσταση. Σε περίπτωση μη ανεύρεσης των υπαιτίων, η απομάκρυνση των κατασκευών δύναται να πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Στην περίπτωση αυτή, παρακαλούμε όπως ενημερωθεί έγκαιρα η υπηρεσία μας, ώστε να παρευρίσκεται υπάλληλός της στον χώρο των εργασιών”.

Ο δήμαρχος έκανε αναφορά και στην θετική απόφαση της Κοινότητας Βάρης ενώ ανέφερε και το έγγραφο που απέστειλε ο Όμιλος Ξυλορακέτας ζητώντας να έχει στη διάθεσή του, όλα τα έγγραφα. Μάλιστα στο περιεχόμενό του, ο Όμιλος υπενθυμίζει πως σε αυτόν τον χώρο έχουν γίνει τουρνουά ενώ ο ίδιος δραστηριοποιείται από το 2015, όπως και ο ΑΠΣ Ερμής Σύρου από το 2014. “Επειδή και τα δύο αθλήματά μας είναι καλοκαιρινά δεν νομίζουμε να υπάρχει κάποιος άλλος χώρος να μπορέσουμε να αθληθούμε εκτός από την παραλία, όπως ακούστηκε το 2021 στο γήπεδο της Βάρης που αυτές τις μέρες είναι εργοτάξιο για να γίνει στίβος”, κατέληγε ο Όμιλος στο έγγραφό του.

Οι θέσεις των παρατάξεων

Μετά από διαλογική συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην απομάκρυνση των κατασκευών του γηπέδου στην παραλία της Βάρης, ωστόσο, παράλληλα και σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία να βρει εναλλακτικούς χώρους.

“Έγινε εμφανές από την Κτηματική Υπηρεσία πως δεν υπάρχει αδειοδότηση όλα αυτά τα χρόνια για το πώς λειτουργεί το βόλεϊ και μετέπειτα η ξυλορακέτα. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η κίνηση από τους επιχειρηματίες, από εκεί ξεκίνησε η διαδικασία της νομιμοποίησης που καλώς ή κακώς δεν υπήρχε και των δύο αθλητικών δραστηριοτήτων”, παρατήρησε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ακόμη πως, “επίσημα δεν μπορώ να αναφέρω να πάτε κάπου αλλού γιατί η Κτηματική Υπηρεσία δεν ανήκει στον Δήμο”, αλλά όπως τόνισε, “θα πρέπει να δούμε τις νόμιμες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να αναπτυχθούν αυτές οι δύο αθλητικές δραστηριότητες”.

Σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου. “Όσο δεν υπάρχουν οχλήσεις για κατασκευές ήπιες, κατασκευές οι οποίες δεν δημιουργούν στον αιγιαλό πρόβλημα, όλα πάνε καλά. Όταν όμως ξεκινήσει μία διαδικασία τέτοια, καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο και για το δημοτικό συμβούλιο και για τους κοινοτικούς συμβούλους και τους προέδρους των Κοινοτήτων να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Αυτό που θα ήθελα με τη σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να δοθεί μία διέξοδος στον Όμιλο Ξυλορακέτας”, επεσήμανε, λέγοντας επιπλέον πως, “σαν ευχή να πω να πάει στην παραλία του Γαλησσά που η Κοινότητα είναι θετική. Είναι μεγαλύτερη παραλία που έχει χώρους και μπορούν να κάνουν τη δραστηριότητά τους”.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας και της παράταξης “Πρώτα η Σύρος”, Μαρία Καζαντζάκη υποστήριξε πως θα πρέπει ο Δήμος αρχικά να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να βρει τον υπαίτιο της ύπαρξης των αυθαίρετων κατασκευών, επισημαίνοντας προς τη Δημοτική Αρχή ακόμη, πως ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να έχει ισότιμη αντιμετώπιση προς τους επιχειρηματίες και τα μέλη των Συλλόγων, κάτι που όπως ανέφερε ξεκάθαρα δεν κάνει.

“Όλο το Δημοτικό Συμβούλιο όχι μόνο εμείς, έχει υπάρξει διαχρονικά υπέρ της επιχειρηματικότητας και έχει στηρίξει επιχειρηματίες με όλους τους τρόπους γιατί αυτό είναι υπέρ της ανάπτυξης του τόπου μας και το θέλουμε. Από την άλλη πλευρά, έχουμε μία δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στον συγκεκριμένο χώρο και μάλιστα με κάπως προστατευμένο χώρο που δεν είναι κακό”, ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας πως σαφώς και οι κατασκευές είναι παράνομες, όμως, όπως σχολίασε, “είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να απομακρύνουμε ό,τι καταγγέλλεται; Εγώ δεν είμαι”. Συμπλήρωσε δε, πως, “νομίζω πως με αυτή την κίνηση ξεκινάμε μία διαδικασία που θα κοστίσει στον Δήμο μας και παράλληλα θα στερήσει αρμοδιότητες από την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων και άλλες αρμόδιες ανά περίπτωση”. Ως εκ τούτου, πρότεινε “να γίνει μία προσπάθεια ανεύρεσης των υπαιτίων”.

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο ακολούθησε την πρόταση του δημάρχου, ώστε να απομακρύνει ο Δήμος τις κατασκευές και να βρει εναλλακτικούς χώρους.