Ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο για τον οικισμό και απομένουν σημειακές αποκαταστάσεις

Εκσυγχρονίστηκε το δίκτυο ύδρευσης του Επισκοπειού

Συνάντηση των κατοίκων με τους εκπροσώπους της ΔΕΥΑΣ, χθες το βράδυ, μετά από πρωτοβουλία της Κοινότητας Άνω Σύρου

Νέο δίκτυο ύδρευσης απολαμβάνουν πλέον οι κάτοικοι του Επισκοπειού σε όλη την έκταση του οικισμού, μετά από την ολοκλήρωση του έργου που υλοποίησε η ΔΕΥΑΣ μέσω εργολαβίας, προκειμένου μετά από πάρα πολλά χρόνια, η περιοχή να υδροδοτείται ομαλά.

Το έργο αρχικού προϋπολογισμού 645 χιλ. ευρώ συμβασιοποιήθηκε με έκπτωση το περασμένο έτος και η υλοποίησή του άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2022. Ουσιαστικά με το συγκεκριμένο έργο εκσυγχρονίστηκε πλήρως το δίκτυο. Πιο αναλυτικά, η εργολαβία αφορούσε στην αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης, συνολικού μήκους 10.180 μέτρων και τη σύνδεσή του με το δίκτυο του Πάγου.

Η εκτέλεσή του συνοδεύτηκε από παράπονα των κατοίκων για τις αποκαταστάσεις στον δρόμο του οικισμού, τη χειμερινή περίοδο, ωστόσο, σήμερα, έχουν υπάρξει “επουλώσεις” στο μεγαλύτερο τμήμα του.

Αναφορικά με όλα τα παραπάνω, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τη ΔΕΥΑΣ Σύρου προς τους κατοίκους, σε συνέχεια πρωτοβουλίας του προέδρου της Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρου Ραουζαίου.

Για την ουσία της παρέμβασης και την ολοκλήρωση του έργου έδωσε απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, Ανδρέας Γιαλόγλου.

“Αναβαθμίστηκε το δίκτυο. Παραμένουν μικρές εκκρεμότητες”

Επί της ουσίας, ο κ. Γιαλόγλου τόνισε πως σήμερα ουσιαστικά, η μεγάλη παρέμβαση έχει “κλείσει”. “Αναβαθμίστηκε το δίκτυο ύδρευσης του Επισκοπειού ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη παροχή ύδατος. Αυτό είναι ουσιαστικά το έργο. Αφορούσε σε αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης της περιοχής, ενώ περιελάμβανε και αναδιάταξη του δικτύου, δηλαδή πιο σωστές οδεύσεις για την παροχή νερού. Έγινε αντικατάσταση και επέκταση του δικτύου σε κάποια σημεία. Απαιτήθηκε ένας χρόνος περίπου για να ολοκληρωθεί και αφορούσε Επισκοπειό και Μάλια. Τον οικισμό του Επισκοπειού συνολικά. Ο προϋπολογισμός του ήταν 645 χιλ. ευρώ και η σύμβαση 480 χιλ. ευρώ”, σχολίασε, υπενθυμίζοντας πως, “αυτό το δίκτυο προϋπήρχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ήταν πολύ παλιό”.

Σχετικά με εκκρεμότητες σήμερα, ο κ. Γιαλόγλου υπήρξε συγκεκριμένος. “Απομένουν μικρές σημειακές αποκαταστάσεις. Ενδεικτικά σε κάποια φρεάτια να πέσει μπετόν, να γίνουν διαμορφώσεις σε κάποια άλλα σημεία. Με την ευκαιρία της συνάντησης με τους κατοίκους της περιοχής, θα ζητήσουμε από τους δημότες να μας επισημάνουν αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, ώστε να καταγραφεί και να “θεραπευθεί”. Από τους κατοίκους καταγράφουμε επιπλέον τυχόν ζητήματα και θέματα που χρήζουν επίλυσης”.

“Σε θέση μάχης διαρκώς η Υπηρεσία”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο πρόεδρος ρωτήθηκε αν πλέον με αυτό το έργο, λύνονται για πάντα προβλήματα υδροδότησης. “Ο παράγοντας νερό και “λυμένο” σε ένα νησί δεν συνάδει. Αυτό που κάνουμε είναι να ενισχύουμε και να βελτιώνουμε όσο μπορούμε τις υποδομές ώστε να μπορούμε να έχουμε εναλλακτικές λύσεις όδευσης και μεταφοράς νερού”, ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας τα ακόλουθα. “Από τη στιγμή που εδώ το νερό δεν έρχεται με φυσική ροή αλλά έχουμε ένα βιομηχανικό προϊόν που παράγεται μέσα από πληθώρα αντλιοστασίων και δεξαμενών και διασκορπίζεται για να υδροδοτήσει το νησί είναι μία κατάσταση που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει ζητήματα”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “για παράδειγμα, στον Δανακό χθες είχαμε μία ζημιά και τώρα είχαμε κόψει το νερό στην περιοχή της Παρακοπής για να αποκαταστήσουμε την παροχή στα υψηλότερα. Είναι διαρκώς σε μία θέση μάχης η Υπηρεσία”.

Ωστόσο, σχετικά με τις αποκαταστάσεις στους δρόμους του οικισμού και συγκεκριμένα στα σημεία από όπου πέρασε το δίκτυο, ανέφερε: “Στο σκέλος του επαρχιακού οδικού δικτύου νομίζω πως έχουν αποκατασταθεί τα θέματα. Μπορεί να υπάρχουν μικρά θέματα σε κάποιους παραδρόμους. Ό,τι έχει απομείνει θα τα αντιμετωπίσουμε”, λέγοντας ακόμη πως, σε όλες τις εργολαβίες της ΔΕΥΑΣ προβλέπεται η αποκατάσταση των χαντακιών. “Δηλαδή όπου υπήρχε άσφαλτος, μπαίνει άσφαλτος, όπου υπήρχε μπετόν, μπαίνει μπετόν. Κλείνουν οι δρόμοι με το αντίστοιχο υλικό. Στο Επισκοπειό έχει γίνει αυτή η δουλειά, αλλά όπως είπα σε κάποια σημεία πρέπει να γίνουν τοπικά, αποκαταστάσεις. Υπάρχουν σημεία που θα παρέμβουμε. Φυσικά θα δοθούν εντολές στον ανάδοχο”.

Εκκρεμότητες για την ύδρευση στη Σύρο

Ακόμη ο Ανδρέας Γιαλόγλου ρωτήθηκε για το αν τα βασικά θέματα υδροδότησης στο νησί έχουν λυθεί ή απομένουν εκκρεμότητες. “Υπάρχουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή είμαστε εν μέσω διαφόρων ζητημάτων στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών, της Παρακοπής, του Αγρού, κλπ. Έχουμε προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια. Όπως και στην Απάνω Μεριά έχουμε προβλήματα. Είναι το εξωτερικό δίκτυο που παθαίνει εμφράξεις κάθε χρόνο. Προκειμένου να ανέλθει το νερό σε αυτά τα υψόμετρα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Γι αυτό είχαμε υποβάλει μία πρόταση σε μία πρόσκληση που είχε βγει ώστε να το υπογειοποιήσουμε το δίκτυο της Απάνω Μεριάς. Δυστυχώς, ακόμη, δεν έχουμε λάβει απάντηση. Δεν έχει γίνει αξιολόγηση. Προφανώς λόγω των εκλογών δεν πρόλαβαν. Θα περιμένουμε”, πρόσθεσε σχετικά, αναφέροντας πως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στους πολίτες της Σύρου είναι το εξής. “Η Σύρος έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο ύδρευσης και καλύπτει όλο το νησί. Δεν συμβαίνει το ίδιο στα υπόλοιπα νησιά. Κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα σε διάφορες περιοχές σε μεγαλύτερα υψόμετρα κλπ”. Συμπλήρωσε δε, πως, “φυσικά χρειάζεται και περαιτέρω στελέχωση και ενίσχυση στην Υπηρεσία για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το προσωπικό δεν επαρκεί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα μία σειρά από ζητήματα που ανακύπτουν ειδικά τη θερινή περίοδο”.

Τέλος, σχετικά με τη θερινή περίοδο και τη ζήτηση, παρατήρησε τα εξής. “Πρέπει να είναι προσεκτικοί οι πολίτες λόγω και της καλοκαιρινής σεζόν. Το νερό εδώ είναι αγαθό σε έλλειψη γενικώς και είναι ένα βιομηχανικό προϊόν που θέλει φειδώ στη χρήση του. Και οι υψηλότερες περιοχές, όσες προσπάθειες και να καταβάλουμε και να έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ και την παραγωγή μας, υπάρχει τεράστια ανοικοδόμηση και μεγάλη εξάπλωση κατοικιών, οι οποίες έρχονται και προλαμβάνουν και ξεπερνούν συνεχώς τις δυνατότητες των υποδομών μας”.

Τόνισε βέβαια πως, “στο πλαίσιο αυτής της θητείας μας, κάναμε πάρα πολλά. Και όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και όσον αφορά την ψηφιοποίηση, αλλά και την παραγωγή. Προσθέσαμε στο σύστημα, δύο μονάδες αφαλάτωσης. Παρόλα αυτά χρειάζονται αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό κάποιες περιοχές. Η Υπηρεσία μας γνωρίζει τις ανάγκες και προχωράμε”.

Π. Ραουζαίος: Ικανοποίηση για την υλοποίηση

Την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου εξέφρασε ο πρόεδρος της αρμόδιας Κοινότητας, Πέτρος Ραουζαίος. “Είχα δεχθεί παράπονα κατά την εκτέλεση του έργου για τις αποκαταστάσεις στα χαντάκια περισσότερο και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τώρα αυτά έχουν κλείσει στο μεγαλύτερο μέρος. Η ουσία είναι πως αυτό το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό και το είχαμε ζητήσει κι εμείς ως Κοινότητα και το είχαμε στηρίξει. Η ιδέα είχε μπει επί τάπητος από τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ, τον κ. Σαγκινέτο. Στη συνέχεια, άλλαξε η Δημοτική Αρχή και το προχώρησαν. Βρήκαν χρηματοδότηση και προχώρησαν. Είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από την ενοποίηση των τριών πρώην Δήμων και μετά, στην συγκεκριμένη περιοχή και αναβαθμίζει ουσιαστικά την παροχή νερού σε όλο τον οικισμό”, δήλωσε στην εφημερίδα, λέγοντας τέλος, πως, “εμείς θέλουμε να υπάρξει ενημέρωση γι αυτό το πάρα πολύ σημαντικό έργο για τους δύο οικισμούς του Επισκοπειού και των Μαλλίων. Γι αυτό κάλεσα και στη συνάντηση την πλευρά της ΔΕΥΑΣ. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ένα τέτοιο έργο υλοποιήθηκε και θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά τους κατοίκους και των δύο οικισμών για την υπομονή τους και τη ΔΕΥΑΣ”.