Με στοιχεία η κίνηση στο λιμάνι της Ερμούπολης, για τον κόσμο που ταξίδεψε προχθές, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Οι αφίξεις για τον Δεκαπενταύγουστο στη Σύρο

Επί ποδός όλες οι δυνάμεις του Λιμεναρχείου Σύρου και η υπολιμενάρχης, Μ. Δαλεζίου για τη διαχείριση της κατάστασης στην παραλία Ερμούπολης

Κορυφώθηκε η επισκεψιμότητα στη Σύρο για τον Δεκαπενταύγουστο, την προχθεσινή ημέρα, οπότε και στο νησί αφίχθησαν 2.641 άτομα και 386 οχήματα, με τις δυνάμεις του Λιμεναρχείου Σύρου να διαχειρίζονται την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι περιορισμένες λιμενικές υποδομές της Σύρου, ανέδειξαν για μία ακόμη φορά το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης που προκαλείται μοιραία, όταν το νησί και η Ερμούπολη υποδέχονται μεγάλη επισκεψιμότητα, με τους λιμενικούς - και υπό την καθοδήγηση της υπολιμενάρχη, Μαριάννας Δαλεζίου - να αναπτύσσουν ιδιαίτερο σχεδιασμό.

Συγκεκριμένα, προχθές το μεσημέρι και με τις ταυτόχρονες αφίξεις πλοίων της Blue Star Ferries και της SeaJets, άνοιξε η έξοδος για τα οχήματα που αποβιβάστηκαν και από την πλευρά του kiss ‘n’ ride , ώστε να προκληθεί η ηπιότερη όχληση στη θέση της εξόδου – εισόδου του λιμένα (ύψος Πυροσβεστικής).

Ωστόσο, όποια κι αν είναι η διαχείριση, πρέπει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες, στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, οι οδηγοί με τα οχήματά τους παραμένουν σχεδόν ακινητοποιημένοι για διαστήματα τετάρτου και 20λεπτου μέχρι να βγουν εκτός πόλης, όταν ταυτόχρονα υπάρχουν αφιξοαναχωρήσεις πλοίων.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” η υπολιμενάρχης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Σύρου, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων υποδέχθηκε προχθές, αριθμό επισκεπτών αντίστοιχο με το 2022. Υπενθυμίζεται πως την περυσινή χρονιά και κατά την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στη Σύρο είχαν ταξιδέψει και αποβιβαστεί 2.635 πολίτες και 390 οχήματα, αντίστοιχα.

Το αδιαχώρητο και στο λιμάνι όλες οι δυνάμεις”

Συγκεκριμένα, η υπολιμενάρχης αναφορικά με τα στοιχεία επισκεψιμότητας, τόνισε πως η Σύρος υποδέχθηκε ίδιο αριθμό πολιτών με πέρυσι, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και συνήθως εκείνη την ημέρα το νησί παρουσιάζει τις υψηλότερες αφίξεις.

“Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά κυμάνθηκε η επιβατική κίνηση που καταγράψαμε χθες (σ.σ. προχθές), παραμονή Δεκαπενταύγουστου, ωστόσο ήταν αρκετή ώστε να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στο λιμάνι της Σύρου, αλλά και στην Ερμούπολη γενικότερα”, σχολίασε αρχικά η κ. Δαλεζίου, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “τα στελέχη της Υπηρεσίας μας κλήθηκαν και πάλι να είναι στην πρώτη γραμμή, δίνοντας για μία ακόμη φορά τον καλύτερό τους εαυτό, με επαγγελματισμό και αφοσίωση στο καθήκον τους”.

Η υπολιμενάρχης αναφορικά με τη διαχείριση του όγκου της επισκεψιμότητας και των οχημάτων σε συνάρτηση και με την υποδομή της πόλης, παρατήρησε πως, “οι λιμενικοί μας εργάζονται αδιάκοπα για την καλύτερη - όσο το δυνατόν - κυκλοφορία των οχημάτων που συσσωρεύονται αναπόφευκτα στο περιορισμένο παραλιακό μέτωπο, διατηρώντας την τάξη και την ασφάλεια στους χώρους ευθύνης μας”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “ο απολογισμός αυτής της προσπάθειας έχει θετικό πρόσημο, μιας και φέτος έχουμε μηδενική καταγραφή τροχαίων ατυχημάτων με σωματικές βλάβες σε περιοχές αρμοδιότητάς μας”.

Λειτούργησε ως έξοδος το kiss ΄n΄ ride

Δεδομένης της ιδιαίτερης κατάστασης που διαμορφώθηκε για μία ακόμη ημέρα στο παραλιακό μέτωπο, από την αυξημένη αποβίβαση ανθρώπων και οχημάτων, η υπολιμενάρχης μίλησε για την ανάγκη αυξημένης παρουσίας λιμενικών στο λιμάνι.

“Έχουμε μεριμνήσει ώστε να υπάρχει αυξημένη παρουσία στελεχών της υπηρεσίας μας, ιδίως κατά τους χρόνους αφιξοαναχωρήσεων των πλοίων, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο αριθμό του προσωπικού που στελεχώνουν τα γραφεία, προκειμένου να διεξάγεται ομαλά και με ασφάλεια η αποεπιβίβαση επιβατών και οχημάτων και να ρυθμίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή οδό”, σημείωσε, απαντώντας καταφατικά στην ερώτηση αν απαιτήθηκε να “ανοίξει” και το kiss ‘n’ ride για την απομάκρυνση οχημάτων.

“Όταν υπάρχουν ταυτόχρονες αφίξεις και αναχωρήσεις πλοίων επιλέγουμε και την έξοδο των οχημάτων από το kiss ‘n’ ride προκειμένου να αποφορτίζεται το λιμάνι από τον μεγάλο όγκο αυτοκινήτων”, πρόσθεσε σχετικά, κάνοντας ακόμη μία λιτή αναφορά και στην παρουσία λιμενικών στον χώρο του parking και της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι. “Δεν θα αναφερθώ και πάλι στο parking, που κατά το χρόνο που γεμίζει, επιβάλλεται η παρουσία λιμενικών οργάνων, πλην του προσωπικού που εργάζεται - διαχειρίζεται το parking, προκειμένου εξασφαλιστεί η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στην πλατεία Κανάρη όσο και στην παραλιακή οδό Πέτρου Ραλλη”, σχολίασε η κ. Δαλεζίου, επαναλαμβάνοντας τέλος, πως τα στελέχη του Λιμεναρχείου βρίσκονται καθημερινά στον δρόμο και δη τη θερινή περίοδο, για να ρυθμίζουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στο παραλιακό μέτωπο.