Να “ανοίξει” ουσιαστικά το πρόβλημα της μη επάρκειας νερού στη Σύρο, με φόντο τα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν

Ανάγκη για ενοικίαση επιπλέον μονάδων παραγωγής νερού

Δημόσια συγγνώμη από τον δήμαρχο, Ν. Λειβαδάρα και παραδοχή πως δεν “υποπτεύθηκαν” ως Δημοτική Αρχή, την τεράστια ζήτηση

Εκτεθειμένη απέναντι στα μάτια των επισκεπτών και των κατοίκων της υπήρξε η Σύρος το φετινό καλοκαίρι και κυρίως το διάστημα της υψηλής επισκεψιμότητας, καθώς η Δημοτική Αρχή δεν μερίμνησε για ενοικίαση επιπλέον μονάδων αφαλάτωσης το κρίσιμο διάστημα, αφού όπως παραδέχθηκε ο δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, η ΔΕΥΑΣ, δεν “υποπτεύθηκε” τον βαθμό της ζήτησης.

Με μόλις δύο επιπλέον μονάδες παραγωγής νερού (21 συνολικά φέτος), η Δημοτική Αρχή επιδίωξε – ανεπιτυχώς εν τέλει - να διαχειριστεί την κατάσταση το τρέχον καλοκαίρι, την ίδια στιγμή που τα “ρολόγια” της κατανάλωσης αυξήθηκαν σημαντικά, αφού ο αριθμός των κατοικιών που δόθηκαν προς τους επισκέπτες, υπήρξε υψηλός.

Οι πολύωρες διακοπές νερού σε περιοχές όπως το Μάννα, η Αζόλιμνος κ.α., έφεραν στην επιφάνεια πολλά παράπονα για τη μη κάλυψη της ζήτησης, με το νησί να “κραυγάζει” πλέον, για εξεύρεση λύσεων, ώστε να μην επαναληφθεί ο φετινός “εφιάλτης” μέχρι το νέο έργο της επέκτασης και αναβάθμισης του εργοστασίου της Ερμούπολης.

Η αποτελεσματική λύση θα ήταν η ενοικίαση επιπλέον μονάδων παραγωγής νερού, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, θέμα το οποίο πρέπει αμεσότατα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης και τη δρομολόγηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών.

Άλλωστε αυτό επιβάλλεται, μέχρι να υλοποιηθεί το έργο του νέου εργοστασίου και της λειτουργίας του με ΑΠΕ, προκειμένου οι κάτοικοι να μην βλέπουν τις βρύσες τους καθημερινά, μέσα στον καύσωνα και για πολλές ώρες, να στερεύουν, αλλά και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων όπως και οι επισκέπτες να μην βρίσκονται σε εξίσου άβολη θέση.

Να δοθεί λύση. Δεν υπάρχουν περιθώρια

Το σοβαρό θέμα που αποτέλεσε τη βασική συζήτηση στους κατοίκους της Σύρου, το φετινό καλοκαίρι, τέθηκε επί τάπητος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με παρέμβασή του, ο δημοτικός σύμβουλος, Δομένικος Σαγκινέτος από τη μείζονα αντιπολίτευση, υπογράμμισε πως η φετινή κατάσταση θα πρέπει να “πυροδοτήσει” συζήτηση για άμεσες λύσεις.

“Τα προβλήματα γνωστά σε όλους. Βλέπουμε ότι γράφονται πάρα πολλά στα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχει πρόβλημα. Σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις, πρέπει να γίνει μία συζήτηση για τα προβλήματα με το νερό και για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι λύσεις”, σχολίασε αρχικά, επισημαίνοντας ακόμη πως, “χρονίζουν πολλά προβλήματα στη ΔΕΥΑΣ, σταδιακά λύνονται κάποια, αλλά δεν μπορεί να τραβήξει άλλο αυτή η κατάσταση. Δεχόμαστε όλοι παράπονα από τους δημότες ότι υπάρχουν προβλήματα”. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε για την τρέχουσα κατάσταση, “και στους ταμιευτήρες δεν επαρκεί το νερό, δεν επαρκεί το νερό που παράγεται και υπάρχουν τεράστιες απώλειες”. Μάλιστα για τις διαρροές και άλλα τεχνικά προβλήματα, πρόσθεσε πως, “από την εποχή που υπήρξα πρόεδρος στη ΔΕΥΑΣ, το 40% της παραγωγής του νερού, χάνεται. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Είναι απαρχαιωμένο το δίκτυο της Ερμούπολης και υπάρχουν τεράστιες απώλειες”.

Ως εκ τούτου, πρότεινε πως, “πρέπει να υπάρξει μία συνεδρίαση, να υπάρξει ενημέρωση για τα προβλήματα και για να δούμε τι λύσεις θα μπορέσουμε να δώσουμε άμεσα”.

Οριστική λύση με το νέο έργο

Το σοβαρό πρόβλημα αναγνώρισε δημοσίως ο δήμαρχος, ζητώντας συγγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν φέτος το καλοκαίρι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

“Είναι γνωστό ότι υπήρξε μεγάλο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα με την αυξημένη επισκεψιμότητα. Εγώ καταρχάς θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους δημότες και τους επισκέπτες. Είναι πάρα πολύ δύσκολο εν μέσω καλοκαιριού να γίνονται διακοπές νερού και μάλιστα πολύωρες, οπότε δυσκολεύεται η καθημερινότητα πάρα πολύ”, σημείωσε πρωτίστως, επισημαίνοντας πως ως Δημοτική Αρχή, εκτιμούσαν πως με την προσθήκη δύο μόνο μονάδων, το θέμα δεν θα προέκυπτε αυτό το καλοκαίρι. “Πραγματικά πιστεύαμε ότι το πρόβλημα τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, θα το είχαμε ξεπεράσει, ύστερα από την αύξηση τη παραγωγής κατά 1.200 κυβικά την ημέρα, μετά από την προμήθεια των δύο μονάδων 650 κυβικών και 380 κυβικών. Δυστυχώς η κατανάλωση ήταν πάρα πολύ μεγάλη και δημιούργησε το πρόβλημα”, σχολίασε από την πλευρά του, λέγοντας μάλιστα πως, “βεβαίως και χαιρόμαστε που έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο νησί”, όμως όπως επανέλαβε, “η υπερκατανάλωση είχα σαν συνέπεια να “πέφτουν” οι ταμιευτήρες του νερού, οπότε τα υψηλά να έχουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα”.

Ο κ. Λειβαδάρας αναφορικά με το τι έχει κάνει η ΔΕΥΑΣ για το πρόβλημα, αναφέρθηκε στην προοπτική οριστικής αντιμετώπισής του, μέσα από ένα νέο έργο, που θα απαιτήσει όμως χρόνο. “Γνωρίζετε ότι έχει εκπονηθεί μελέτη για καινούργιο εργοστάσιο στη μονάδα της Ερμούπολης. Έχει κατατεθεί και περιμένουμε την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στην αρχή θα είναι η παραγωγή κατά 6.000 κυβικά περισσότερο, με δυνατότητα να φτάσει στα 10.000 κυβικά. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι η παραγωγή είναι 5.000 κυβικά νερού, η παραγωγή στην Ερμούπολη.

Πιστεύω ότι από εκεί και μετά θα λυθεί το πρόβλημα”, ανέφερε, συμπληρώνοντας παράλληλα πως, “επίσης έχει ξεκινήσει και ο σχεδιασμός λειτουργίας της μονάδας της υφιστάμενης αλλά και της καινούργιας με ΑΠΕ, με πάνελ, με σκοπό να πέσει το κόστος παραγωγής του νερού. Οπότε αυτό θα μετακυλήσει και σε πτώση του τιμολογίου των δημοτών”.

Ο Νίκος Λειβαδάρας αναφορικά με την εξέλιξη αυτού του έργου, πρόσθεσε πως, “έχουν γίνει αυτές οι ενέργειες. Γνωρίζουμε πόσο χρονοβόρες είναι”, εκτιμώντας μάλιστα πως, “πριν τη διετία δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα”.

Άμεση απάντηση με ενοικίαση μονάδων

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Λειβαδάρας επεσήμανε πως, το νησί, καθώς χρειάζεται άμεση λύση, ο μόνος δρόμος για να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση είναι να ενοικιαστούν επιπλέον μονάδες. “Ήδη έχει γίνει μία συζήτηση, - αφού δεν το υποπτευθήκαμε για φέτος - να νοικιαστεί κάποια μονάδα ή κάποιες μονάδες επιπλέον, ούτως ώστε του χρόνου να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η επέκταση της μονάδας (σ.σ. εργοστασίου)”, σχολίασε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτό θα πρέπει να δρομολογηθεί.

Κλείνοντας τις απαντήσεις του και σχετικά με τον πολύωρο χαρακτήρα των διακοπών νερού, γνωστοποίησε πως σε επαφή του με τη ΔΕΥΑΣ, τονίστηκαν τα εξής: “Είπαν ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό”. Ο κ. Λειβαδάρας, κατέληξε στο θέμα, επαναλαμβάνοντας δημόσια συγγνώμη. “Και πάλι ζητώ συγγνώμη τόσο από τους δημότες, όσο και από τους επισκέπτες”.

Ετικέτες: