Οι καθυστερήσεις με τις οποίες συνοδεύεται η υπόθεση της διάσωσης τεσσάρων μαυσωλείων στο Κοιμητήριο του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, πρόσθεσαν φθορές και αύξησαν τη δαπάνη

“Ψαλίδι” στις αποκαταστάσεις ταφικών μνημείων

Μόλις δύο εκ των τεσσάρων θα δεχθούν εργασίες συντήρησης, μετά από τον απαραίτητο διαγωνισμό

Ανατροπή προκαλείται στο πλάνο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την αποκατάσταση των πρώτων τεσσάρων ταφικών μνημείων στο Κοιμητήριο του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, καθώς οι καθυστερήσεις από το Υπ. Πολιτισμού όσον αφορά εγκρίσεις και το “πράσινο φως” για τον σχετικό διαγωνισμό, άφησαν περιθώριο στην εμφάνιση νέων φθορών και άρα στην αύξηση των απαιτούμενων δαπανών, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν.

Συγκεκριμένα, από τις πρώτες συζητήσεις και τις πρώτες αποτυπώσεις της κατάστασης των ταφικών μνημείων Πρασσακάκη, Γεωργιάδου, Γιαννίκογλου και Πρώιου προ δεκαετίας τουλάχιστον, μέχρι και σήμερα, έχει κάνει την εμφάνισή του, νέος κύκλος αποσύνθεσης σε αυτά, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των 450 χιλ. ευρώ για την αποκατάσταση και των τεσσάρων.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Μηνά Αληφραγκή, ο τελικός προϋπολογισμός για την αποκατάσταση των μαυσωλείων Πρασσακάκη, Γεωργιάδου, Γιαννίκογλου και Πρώιου έχει διπλασιαστεί και απαιτείται ποσό 900 χιλ. ευρώ. Αυτό δεν είναι εφικτό να καλυφθεί και ως εκ τούτου, ο Δήμος θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε “ψαλίδισμα” του έργου και άρα, να δημοπρατήσει έργο για δύο εξ αυτών.

Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη την ίδια στιγμή που η Σύρος διαθέτει μοναδικό πλούτο ταφικών μνημείων, ο οποίος ρημάζει μέρα με την ημέρα, ασχέτως αν το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου συνεχίζει να είναι ενταγμένο στην Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE).

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών δίνει απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη” για τις σοβαρές εξελίξεις.

Νέες φθορές διπλασίασαν το κόστος

Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι και τις αλλαγές που έχουν προκληθεί από τις πολυετείς καθυστερήσεις για τις αποκαταστάσεις, ο κ. Αληφραγκής ανέφερε τα εξής: “Όσον αφορά τα ταφικά μνημεία έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης (σ.σ. μπορεί ο Δήμος να πάει σε διαγωνισμό). Το θέμα είναι πως μετά από 13 χρόνια που τα παλεύουμε, ο προϋπολογισμός από 450 χιλ. ευρώ έχει πάει στα 900 χιλ. ευρώ”. Υπενθύμισε μάλιστα πως, “αυτό χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο το διαχειρίζεται η Περιφέρεια”. Ερωτηθείς αν έγιναν κρούσεις για να διαπιστωθεί αν θα αυξηθεί ή όχι ο προϋπολογισμός, τόνισε: “Έχει γίνει αίτημα προς την Περιφέρεια, ώστε αν μπορεί να μας αυξήσει τον προϋπολογισμό. Προφορικά μας είπαν ότι δεν γίνεται να αυξηθεί”. Κατά συνέπεια, επεσήμανε πως ο εναλλακτικός δρόμος είναι η μείωση του αριθμού των ταφικών μνημείων που θα αποκατασταθούν. “Λογικά θα αλλάξει το φυσικό αντικείμενο και αντί τεσσάρων θα επισκευάσουμε μόνο δύο ταφικά μνημεία”, ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας ακόμη πως, “θα κάνουμε τη σχετική διαδικασία από την Τεχνική Υπηρεσία προς την Περιφέρεια, προφανώς όμως, οι εξελίξεις θα είναι να πάμε στα δύο”.

Σχετικά με το ποια θα προταχθούν, ο κ. Αληφραγκής σημείωσε: “Θα εξετάσουμε ποια έχουν αμεσότερη ανάγκη και έχουν κίνδυνο να “διαλυθούν” και θα προχωρήσουμε”.

Άλλαξαν τα δεδομένα”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, σχολίασε πως δυστυχώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει πλήρως για τα τέσσερα ταφικά μνημεία, ασκώντας καυστική κριτική προς το αρμόδιο Υπουργείο, στο οποίο επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση συνολικά του Κοιμητηρίου.

“Από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία και η προσπάθεια για τη διάσωσή τους, να υπενθυμίσω πως στην αρχή είχε αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού να τα προχωρήσει, μετά τα “πάσαρε” στον Δήμο. Και το λέω έτσι γιατί ουσιαστικά περί πάσας πρόκειται στον Δήμο. Από τότε έχουν περάσει περισσότερα από 15 έτη. Οι μελέτες που υπήρχαν τότε δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα”, υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως για κάθε ενέργεια σχετικά με αυτά, μπορεί το Υπουργείο Πολιτισμού να μην αναλαμβάνει το έργο, αλλά δίνει τις σχετικές εγκρίσεις. “Ήδη προχθές αναστηλώσαμε και το μνημείο Γιαννίκογλου”, πρόσθεσε, λέγοντας μάλιστα πως, “ήταν έτοιμη να υποχωρήσει η πλάκα και βάλαμε ένα υποστύλωμα για να μην καταστραφεί τελείως”. Απογοητευμένος για την κατάσταση των μαυσωλείων, παρατήρησε πως με το πέρασμα των ετών, “έχουν αλλάξει τελείως τα δεδομένα”.

Να υιοθετήσει τα μνημεία το Υπ. Πολιτισμού”

Αναφορικά με τη διάσωσή τους και την προστασία και περαιτέρω ανάδειξή τους, ο κ. Αληφραγκής επανέλαβε τη σταθερή θέση του, πως πρέπει να αναλάβει το τόσο εξειδικευμένο έργο το Υπ. Πολιτισμού.

“Πρέπει να υπάρχει μία πίεση προς το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να υιοθετήσει όλα τα ταφικά μνημεία. Δεν είναι μόνον αυτά τα τέσσερα. Συντήρηση και αποκαταστάσεις χρειάζονται όλα τα ταφικά μνημεία. Είναι κρίμα. Όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση και πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη πίεση προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρέπει από το Υπουργείο Πολιτισμού να γίνει μία σημαντική δουλειά. Από τους ανθρώπους που έχουν τεχνογνωσία, ώστε να συντηρήσουν αυτά τα σπουδαία μνημεία”, δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας το αυτονόητο, πως, “η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δεν έχει αυτή τη γνώση”.

Ο ίδιος δε, υπενθυμίζοντας και την επίσκεψη της υπουργού, Λίνας Μενδώνη προ διετίας στη Σύρο, επεσήμανε πως δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της μέχρι σήμερα. “Να θυμίσω μάλιστα πως είχαμε και τις δεσμεύσεις της Υπουργού Πολιτισμού όταν είχε επισκεφθεί τη Σύρο πριν δύο χρόνια ότι θα προχωρήσουν σε κάποια σύνταξη μελετών και για όλα τα υπόλοιπα, κάτι που δεν έχει γίνει και είναι μία δέσμευση “παγωμένη”, όπως αντιστοίχως και για το Λοιμοκαθαρτήριο που θα γινόταν Κέντρο Πολιτισμού για το Αιγαίο”, σχολίασε σε καυστικό τόνο.