Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ), Ειρήνη Δράκου μιλά για την αναγκαιότητα ίδρυσής του

“Να ανοίξει η συζήτηση για Μουσικό Γυμνάσιο στη Σύρο”

Εξηγεί πως στόχος δεν είναι να κλείσουν ούτε ωδεία, ούτε να προκληθεί αναταραχή σε άλλα σχολεία

Την ίδρυση και λειτουργία Μουσικού Γυμνασίου στη Σύρο, θέτει στο προσκήνιο η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ), Ειρήνη Δράκου μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, σε συνέχεια αιτημάτων που γίνονται προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και προς την Ένωση Γονέων, η οποία συμμετέχει στην αρμόδια δημοτική Επιτροπή.

Η κ. Δράκου υποστηρίζει πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ανοίξει ο σχετικός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών, αφού η Σύρος αποτελεί τη μοναδική πρωτεύουσα νομού στη χώρα, που δεν διαθέτει Μουσικό Σχολείο.

Η πρόεδρος της ΔΕΠ τονίζει πως υπάρχουν πολλά παιδιά που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Μουσικό Σχολείο στο νησί, οι γονείς των οποίων και μέσω της Ένωσης Γονέων με πρόεδρο την Φραγκίσκα Μηλιού, έχουν εκφραστεί θετικά για την ίδρυση ενός τέτοιου σχολείου.

Από την πλευρά της, η Ειρήνη Δράκου μιλώντας στην εφημερίδα, εξηγεί πως στόχος είναι να δοθεί μία ποιοτική διέξοδος στους μαθητές και τις μαθήτριες που θέλουν να ασχοληθούν εντατικότερα με μουσικές σπουδές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα διαταραχθεί η λειτουργία άλλων σχολείων. Ξεκαθαρίζει δε, πως, η δημιουργία ενός Μουσικού Γυμνασίου δεν θα σημάνει “λουκέτο” σε άλλα σχολεία, ούτε και σε ωδεία, ενώ επισημαίνει πως πρόκειται για μία πρόταση που θα απαιτήσει το λιγότερο μία πενταετία για να πάρει “σάρκα και οστά”.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, θετικός στη δημιουργία Μουσικού Σχολείου στη Σύρο είναι και ο νέος περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Γιάννης Παπαδομαρκάκης, κάτι που άλλωστε είχε γνωστοποιήσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”. Ο ίδιος δε, έχει δεσμευθεί πως θέτει σε προτεραιότητα το θέμα στη θητεία του.

Προϋποθέτει υποδομή και κτήριο

Αναλυτικά, η Ειρήνη Δράκου σημείωσε πως η πρόταση αυτή θα πρέπει να συζητηθεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, με τον Δήμο μάλιστα, να επισημαίνει πως θα έχει στην ευθύνη του, την κάλυψη της κτηριακής υποδομής. “Θεωρώ ότι η ίδρυση και λειτουργία ενός Μουσικού Γυμνασίου στη Σύρο, θα δώσει πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση στα παιδιά. Βέβαια είναι ένα σχολείο εξειδικευμένο. Απαιτεί και προϋποθέτει το κατάλληλο προσωπικό, γιατί εκτός από το κανονικό πρόγραμμα διδασκαλίας, περιλαμβάνει και το πρόγραμμα μαθημάτων μουσικής. Και από άποψη κτηριακής υποδομής έχει ιδιαιτερότητες”, ξεκαθαρίζει εξ αρχής η πρόεδρος της ΔΕΠ, σημειώνοντας πως, “χρειάζεται ένα κτήριο με μεγάλους χώρους για τα σύνολα, μικρότερους χώρους για τα ιδιαίτερα (δάσκαλος, παιδί, όργανο) αλλά και πολύ καλή ηχομόνωση.

Σε αυτό το θέμα υπάρχει μία αυξημένη δυσκολία γιατί χρειάζεται ή να κατασκευαστεί εξ αρχής ένα νέο σχολείο ή να μετατραπεί ένα από αυτά που έχουμε”. Σύμφωνα με την ίδια, “όλα αυτά, θα τα πουν οι μηχανικοί, δηλαδή το τι θα ήταν πιο εύκολο να γίνει”.

Η Δευτεροβάθμια να δει τον αριθμό των μαθητών

Σχετικά με τη λειτουργία ενός Μουσικού Σχολείου και δη, Γυμνασίου, θα πρέπει το κεντρικό κράτος να εξετάσει τι είναι εφικτό και τι όχι από άποψη αριθμού μαθητών στη Σύρο. “Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που γνωρίζει ακριβώς τον αριθμό των μαθητών και πώς μετακινούνται και πώς αυξομειώνονται, θα πρέπει να δει τα στοιχεία. Υπάρχει και το Πειραματικό που έχει υποχρεωτικά 20 μαθητές στα τμήματά του. Οι υπόλοιποι μαθητές μετακινούνται στα άλλα σχολεία. Υπάρχει κίνηση στα άλλα; Υπάρχει περιθώριο αριθμητικά να δημιουργηθεί ένα ακόμη σχολείο χωρίς να αποδυναμώσει αυτά που υπάρχουν; Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να συνυπολογιστούν”, εξήγησε, λέγοντας ακόμη πως, “βέβαια σε άλλα μέρη υπήρχε μεγάλο πρόβλημα εύρεσης δασκάλων μουσικής. Στη Σύρο όμως, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Ο τόπος μας είναι ένα νησί που όλα τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη μουσική”.

Στο θέμα της στελέχωσής του με μουσικούς δε, συμπλήρωσε πως, “έχουν βγει και πολλοί μαθητές από τα Λύκεια, που έχουν τελειώσει μουσικές σπουδές. Υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να στελεχώσουν από όλες τις ειδικότητες”.

Η κ. Δράκου θέλησε να γνωστοποιήσει μάλιστα πως, η Σύρος είναι η μοναδική πρωτεύουσα νομού που δεν έχει αντίστοιχο σχολείο για μουσικές σπουδές. “Είμαστε και ο μόνος νομός που δεν έχει μουσικό σχολείο. Και η μόνη πόλη του νομού που έχει τον αριθμό των κατοίκων που προβλέπεται για να διαθέτει μουσικό σχολείο. Καλύπτεται αυτή η προϋπόθεση. Άρα, καλό είναι να ανοίξει η συζήτηση”, υποστήριξε ξεκάθαρα.

Πυκνώνουν” τα αιτήματα

Στην ερώτηση αν τα σχετικά αιτήματα προς τον Δήμο και την Ένωση Γονέων “πυκνώνουν” όσο περνά ο καιρός, η Ειρήνη Δράκου υπήρξε σαφής.

“Όλο αυτό το διάστημα και από τη θέση μου στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, έχω μιλήσει με διάφορες πλευρές για το θέμα. Υπάρχει επιθυμία και αναγκαιότητα και πρέπει να συναινέσουν όλοι σε ένα πλαίσιο”, ανέφερε, τονίζοντας ακόμη πως, “το αίτημα και η ανάγκη προέκυψε και από εμάς τους ίδιους, δηλαδή από παλιούς εκπαιδευτικούς, από μαθητές, από γονείς κυρίως που τα παιδιά τους διδάσκονται και θέλουν να διδαχθούν μουσική. Επίσης, η Ένωση Γονέων που συμμετέχει στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, έχει καταθέσει θετική άποψη. Έχει κάνει ενέργειες και υπάρχει πρόθεση να στηριχθεί αυτή η πρόταση”.

Στην παρατήρηση αν υπάρχει παράλληλα προβληματισμός για τυχόν συνέπειες σε μουσικές σχολές, η ίδια τόνισε: “Ένα μουσικό σχολείο, ένα Μουσικό Γυμνάσιο, δεν κλείνει τα ωδεία και τις μουσικές σχολές. Αντιθέτως, η μία πλευρά ενισχύει την άλλη. Το αναφέρω γιατί ακούστηκε και αυτός ο προβληματισμός. Στις άλλες πόλεις έχει λειτουργήσει συμπληρωματικά”.

Οικογένεια μετακόμισε για να φοιτήσει σε μουσικό σχολείο το παιδί της”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρόσθεσε μάλιστα πως υπάρχει περίπτωση οικογένειας από τη Σύρο που μετακόμισε για να μη στερήσει τη φοίτηση του παιδιού της σε μουσικό σχολείο. “Στόχος δεν είναι να προκληθεί αναταραχή ή να κλείσει άλλο σχολείο. Είναι και θέμα του Υπουργείου Παιδείας να εξετάσει την αναγκαιότητα αυτή στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Η αναγκαιότητα υπάρχει. Φέτος είχαμε οικογένεια που μετακόμισε στην Αθήνα ώστε το παιδί της να συνεχίσει σε μουσικό σχολείο”, περιέγραψε χαρακτηριστικά, λέγοντας μάλιστα πως το θέμα έχει έρθει προς εξέταση και στη ΔΕΠ.

“Ήρθε στη Δημοτική Επιτροπή όχι σαν επίσημο θέμα, αλλά τέθηκε γενικά ως θέμα. Δεν είναι κανένας αρνητικός. Αλλά αυτή η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κυκλάδων προς τον Δήμο και φυσικά προς το κεντρικό κράτος. Ο Δήμος έχει την ευθύνη να βρει το κτήριο και να το εντάξει στο οικονομικό πρόγραμμά του. Να κλείσει δηλαδή όλες τις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία ενός μουσικού σχολείου”.

Τουλάχιστον σε 5ετια

Στα παραπάνω και στην ερώτηση για τον χρόνο κατά τον οποίο θα είναι εφικτή η υλοποίηση αυτού του στόχου, αν οι συζητήσεις ανοίξουν εντατικά σήμερα, η κ. Δράκου εξήγησε: “Είναι ένα πρόγραμμα τουλάχιστον πενταετίας για να υλοποιηθεί. Όμως ας γίνει η αρχή. Νομίζω είναι ώριμες οι συνθήκες για να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για ένα μουσικό σχολείο. Μπορεί να υλοποιηθεί σιγά σιγά. Μιλάμε για ένα Μουσικό Γυμνάσιο που σταδιακά θα αναπτύσσει τις τάξεις του και θα “ανέβει” και στο Λύκειο. Σίγουρα θα πρέπει να πάρει ένα μέρος από τα παιδιά του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ. Είναι κάτι που το έχουμε πει όμως, ότι πρέπει να γίνει”. Κλείνοντας τις δηλώσεις της, πρόσθεσε πως, “τα Μουσικά Σχολεία που κατά καιρούς επισκέπτονται τη Σύρο παρουσιάζουν πολύ όμορφα πράγματα. Καλό θα ήταν να προχωρήσουμε και στη Σύρο. Μακάρι να το στηρίξουμε όλοι και θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση”.