Παρά τις διαφωνίες επιχειρηματιών και πολιτών για τον χαρακτήρα του έργου

Άρχισαν οι εργασίες για το Open Mall στον πεζόδρομο

Σε ελεγχόμενο εργοτάξιο μετατράπηκε από χθες τμήμα του πεζόδρομου της οδού Θυμάτων Σπερχειού στην Ερμούπολη, καθώς άρχισαν οι εργασίες για το έργο του Open Mall, “κόντρα” στις διαφωνίες επιχειρηματιών και πολιτών που ζητούν ενιαία επιφάνεια και όχι διαπλάτυνση πεζοδρομίων.

Στο πρώτο μέρος της οδού και συγκεκριμένα από το ύψος του κτηρίου της ΔΕΥΑΣ έως και την επιχείρηση Κοτσιφάκη, έγινε η απαραίτητη περίφραξη, μέσα στην οποία οριοθετείται το τμήμα στο οποίο θα τοποθετηθούν τα νέα μάρμαρα και θα κοπούν τα παλιά.

Σημειώνεται πως για το έργο στον πεζόδρομο είχαν προχωρήσει περίπου 220 άτομα σε ιεραρχική προσφυγή προς το Υπουργείο Πολιτισμού στο τέλος Ιουνίου, ενώ προ δύο εβδομάδων, κατέθεσαν αίτηση για την ακύρωσή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) 35 πολίτες.

Μέχρι σήμερα και όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής στην “Κοινή Γνώμη”, δεν έχει στα χέρια του κάποια απόφαση που να βάζει “φρένο” στο έργο και την υλοποίησή του.

Ομαλά η εξέλιξή του

Αναφορικά με τις πρώτες παρεμβάσεις του εργολάβου, χθες το πρωί στον πεζόδρομο, ο κ. Αληφραγκής ανέφερε τα ακόλουθα: “Σε πρώτη φάση σημαδεύτηκαν τα σημεία του πεζόδρομου στα οποία πρέπει να γίνει η κοπή των μαρμάρων. Σήμερα (σ.σ. χθες) έκοψαν τα πρώτα σημεία του δρόμου, τα μάρμαρα στα οποία θα γίνει η διαπλάτυνση για να μπουν τα νέα μάρμαρα. Η περίφραξη του σημείου “έφτασε” μέχρι την επιχείρηση του κ. Κοτσιφάκη. Και αύριο (σήμερα) θα προχωρήσουν μέχρι την οδό Ευαγγελιστρίας”. Συμπλήρωσε δε, πως, “ο εργολάβος θα προχωρήσει στην αποξήλωση των μαρμάρων και στην τοποθέτηση των νέων”.

Ερωτηθείς για τις μετακινήσεις των πεζών και την φορτοεκφόρτωση για τις επιχειρήσεις, τόνισε τα εξής: “Τα πεζοδρόμια είναι και θα παραμείνουν ελεύθερα για τους πολίτες και έχουμε φροντίσει να μείνει χώρος για τη φορτοεκφόρτωση. Πρέπει οι οδηγοί που κάνουν τη φορτοεκφόρτωση να τηρούν και τις κατευθύνσεις διέλευσης. Δηλαδή να εισέρχονται από τη Θυμάτων Σπερχειού, να εξέρχονται από την Πρωτοπαπαδάκη και την Ευαγγελιστρίας”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, “μέλημά μας είναι να δημιουργηθεί η μικρότερη δυνατή όχληση στη συγκεκριμένη περιοχή. Θέλω να ευχαριστήσω τους επιχειρηματίες για την κατανόησή τους και τη συνεργασία τους”.

Καμία απόφαση που να φρενάρει το έργο”

Ερωτηθείς να απαντήσει για το γεγονός πως η υλοποίηση άρχισε στη σκιά των έντονων διαφωνιών και παραπόνων, ο κ. Αληφραγκής ανέφερε: “Οι κινήσεις που έκαναν οι πολίτες – επιχειρηματίες είναι δημοκρατικό δικαίωμά τους. Δεν υπάρχει καμία εντολή διοικητική, ούτε από το Υπ. Πολιτισμού, ούτε από το ΣτΕ για να γίνει αναστολή των εργασιών μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων. Μετά από συνεννόηση και πληροφόρηση με νομικούς, προχωράμε. Δεν μας δεσμεύει κάτι, οπότε το έργο προχωρά”.