Δηλώσεις του νέου λιμενάρχη, Παναγιώτη Καραμήτσα για την αναγκαιότητα επισκευών και συντηρήσεων στο ιστορικό ακίνητο στην πλατεία Λαϊκής Κυριαρχίας

“Πράσινο φως” για έργο 500 χιλ. ευρώ στο Λιμεναρχείο Σύρου

Ο διαγωνισμός θα προχωρήσει με τη συνδρομή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Σε “ράγες” υλοποίησης μπαίνει πλέον το έργο κτηριακών βελτιώσεων, επισκευών και συντηρήσεων για το Λιμεναρχείο Σύρου, μετά από την υπουργική απόφαση για διάθεση και αξιοποίηση χρηματοδότησης ύψους 500 χιλ. ευρώ.

Το ιστορικό ακίνητο που υφίσταται από το 1839 και μέσα σε αυτό στεγάζεται και η λειτουργία του Λιμεναρχείου Σύρου, εξαιτίας της παλαιότητάς του φέρει μεγάλες φθορές, τόσο στους εσωτερικούς, όσο όμως και στους εξωτερικούς του χώρους. Ως εκ τούτου, η μεγάλη παρέμβαση που πλέον δρομολογείται στην πράξη, θα έρθει ως απάντηση στα πολλά ανοικτά θέματά του, για τα οποία ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα βγάλει προσεχώς τον απαιτούμενο διαγωνισμό στον αέρα, καθώς υποστηρίζει το Λιμεναρχείο Σύρου και το Υπουργείο Ναυτιλίας στην υλοποίησή του.

Με αφορμή την προ ημερών έκδοση της απόφασης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη για τη χρηματοδότηση των 500 χιλ. ευρώ, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο νέος λιμενάρχης Σύρου, Παναγιώτης Καραμήτσας, ενώ σε διευκρινίσεις για τον χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού προχώρησε ο νυν αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Π. Καραμήτσας: “Ελπίζω να ξεκινήσουμε το συντομότερο”

Ειδικότερα, βάσει των καταγεγραμμένων προβλημάτων για το κτήριο του Λιμεναρχείου, έχει επισημανθεί πως, “εσωτερικά, λόγω της εισροής όμβριων υδάτων οι τοιχοποιίες και τα εξωτερικά κουφώματα χρήζουν άμεσης επισκευής και συντήρησης”. Επιπρόσθετα, “απαιτείται συντήρηση όλων των συστημάτων κλιματισμού και θέρμανσης προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των στελεχών της Λιμενικής Αρχής” και τέλος, “απαιτούνται εργασίες συντήρησης στη στέγη, που να περιλαμβάνουν αφαίρεση φθαρμένων κεραμιδιών, σανίδωμα της σκεπής και τοποθέτηση νέας ασφαλτικής μεμβράνης”.

Ερωτηθείς ο κ. Καραμήτσας για την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου, δήλωσε αρχικά τα ακόλουθα. “Είναι ένα έργο απαραίτητο και πολύ σημαντικό. Είναι ένα ιστορικό κτήριο, πολλών δεκαετιών και χρειάζονται παρεμβάσεις, συντηρήσεις και βελτιώσεις. Ο κ. Βαμβακούσης (πρώην λιμενάρχης) πήρε πάνω του αυτό το έργο και βοήθησε πολύ στο να δρομολογηθεί. Προσωπικά παίρνω τη σκυτάλη και τους ευχαριστώ που δρομολόγησαν μία τόσο μεγάλη παρέμβαση”, σχολίασε προλογικά, επισημαίνοντας πως, “ελπίζω να ξεκινήσουμε το συντομότερο και όπως γνωρίζω μέχρι το 2025 κανονικά το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί”.

Ο κ. Καραμήτσας διευκρίνισε μάλιστα πως στην παρούσα φάση, το Λιμεναρχείο αναμένει από τον Δήμο τις κινήσεις για τον διαγωνισμό, θέμα για το οποίο θα κάνει επαφές και με τη νέα Δημοτική Αρχή.

“Είναι κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, δηλαδή να βγει ο διαγωνισμός. Περιμένουμε να γίνει η διαδικασία. Σε αυτή τη διαδικασία εμείς δεν συμμετέχουμε και ούτε μπορούμε να εκκινήσουμε τον διαγωνισμό. Ο Δήμος θα τα προχωρήσει που έχει κάνει την προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Ναυτιλίας. Εμείς από την πλευρά μας περιμένουμε ποιος θα πάρει τον διαγωνισμό, σε ποιον θα κατακυρωθεί για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μ. Αληφραγκής: “Κλείνει η μελέτη και προχωράμε στον διαγωνισμό”

Δεδομένης της ευθύνης που σηκώνει ο Δήμος και η Τεχνική Υπηρεσία, ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε για τον χρόνο κατά τον οποίον θα γίνει ο διαγωνισμός. Αρχικά διευκρίνισε πως η μελέτη βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, για να μπορούν να συνταχθούν και τα τεύχη δημοπράτησης.

Ως εκ τούτου, εκτίμησε πως ο διαγωνισμός θα γίνει στις αρχές της νέας δημοτικής θητείας.

“Χθες υπεγράφη η σύμβαση για τη χρηματοδότηση. Θέτει προτεραιότητες η Υπηρεσία και να γίνει η μελέτη. Ήδη έχουν κάνει δύο ή τρεις αυτοψίες οι μηχανικοί στο κτήριο και έχουν όλα τα στοιχεία για το τι πρέπει να γίνει”, ανέφερε, εξηγώντας πως, “η πρώτη φάση της προγραμματικής σύμβασης είναι να γίνει η σύνταξη – οριστικοποίηση της μελέτης. Τη μελέτη την ολοκληρώνει η Τεχνική Υπηρεσία. Συνεργάζονται μηχανικοί ώστε να προχωρήσουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αυτό το στάδιο”.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “θέλουμε να κλείσει η μελέτη, να έχουμε τα τεύχη δημοπράτησης και γίνει ο διαγωνισμός”, υπογράμμισε πως, “αυτό θα πάει σίγουρα με τη νέα Δημοτική Αρχή”. Πάντως, επεσήμανε πως η Τεχνική Υπηρεσία δούλεψε για το έργο και έκανε προετοιμασία, πριν από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο.

“Προτού ακόμη γίνει η προγραμματική και έρθει και η χρηματοδότηση, ήδη έγιναν αυτοψίες και ξέρουν τι θα γίνει. Είναι ένα σύνθετο έργο καθώς άλλα θα είναι από προμήθεια και άλλα από έργο”.

Σχετικά με τη σπουδαιότητα της παρέμβασης λόγω ιστορικότητας του κτηρίου, ο κ. Αληφραγκής σχολίασε: “Το έχω πει ότι ο σκοπός αυτής της Δημοτικής Αρχής είναι κάποια κτήρια ιστορικά και εμβληματικά διατηρητέα, όπου μπορούμε να βοηθάμε και να αναβαθμίζονται. Όπως κάναμε και με το κτήριο της 6ης ΠΕΔΙΛΣ δίπλα από το Λιμεναρχείο, έτσι γίνεται τώρα και με το Λιμεναρχείο.

Όπου μπορεί η Υπηρεσία μας βοηθά. Είναι δική μας κληρονομιά αυτά τα κτήρια, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε”. Έκλεισε τη δήλωσή του, λέγοντας μάλιστα πως, “βάσει των δυνατοτήτων μας προχωράμε”.

Βασικό έργο

Το έργο για το οποίο έχει κατοχυρωθεί η χρηματοδότηση των 500 χιλ. ευρώ χωρίζεται σε τέσσερα υποέργα.

Συγκεκριμένα: Υποέργο 1, επισκευή – συντήρηση κτηρίου Λιμεναρχείου Σύρου: 1. Καθαίρεση παλαιών τοιχοπετασμάτων και σαθρών επιχρισμάτων από τοιχοποιίες (εσωτερικές – εξωτερικές) και ταβάνια. 2. Νέα επιχρίσματα, προετοιμασία επιφανειών (εσωτερικών και εξωτερικών) και χρωματισμοί. 3. Απομάκρυνση κατεστραμμένων κεραμιδιών στέγης και σανίδων. Ευθυγράμμιση με ξύλα, σανίδωμα της στέγης σε υπάρχουσα τεγίδωση και πλήρης κατασκευή με τάβλες. Επίστρωση με ασφαλτική μεμβράνη και τοποθέτηση νέων κεραμιδιών. 4. Εργασίες επισκευής – συντήρησης κουφωμάτων και βαφή με χρώματα ειδικών προδιαγραφών, επισκευή περιμετρικών μηχανισμών. 5. Εσωτερικές διαρρυθμίσεις με αναστρέψιμες τεχνικές ξηράς δόμησης για χώρους κουζίνας, wc και κρατητηρίων. 6. Κάθε συνοδευτική εργασία για την έντεχνη και άρτια ολοκλήρωση των ανωτέρω.

Υποέργο 2, προμήθεια και τοποθέτηση αντλίας θερμότητας κτηρίου Λιμεναρχείου Σύρου. Υποέργο 3, προμήθεια και τοποθέτηση ανελκυστήρα ΑΜΕΑ στο κτήριο του Λιμεναρχείου, Υποέργο 4 - Προμήθεια και τοποθέτηση εσωτερικών μονάδων ψύξης – θέρμανσης – αερισμού κτηρίου Λιμεναρχείου”.

Περί λειτουργίας Λιμεναρχείου

Με φόντο τον όγκο και τον χαρακτήρα των παρεμβάσεων, ρωτήθηκε ο νυν λιμενάρχης Σύρου για το αν θα προκληθεί πρόβλημα στη λειτουργία των Υπηρεσιών, οι οποίες θα πρέπει να διατηρηθούν σε λειτουργία ταυτόχρονα με την εκτέλεσή τους.

“Αυτό θα το δούμε κατά την εξέλιξη. Σίγουρα θα επηρεαστεί η λειτουργία. Δηλαδή κάποια γραφεία θα φτιάχνονται και για άλλα θα πρέπει να τα μετακομίσουμε. Από την εμπειρία που μου έχει μεταφερθεί από την ανακαίνιση της Ακαδημίας όταν είχε γίνει με μέριμνα της Ένωσης Εφοπλιστών πριν από δέκα χρόνια, κατέστη σαφές πως δεν είναι το ίδιο. Άλλο να υπάρχουν ταυτόχρονα και συνεργεία μέσα στον χώρο και άλλο να μην υπάρχει έργο”, διευκρίνισε ο κ. Καραμήτσας, διαβεβαιώνοντας πάντως πως θα γίνει το καλύτερο δυνατό ώστε να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα οι πολίτες. “Όπως και να έχει, θα ληφθεί μέριμνα ώστε το Λιμεναρχείο να λειτουργήσει όπως πρέπει προκριμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες με τον τρόπο που πρέπει. Θα περιοριστούμε σε κάποια γραφεία, αλλά το έργο πρέπει να υλοποιηθεί. Θα υπάρχει μία όχληση, αλλά σίγουρα θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να εξυπηρετούμε τον κόσμο”.