Απορριπτική απόφαση αναφορικά με το αίτημα παύσης των εργασιών του Open Mall στον πεζόδρομο της Ερμούπολης

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των καταστηματαρχών

Προσωρινή αναστολή των εργασιών την περίοδο των Χριστουγέννων, για να μην επηρεαστεί η καταναλωτική κίνηση

Έργο που “βελτιώνει την προσβασιμότητα” και “δεν προκαλεί αισθητική και λειτουργική υποβάθμιση” του εμπορικού κέντρου της Ερμούπολης αποτελεί η παρέμβαση του Open Mall για το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε προ ημερών, ως απάντηση στις σοβαρές ενστάσεις καταστηματαρχών και πολιτών αναφορικά με τον χαρακτήρα του.

Ειδικότερα, η προσφυγή τους στο ΣτΕ με την οποία ζητούσαν ουσιαστικά την παύση υλοποίησης του εν εξελίξει έργου, προκειμένου να διεκδικηθεί μία ορθή παρέμβαση που θα διαμόρφωνε στον πεζόδρομο ενιαίο τμήμα, - όπως άλλωστε γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις -, απερρίφθη.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη πλέον “επισφραγίζει” τις κινήσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και πρακτικά αυτό μεταφράζεται στην απρόσκοπτη συνέχιση της εργολαβίας στον εμπορικό πεζόδρομο του ιστορικού κέντρου.

Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρηματίες είχαν καταθέσει τη σχετική αίτηση προς το ΣτΕ περί τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2023 και το κύριο επιχείρημά τους, δηλαδή για δημιουργία πεζόδρομου με ενιαίο επίπεδο και όχι με διαπλάτυνση πεζοδρομίων, θα παραμείνει στο προσκήνιο και εκτιμάται ότι θα απασχολήσει και την επόμενη Δημοτική Αρχή.

Σήμερα το έργο είναι σε εξέλιξη και ο ανάδοχος έχει ολοκληρώσει σχεδόν συνολικά την οδό Θυμάτων Σπερχειού. Μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου θα έχει προχωρήσει και στο πρώτο τμήμα της Πρωτοπαπαδάκη (στενό Βολικάκη) και μετά τις γιορτές θα συνεχιστεί η υλοποίησή του σε όλη την έκταση του πεζόδρομου μέχρι και τη συμβολή του με την Ελ. Βενιζέλου (πρώην Ερμού).

Η απόφαση του ΣτΕ

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, το έργο του Open Mall μπορεί να συνεχιστεί, καθώς δεν προκαλεί υποβάθμιση στο ιστορικό κέντρο. Σημαντικό τμήμα της απόφασης που γίνεται σαφής μνεία πως απορρίπτονται οι ενστάσεις των 35 καταστηματαρχών που είχαν απευθυνθεί στο ΣτΕ για να ζητήσουν την παύση αυτού, έχει ως εξής: “(…) προκύπτει ότι οι παρεμβάσεις που επιχειρούνται με τις προσβαλλόμενες πράξεις δεν έχουν έκταση και ένταση ικανή να επιφέρει ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης Σύρου. Τούτο διότι οι διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων δεν επιφέρουν μείωση του χώρου μεταξύ των ρυμοτομικών γραμμών ούτε επηρεάζουν με άλλο τρόπο το πολεοδομικό σύνολο, αλλά εξυπηρετούν εξ ορισμού κυκλοφοριακούς σκοπούς (…), όλες δε οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε μη διατηρητέα στοιχεία νεοκλασικά ή αρχαία. Περαιτέρω η δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου αποσκοπεί στην ενοποίηση της μορφής, στην αισθητική και λειτουργική τακτοποίηση και ανάδειξη του εμπορικού κέντρου της Ερμούπολης, καθώς και στη βελτίωση της προσβασιμότητάς του και όχι στη δημιουργία νέων καταστημάτων ή στην επέκταση των υφιστάμενων, με τον τρόπο δε αυτό δεν επιδρά ούτε στον κτηριακό όγκο, ούτε στον ιστορικό και παραδοσιακό χαρακτήρα του κέντρου της Ερμούπολης. Συνεπώς, από την εκτέλεση των προσβαλλόμενων πράξεων δεν επίκειται κίνδυνος επέλευσης της βλάβης που επικαλούνται οι αιτούντες και για τον λόγο αυτό η κρινόμενη αίτηση δεν δύναται να γίνει δεκτή (...)”.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως εκτός των ανωτέρω, 220 άτομα (κάτοικοι και επιχειρηματίες) είχαν προχωρήσει σε ιεραρχική προσφυγή προς το Υπουργείο Πολιτισμού στο τέλος Ιουνίου για το ίδιο θέμα.

Μ. Αληφραγκής: “Το ΣτΕ δικαιώνει πλήρως τη Δημοτική Αρχή”

Την εξέλιξη υπέρ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχολίασε με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ τόνισε παράλληλα πως το έργο θα συνεχιστεί κανονικά, μετά από το “πράσινο φως” που άναψε το ΣτΕ.

“Πιστεύω ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι καταπέλτης και δικαιώνει πλήρως τη Δημοτική Αρχή, όσον αφορά τη νομιμότητα του έργου και φυσικά ακόμη και την “επιρροή” από αισθητικής απόψεως ή από άποψη υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου.

Όπως είχαμε πει, είχαμε λάβει όλες τις νόμιμες εγκρίσεις και αναμέναμε την απόφαση του ΣτΕ. Φυσικά εκείνοι είχαν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν και φυσικά υπάρχουν τα δικαστήρια για να βγαίνουν οι αποφάσεις. Εμείς νιώθουμε δικαιωμένοι γιατί από την αρχή πιστεύαμε ότι κάνουμε κάτι νόμιμο”, υπογράμμισε ο κ. Αληφραγκής, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “δεν υπήρξε ούτε ίχνος μη νομιμότητας του έργου. Αυτό σημαίνει πως προχωράμε κανονικά”.

Παύση εργασιών 20 Δεκεμβρίου λόγω Χριστουγέννων

Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του έργου, έδωσε απαντήσεις με φόντο την προσεχή εορταστική περίοδο. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, στις 20 Δεκεμβρίου σταματούν τα έργα για να μην επηρεαστεί η εμπορική κίνηση στο κέντρο της Ερμούπολης.

“Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θιγούν τα εμπορικά καταστήματα την περίοδο των Χριστουγέννων. Γι αυτό και ο προγραμματισμός μας είναι συγκεκριμένος, βάσει και ενός εγγράφου που απεστάλη προχθές στον Δήμο, από το Υπ. Ανάπτυξης και δίνει παράταση στο πρόγραμμα του Open Mall κατά ένα έτος. Αυτή είναι η επίσημη ενημέρωσή μας”, επεσήμανε, εξηγώντας ακόμη πως, “αυτή σαν εξέλιξη μας “λύνει” τα χέρια και θα είμαστε πιο χαλαροί από θέμα χρόνου”.

Άρα, υποστήριξε πως, “ο προγραμματισμός της Υπηρεσίας είναι να ολοκληρωθεί το πρώτο κομμάτι στην Πρωτοπαπαδάκη (μέχρι το στενό του Βολικάκη) και από τις δύο πλευρές. Θα σταματήσουμε σε εκείνο το ύψος για τις γιορτές. Σε αυτό το διάστημα μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε και την ανύψωση του οδοστρώματος δίπλα στην επιχείρηση Quattro. Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η ανύψωση του οδοστρώματος σε εκείνο το σημείο”.

Ως εκ τούτου, σε πρακτικό επίπεδο εξήγησε πως, “ουσιαστικά μέχρι αρχές Δεκέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κομμάτι της Πρωτοπαπαδάκη και το άλλο τμήμα στο στενό του Quattro δεν μας προβληματίζει γιατί δεν λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Άρα, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουμε κλείσει και αυτό και το υπόλοιπο τμήμα της Πρωτοπαπαδάκη μέχρι την Ελ. Βενιζέλου (πρώην Ερμού), θα γίνει μετά τις γιορτές”.

Κανένα πρόβλημα προς το παρόν με την απορροή ομβρίων

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο αντιδήμαρχος ρωτήθηκε για την κατάσταση στον πεζόδρομο και στο τμήμα που έγινε η ανάπλαση, αναφορικά με τις έντονες βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, προς το παρόν δεν προκλήθηκε κανένα πρόβλημα με λιμνάζοντα νερά.

“Είχαμε βροχοπτώσεις και μάλιστα αρκετά έντονες. Να πω πως στο κομμάτι που έχουμε ολοκληρώσει, προς το παρόν δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πλημμυρικό φαινόμενο. Μάλιστα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πριν”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ακόμη πως, “αυτό είναι θετικό γιατί μπορεί η βροχή να διήρκησε λίγη ώρα, αλλά ήταν αρκετή. Ο δρόμος φάνηκε πως “συμπεριφέρθηκε” καλά”.

Η νέα Δημοτική Αρχή να μην υποκύψει σε ιδιωτικά συμφέροντα”

Τέλος, ρωτήθηκε για το σενάριο που θέλει τους καταστηματάρχες του κέντρου να εμμένουν στη θέση τους και να ζητούν έναν κανονικό πεζόδρομο και όχι ένα τμήμα με επεκτάσεις πεζοδρομίων, από την επόμενη Δημοτική Αρχή.

“Ελπίζω ότι η επόμενη Δημοτική Αρχή δεν θα υποκύψει σε ιδιωτικά συμφέροντα και θα προχωρήσει το έργο μέχρι την ολοκλήρωσή του, όπως έχει αποφασιστεί μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου”, δήλωσε ο Μηνάς Αληφραγκής σε απόλυτο τόνο, επισημαίνοντας εμμέσως πως οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση παύσης του συγκεκριμένου έργου δεν θα συμμορφώνεται με την ομόφωνη απόφαση του ανώτατου συλλογικού οργάνου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.