Πρώτη ομόφωνα θετική απόφαση για την ίδρυσή του, από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, με πρόεδρο την Ειρήνη Δράκου

Άναψαν οι μηχανές… για το Μουσικό Γυμνάσιο στη Σύρο

Άμεσα λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς το αίτημα προς το Υπ. Παιδείας θα προωθηθεί από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου

Με γοργούς ρυθμούς δρομολογείται πλέον η υπόθεση της ίδρυσης Μουσικού Γυμνασίου Κυκλάδων στη Σύρο, καθώς ήδη λήφθηκε η πρώτη θετική απόφαση από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ), σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιωτικού νομού.

Ουσιαστικά, η ανωτέρω εξέλιξη ανοίγει τον κύκλο των αποφάσεων που επιβάλλεται να ληφθούν από τα σχετικά συλλογικά όργανα του Δήμου, ώστε μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου να έχουν προωθηθεί αρμοδίως προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και τον διευθυντή, Γιάννη Παπαδομαρκάκη, ο οποίος θα αναπτύξει τις σχετικές επαφές με το Υπουργείο Παιδείας.

Η προσπάθεια και το αίτημα πολλών ετών, αρχίζει να μετουσιώνεται σε πράξη, γεγονός που γεμίζει χαρά τις οικογένειες και τα νέα παιδιά που έχουν την ανάγκη να ασχοληθούν πιο συστηματικά με τη μουσική στη Σύρο, αλλά και να διδαχθούν σχετικά, σε καθημερινή βάση και στο πλαίσιο που θα προσφέρεται από ένα Μουσικό Γυμνάσιο.

Για όλες τις εξελίξεις καθώς και για τα παρακάτω βήματα μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, η πρόεδρος της ΔΕΠ, Ειρήνη Δράκου.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις προτάσεις για τη λειτουργία του σε συνάρτηση με τα κτήρια στα οποία θα μπορούσε να “φιλοξενηθεί”, όπως αυτές καταγράφηκαν και προτείνονται από τη ΔΕΠ.

Σε “ράγες” υλοποίησης

Συγκεκριμένα, η πρώτη επίσημη αναφορά για τη δημιουργία ενός Μουσικού Γυμνασίου στη Σύρο είχε γίνει από την κ. Δράκου τον Σεπτέμβριο του 2023, οπότε και είχε επισημάνει την αναγκαιότητα δρομολόγησης αυτού του θέματος. Σε συνέχεια της θετικής στάσης και του κ. Παπαδομαρκάκη για την ίδρυσή του, όπως είχε δηλώσει προ μηνών ο ίδιος στην εφημερίδα, η υπόθεση μπήκε σε “ράγες” υλοποίησης.

“Έχουμε συζητήσει πολύ τον τελευταίο χρόνο το θέμα της δημιουργίας ενός Μουσικού Σχολείου στη Σύρο. Ήταν ένας προσωπικός στόχος για τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και δικός μου, αλλά και ένας στόχος πολλών γονέων εδώ και πάνω από 20 χρόνια”, υπενθύμισε η κ. Δράκου σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονταν μέχρι πρόσφατα και από την Ένωση Γονέων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παρουσιάζοντας στη συνέχεια, βήμα προς βήμα πώς δρομολογήθηκε η εξέλιξή του στην πράξη.

“Στις 13 Νοεμβρίου έγινε πρόταση – αίτημα από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για να προχωρήσουμε στην ίδρυση Μουσικού Σχολείου Κυκλάδων στη Σύρο. Μας ζητούν μέχρι τις 24 Νοεμβρίου να έχουμε δώσει την απάντησή μας και να έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ στενά τα χρονικά περιθώρια, ωστόσο ενεργοποιηθήκαμε και προχωρήσαμε άμεσα. Κλήθηκαν τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας σε δια ζώσης και κατεπείγουσα συνεδρίαση, συμμετείχαν όλοι και με ενθουσιασμό ελήφθη ομόφωνη απόφαση για να προχωρήσουμε”, δήλωσε παρακάτω, επισημαίνοντας πως άμεσα θα πρέπει να συνεδριάσει και το Δ.Σ. του Δήμου. “Ζητούσε να κάνουμε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για εύρεση χώρων, στους οποίους θα μπορούσε να λειτουργήσει. Άρα, θα συνεδριάσει άμεσα κι αυτό”, εξήγησε, αναλύοντας παρακάτω τις προτάσεις για τους διαθέσιμους χώρους.

Τα σενάρια για τον χώρο λειτουργίας του

Ειδικότερα, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας στην απόφασή της κατέγραψε όλα τα πιθανά σενάρια για αξιοποίηση χώρων στο νησί, προκειμένου να λειτουργήσει το Μουσικό Γυμνάσιο Σύρου.

“Έχουν γίνει από την πλευρά μας προτάσεις. Έχουμε αξιοποίηση παλαιών σχολείων που δεν είναι σε χρήση όπως είναι το 3ο Δημοτικό στην “Πηγάδα”, όπως είναι το Δημοτικό του Κινίου. Επίσης, προτείνουμε να γίνει έρευνα για τη δυνατότητα αξιοποίησης κτηρίων που ανήκουν σε κληροδοτήματα. Για παράδειγμα το Μπαμπαγιώτειο ή της Καθολικής Εκκλησίας στην Ποσειδωνία Σύρου ενώ ακόμη προτείνουμε την ενοικίαση χώρων, ως ένα άλλο εναλλακτικό σενάριο, δηλαδή την αξιοποίηση χώρου είτε παλαιού, είτε νέου”.

Η Ειρήνη Δράκου μίλησε βέβαια και για την πιθανότητα ανέγερσης εκ του μηδενός ενός κτηρίου για την υποδοχή του Μουσικού Γυμνασίου. “Επιπλέον, θέσαμε επί τάπητος και το πιο μακροχρόνιο σενάριο, αυτό της αγοράς οικοπέδου και της ανέγερσης σχολείου. Η αλήθεια είναι πως είναι ένα σχολείο που θέλει ειδικές προδιαγραφές”, τόνισε εμφατικά.

Βασική κατάρτιση στα παιδιά

Δεδομένου πως η ίδρυση του Μουσικού Γυμνασίου Σύρου δεν έρχεται στο προσκήνιο για να “καταργήσει” ωδεία ή να “κλείσει” άλλα σχολεία, η πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα ίδρυσής του, με φόντο τη “μαγιά” ανθρώπων και μουσικών που υπάρχουν στο νησί.

“Είναι ένα χρήσιμο σχολείο που όλα τα παιδιά απασχολούνται με τα μουσικά όργανα που μαθαίνουν, συνεργάζονται με τους καθηγητές και γίνεται όλο το πρόγραμμα του σχολείου από διδακτικής άποψης ενώ αμέσως μετά αρχίζει η εκπαίδευση σε σύνολα και ατομικά όργανα.

Βλέπω επίσης ότι θα δίνει μία βασική επαγγελματική κατάρτιση στα παιδιά, πέρα από την καλλιέργεια”, σημείωσε, επισημαίνοντας πως, “είναι έτοιμος ο τόπος γιατί ήδη πάρα πολλά παιδιά μαθαίνουν μουσική στα σχολεία τους. Έχουμε ωδεία και άλλες σχολές στη Σύρο, όπως επίσης και τη Φιλαρμονική που είναι μία αξία από μόνη της. Είναι η βάση για να προχωρήσουμε”.

Κατά συνέπεια και για τη στελέχωσή του με μουσικούς, εξήγησε πως, “σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορείς να προσλάβεις από απόφοιτους ΑΕΙ μέχρι και εμπειρογνώμονες. Οπότε, ο τόπος μας μπορεί να το καλύψει αυτό από πολλές απόψεις”.

Έγινε το πρώτο βήμα”

Στην ερώτηση αν όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί να ευοδωθεί άμεσα και στα επόμενα χρόνια, χωρίς να παραπεμφθεί στις καλένδες τελικά, η κ. Δράκου υπήρξε σαφής. “Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα τον πρώτο καιρό και δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Αλλά είναι να γίνει το πρώτο βήμα.

Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά, έχοντας στο τραπέζι και όλες τις δυσκολίες. Άρα, θετικά προτείνουμε να ιδρυθεί ένα Μουσικό Σχολείο”, ανέφερε, υποστηρίζοντας πως το θέμα έχει δρομολογηθεί και ακολουθούν κι άλλες αποφάσεις από αρμόδιες πλευρές. “Επίσης χρειάζεται η βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας ότι μπορεί να το στηρίξει οικονομικά και βεβαίωση της Οικονομικής Επιτροπής ότι καλύπτει τα έξοδα του σχολείου. Ακόμη και η Περιφέρεια θα πρέπει να απαντήσει γιατί βάσει νόμου καλύπτει σίτιση και μεταφορά των μαθητών”. Διευκρίνισε μάλιστα πως, “τα μουσικά όργανα και την προμήθεια την καλύπτει το Υπουργείο Παιδείας”.

Κατά συνέπεια, η πρόεδρος επεσήμανε πως, πλέον “έγινε το πρώτο βήμα. Προχωρούμε βήμα βήμα και φυσικά στηρίζεται αυτό το αίτημα και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τον κ. Παπαδομαρκάκη. Πρέπει άμεσα να γίνει και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί μας πιέζει πολύ ο χρόνος”.

Στηρίζει ο Γ. Παπαδομαρκάκης

Η κ. Δράκου δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός πως ο νέος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης για όλο το Νότιο Αιγαίο, Γιάννης Παπαδομαρκάκης στηρίζει την προσπάθεια.

“Είναι μία ευτυχής συγκυρία ότι ο Περιφερειακός Διευθυντής το σκέπτεται υπεύθυνα και είναι ο ίδιος που θα το υποστηρίξει στο Υπουργείο Παιδείας. Και φυσικά το στηρίζει και η Ένωση Γονέων”, σχολίασε χαρακτηριστικά, λέγοντας τέλος πως, “θεωρώ ότι είναι άλλο ένα ευτυχές τελείωμα στη θητεία μου. Έχουμε την αρχή για το μουσικό σχολείο. Θεωρώ ότι θα προχωρήσει”.