Ψηφιοποιήθηκε πολύτιμο αρχείο εφημερίδων και δημιουργήθηκε ιστοσελίδα για εύκολη αναζήτηση και πρόσβαση ερευνητών και αναγνωστών

Η Βιβλιοθήκη Σύρου έκανε άλμα προς το μέλλον

Διαδραστικά τραπέζια για ένα μοναδικό “ταξίδι” των νέων παιδιών στην ιστορία και το ιστορικό απόθεμα της Βιβλιοθήκης

Άλμα στη νέα εποχή έκανε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου, η οποία ψηφιοποίησε πολύτιμο αρχειακό υλικό των εφημερίδων του 19ου αιώνα, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα εύκολης αναζήτησης και ανάγνωσης προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες και ερευνητές.

Αξιοποιώντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, η Βιβλιοθήκη και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχώρησαν σε συνεργασία με εταιρεία, στην ανάπτυξη ενός νέου κεφαλαίου στην μακρά ιστορία της.

Το ψηφιοποιημένο αρχείο των εφημερίδων έχει ενσωματωθεί στο νέο blog (ιστοσελίδα) της Βιβλιοθήκης, ενώ όλη η δουλειά που έγινε για να υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή οι εφημερίδες της εποχής, έχει “περάσει” και στα διαδραστικά τραπέζια που προμηθεύτηκε ο Δήμος για το κτήριο.

Αυτά τα νέα “εργαλεία” δε, περιλαμβάνουν έξυπνα ψηφιακά “παιχνίδια” γνώσεων που μαγεύουν και προσελκύουν τους νέους, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία της Βιβλιοθήκης αλλά και της Ερμούπολης.

Συλλογική προσπάθεια για ένα νέο κεφάλαιο

Η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, Ειρήνη Δράκου μίλησε στην εφημερίδα για την ολοκλήρωση του έργου, για το οποίο θα ακολουθήσει και επίσημη παρουσίαση από τον Δήμο.

“Έγινε μία συλλογική προσπάθεια από τον Δήμο για το συγκεκριμένο έργο. Από τη Βιβλιοθήκη είδαμε πως από το συνολικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ένα κομμάτι του, ένα ποσό θα μπορούσε να ενδιαφέρει εμάς και το ιστορικό παρελθόν της Βιβλιοθήκης “δεμένο” με το μέλλον. Συνεργαστήκαμε λοιπόν με το Τμήμα Προγραμματισμού και με την Οικονομική Υπηρεσία και φυσικά το προσωπικό της Βιβλιοθήκης εργάστηκε κι αυτό άψογα”, σχολίασε αρχικά, παρουσιάζοντας τι έγινε στο πλαίσιο του έργου.

“Η ουσία είναι πως σήμερα αξιοποιείται το υλικό της Βιβλιοθήκης, σε παλαιές εφημερίδες, για όσους ερευνητές και ενδιαφερόμενους έχουν μεράκι και κάνουν έρευνες, σώζεται το παλιό υλικό από τα χέρια και την χρήση - καθώς έχει φθαρεί και υπάρχει η “απειλή” της διάλυσης -, ενώ επιπλέον παρέχεται εύκολη πρόσβαση μέσω των υπολογιστών στο ψηφιακό αρχείο της Βιβλιοθήκης και στον κατάλογό της”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, τόνισε πως, “έχει περαστεί σχεδόν όλος ο κατάλογος βιβλίων της Βιβλιοθήκης στο blog και η αναζήτηση γίνεται εύκολα και από το σπίτι”. Από την πλευρά της, δε, η εργαζόμενη στη Βιβλιοθήκη, Χαρούλα Σκαβάκη πρόσθεσε, πως, “βέβαια, υπάρχουν και οι λάτρεις των βιβλίων που απολαμβάνουν να ψάχνουν στα ράφια”.

Και οι δύο σημείωσαν πως στο περιεχόμενο του blog (syrlib.openabakekt.gr), το οποίο λειτουργεί ήδη, “φροντίσαμε να έχει όλη την ιστορία της Σύρου”.

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τα παιδιά

Στόχος του έργου ήταν και η προσέλκυση νέων που θα έχουν την ευκαιρία με έξυπνο τρόπο να κάνουν “βουτιά” στην ιστορία της Βιβλιοθήκης και του αρχείου της, με φόντο την ψηφιοποίηση του ανωτέρω υλικού.

“Ένα δύσκολο κοινό είναι οι έφηβοι. Και με τα διαδραστικά τραπέζια δίνεται η δυνατότητα να μάθουν και να ενδιαφερθούν”, σχολίασε η κ. Σκαβάκη, ενώ η κ. Δράκου πρόσθεσε αναλυτικά τα εξής. “Ιδιαίτερη μέριμνα και έμφαση έχει δοθεί στον τρόπο με τον οποίον θα προσελκύσει η Βιβλιοθήκη το ενδιαφέρον των παιδιών. Ένα κομμάτι του έργου αφορά τα παιδιά, τους εφήβους. Έχουμε τις δύο μεγάλες κονσόλες στον χώρο της Βιβλιοθήκης και μπορούν μέσα από παιχνίδια γνώσης να μαθαίνουν και να πληροφορηθούν για την Ερμούπολη και το νησί τα παλαιά χρόνια. Είναι παιχνίδια γνώσεων “συνδεδεμένα” με το υλικό που ψηφιοποιήθηκε. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο για τους ίδιους τους κατασκευαστές που έπρεπε να βρουν μέσα από το παλιό υλικό τα κομμάτια που θα ενδιέφεραν ένα παιδί και έναν έφηβο”. Ωστόσο, η ίδια σημείωσε πως, “αυτές οι κονσόλες, δεν είναι μόνον για παιδιά. Και ενήλικες θα εντυπωσιαστούν με το έργο που έχει γίνει”.

Εκπαίδευση προσωπικού

Στα καθήκοντα της εταιρείας ήταν και η ευθύνη της εκπαίδευσης του προσωπικού. Σύμφωνα με την κ. Σκαβάκη, “μας βοήθησε πολύ να προετοιμαστούμε και το διάστημα του covid που ήμασταν κλειστά προς το κοινό. Κάναμε πάρα πολύ δουλειά με εγγραφές στον ηλεκτρονικό κατάλογο και ξέραμε που πρέπει να εστιάσουμε. Το να ψηφιοποιηθούν οι εφημερίδες ήταν πάντα κάτι που θέλαμε, είτε μέσα από πόρους του Δήμου, είτε μέσα από πρόγραμμα. Κάναμε εσωτερική δουλειά φύλλο προς φύλλο”.

Σημείωσε δε, πως, “όλη αυτή η δουλειά “έτρεχε” παράλληλα με τις άλλες εκδηλώσεις και τον προγραμματισμό της Βιβλιοθήκης σήμερα”, ενώ η Ειρήνη Δράκου επεσήμανε ακόμη πως, “είναι πάρα πολύ σημαντικό το κομμάτι της εκπαίδευσης του προσωπικού της Βιβλιοθήκης και το ανέλαβε η ίδια η εταιρεία και είναι σε εξέλιξη αυτή η δουλειά”.

Αυτή η πρακτική μάλιστα κρίνεται απαραίτητη και για τη σωστή καθοδήγηση των ερευνητών. Άλλωστε όπως υπογράμμισε, “όλο το ψηφιακό αρχείο έχει περάσει σε λειτουργία, το χρησιμοποιούμε κι εμείς και κόσμος και φυσικά ελέγχουμε για να τελειοποιήσουμε όσα χρειάζονται. Στόχος είναι να αναβαθμιστεί όσο περισσότερο για να είναι χρήσιμο ως “εργαλείο””.

Ικανοποίηση για τη σύγχρονη Βιβλιοθήκη

Προτού κλείσουν τις δηλώσεις τους και οι δύο τόνισαν πως νιώθουν ικανοποίηση γιατί η Βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει πλέον και με σύγχρονο τρόπο, δηλαδή αξιοποιώντας νέα “εργαλεία”, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες. “Είμαστε με το ένα πόδι στην παραδοσιακή Βιβλιοθήκη που έρχονται όλοι για κοινωνικοποίηση και για ανάγνωση καθώς ανέκαθεν ο χώρος εδώ ήταν “ζεστός” και φιλόξενος. Υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στο αναγνωστήριο. Έρχονται και ξένοι, μη Συριανοί. Αλλά είμαστε και με το άλλο πόδι στη νέα “εποχή”, την ψηφιακή εποχή αφού κάναμε ένα βήμα προς το μέλλον”, σχολίασε η κ. Δράκου, λέγοντας πως αισθάνεται χαρά βλέποντας πως αυξάνεται σημαντικά και ο αριθμός των αναγνωστών. “Βλέπω πως όλο και αυξάνεται ο αριθμός των αναγνωστών. Είναι επισκέπτες, ερευνητές, παιδιά και γονείς. Αυτό είναι θετικό”, πρόσθεσε, με την κ. Σκαβάκη να ενισχύει τα παραπάνω και να τονίζει τα εξής. “Είναι ένα έργο που το θέλαμε από την αρχή. Να έχουμε μία συνολική εικόνα της Βιβλιοθήκης και με το blog. Είναι ολοκληρωμένο. Έχει την ιστορία της, έχουμε και τον κατάλογο της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και τον κατάλογο των ψηφιοποιημένων εφημερίδων”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις της η εντεταλμένη της Βιβλιοθήκης, που ολοκληρώνει την παρουσία της στην αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε τα παρακάτω. “Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί κλείνω τη θητεία μου πολύ δημιουργικά. Η Βιβλιοθήκη έχει εξέλιξη και βλέπω αυτό το σημαντικό και δύσκολο έργο να ολοκληρώνεται”.