Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Λιμενικό Ταμείο προχώρησαν σε εκτεταμένο αποκλεισμό του σημείου που αποκολλήθηκαν βράχοι

Κόπηκαν... στα δύο τα “Αστέρια” λόγω κατολισθήσεων

Μέχρι το Πάσχα θα υπάρξει παρέμβαση στην περιοχή, για την ασφάλεια των πολιτών στο πιο επισκέψιμο σημείο της Ερμούπολης

Αποκλεισμένο θα παραμείνει το σημείο που αποκολλήθηκαν βράχοι στην πλαζ των “Αστεριών” μέχρι να υπάρξει τεχνική παρέμβαση για την προστασία των πολιτών από ενδεχόμενη νέα κατολίσθηση, με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει… κοπεί στα δύο.

Η αποκόλληση μεγάλων τμημάτων βράχων διαπιστώθηκε την περασμένη Πέμπτη αργά το απόγευμα, με αποτέλεσμα οι πολίτες και κυρίως οι λουόμενοι και οι χειμερινοί κολυμβητές που επισκέπτονται τα “Αστέρια” και μάλιστα καθημερινά, να θορυβηθούν έντονα, καθώς θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να έχει υπάρξει τραυματισμός.

Τα παραπάνω προκλήθηκαν από την έντονη ριζοφυΐα στο σημείο, όπως διακρίνεται και στο φωτογραφικό υλικό της “Κοινής Γνώμης”, κάτι που αποτέλεσε και την απάντηση των μηχανικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οι οποίοι μετέβησαν στον χώρο για να εξετάσουν τι έχει συμβεί και να πάρουν μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, δεν συντρέχει λόγος αυξημένης ανησυχίας για την αιτία που προκάλεσε τις κατολισθήσεις βράχων, αφού αυτή οφείλεται στην πίεση από τις μεγάλες ρίζες δέντρων και φυτών, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία, τους έντονους ανέμους και φυσικά τη διάβρωση της περιοχής σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. Ο ίδιος δε, απέκλεισε το σενάριο να υπάρχει πρόβλημα όπως στην περιοχή του Βούλρη, λειτουργώντας καθησυχαστικά προς τους πολίτες που θορυβήθηκαν έντονα.

Ωστόσο, μέχρις ότου προσδιοριστεί ο ακριβής τρόπος τεχνικής παρέμβασης, προκειμένου να συγκρατούνται οι βράχοι που τυχόν αποκολληθούν, το τμήμα θα παραμείνει αποκλεισμένο.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η πλαζ των “Αστεριών” έχει διαχωριστεί σε δύο μέρη, η πρόσβαση προς τα οποία γίνεται είτε από την πλευρά του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου μέχρι το τμήμα της κατολίσθησης, είτε από την πλευρά της Αστυνομίας μέχρι το σημείο που έπεσαν οι βράχοι.

Τοιχίο ή πλέγμα για να συγκρατηθούν βράχοι

Σημειώνεται πως ο αποκλεισμός του τμήματος στην πλαζ έγινε το πρωί του Σαββάτου, με μπετόβεργες και ειδικό πλέγμα, λόγω του έντονου κυματισμού στην περιοχή, προκειμένου να μην παρασυρθούν από τη θάλασσα.

Στην ερώτηση για το ποια θα είναι τα μέτρα του Δήμου σε συνεννόηση με το Λιμενικό Ταμείο, ώστε να μην κινδυνεύσουν πολίτες, υπήρξε σαφής.

“Αρχικά ψάξαμε για το οικόπεδο στην Πολεοδομία. Δεν ανήκει ούτε στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, ούτε στο Λιμενικό Ταμείο, ούτε σε κάποιον ιδιοκτήτη. Είναι αγνώστου ιδιοκτήτη.

Άρα, θα κάνει μελέτη ο Δήμος και θα επέμβει. Έχουμε διάφορες σκέψεις. Είτε να γίνει ένα τοιχίο ώστε αν προκύψει επόμενη κατολίσθηση να τα κρατήσει ή να μπει ένα πλέγμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “θα μελετήσουν το θέμα οι μηχανικοί και θα αποφασίσουν. Πάντως σίγουρα θα γίνει επέμβαση”.

Επιπλέον, ερωτηθείς πότε χρονικά θα γίνει αυτή η επέμβαση, καθώς είναι η ωραιότερη και πιο επισκέψιμη περιοχή της Ερμούπολης, που συγκεντρώνει και τα βλέμματα όλων των επισκεπτών, σημείωσε πως, “μέχρι το Πάσχα θα έχει γίνει”, λέγοντας μάλιστα πως, “τώρα, τον χειμώνα δεν είναι κάτι που επείγει”. Διευκρίνισε δε, πως, “αρχικά πρέπει να βγει και νέος προϋπολογισμός, να βγει ένα νέο κονδύλι για τα επικίνδυνα και γενικά είναι μία διαδικασία που θα πάρει λίγο χρόνο”.

Αυξημένα αντανακλαστικά από τους λουόμενους

Στο πλαίσιο των προληπτικών ενεργειών, ο Δήμος προχώρησε και στη μετακίνηση της καμπίνας των λουομένων ενώ με ανακοίνωσή του, κάλεσε τους πολίτες που μετακινούνται προς την περιοχή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

“Εμείς μετακινήσαμε και την καμπίνα με το σκεπτικό μη τυχόν και πάει κανένας χειμερινός κολυμβητής και γίνει νέα αποκόλληση και προκληθεί τραυματισμός. Άρα, η περίφραξη του σημείου είναι μία πρώτη φάση και από εκεί και πέρα, θα δουν οι μηχανικοί πώς θα υπάρχει παρέμβαση για ασφάλεια των πολιτών”, σχολίασε ο αντιδήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως, “σαν Δήμος και Λιμενικό Ταμείο παρακαλούμε τους πολίτες να μην μεταβαίνουν στο σημείο και να μην παραβιάζουν την ειδική περίφραξη”.

Κύρια αιτία η ριζοφυΐα

Ερωτηθείς για το αν οι μηχανικοί προσδιόρισαν την αιτία της αποκόλλησης, υπήρξε σαφής. “Ο λόγος και η αιτία της αποκόλλησης είναι η ριζοφυΐα. Συζήτησα με τους μηχανικούς που είδαν την περιοχή. Υπάρχει ένα δέντρο, μία συκιά στα βράχια και κάποια άλλα φυτά. Αυτή η ριζοφυΐα είναι ότι χειρότερο”, εξήγησε, λέγοντας μάλιστα πως, “με τα χρόνια, οι ρίζες μεγαλώνουν και αποκολλώνται εύκολα τα βράχια. Και με τις βροχές, την κακοκαιρία και αν υπάρχει διάβρωση, δεν θέλει και πολύ για να αποκολληθεί ένα κομμάτι”.

Απέκλεισε τη σύνδεση με το πρόβλημα στην περιοχή του Βούρλη

Δεδομένου πως υπήρξε ανησυχία από πολίτες και αγωνία για το αν οι κατολισθήσεις συνδέονται με το πρόβλημα στην περιοχή του Βούρλη, ο κ. Αληφραγκής υπήρξε καθησυχαστικός, αποκλείοντας αυτό το σενάριο.

“Με τον Βούρλη, αυτό το κομμάτι δεν έχει καμία σχέση. Του Βούρλη είναι πολύ πιο πάνω η περιοχή. Δεν σχετίζεται η αποκόλληση των βράχων με το πρόβλημα στην άλλη περιοχή. Είναι διακριτά τα τμήματα. Φυσικά το συζητήσαμε και αποκλείστηκε αυτό”, διαβεβαίωσε, λέγοντας τέλος πως, “είναι καθαρά θέμα της ριζοφυΐας. Και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών έγινε αυτή η αποκόλληση. Αυτό το πρόβλημα το έχουμε συναντήσει και σε άλλα σημεία. Όπως στην Κυπρίων Αγνοουμένων πριν πάμε στο “Κοράκι”, σε ένα σημείο, έχουμε βάλει πλέγμα”.

 

Ετικέτες: