Σύρος εξ αρχής: Να επιστρέψει το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στη Σύρο

  • Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023 - 08:41

Την επιστροφή του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στη βάση της Σύρου ζητά ο νέος συνδυασμός "Σύρος εξ αρχής" του Νίκου Αλμπανόπουλου. 

Η ανακοίνωση

Οι Κυκλαδίτες βιώνουν εδώ και τρεις μήνες τις δυσμενείς επιπτώσεις από τη μη λειτουργία της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο.

Οι αεροδιακομιδές στο διάστημα αυτό διεκπεραιώνονται μέσω ελικοπτέρου από την Ελευσίνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης νοσηλείας στην Αθήνα.

Πριν λίγες μέρες εξάλλου δημοσίευμα στα ΜΜΕ μας πληροφόρησε ότι αεροδιακομιδή ασθενούς από τη Σύρο έγινε μέσω Μυκόνου, αφού ο ασθενής μεταφέρθηκε στο γειτονικό νησί πρώτα δια θαλάσσης...

Αναρωτιόμαστε, αν έχουν τέτοια τύχη οι κάτοικοι της πρωτεύουσας των Κυκλάδων ποια τύχη περιμένει τους κατοίκους των πιο απομακρυσμένων κυκλαδίτικων νησιών;

Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση φορέων του Αιγαίου με τον Υφυπουργό Υγείας στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων τέθηκε το θέμα της επαναφοράς του ελικοπτέρου στη Σύρο και της επαναλειτουργίας της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ. 

Οι εξελίξεις δυστυχώς επιβεβαιώνουν την πλήρη αδιαφορία των αρμοδίων να μεριμνήσουν για τη δικαίωση του αιτήματος. Φανερώνουν την πρόθεσή τους να παγιώσουν με κυνικό τρόπο μια κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας την ίδια.

"Όλα είναι καλά" άλλωστε για αυτούς αφού "τα περιστατικά εξυπηρετούνται". Ποιος νοιάζεται αν χαθεί πολύτιμος χρόνος και η υγεία του ασθενούς επιβαρυνθεί με τρόπο μη αναστρέψιμο; Ποιος νοιάζεται αν οι διασώστες και συνοδοί γιατροί από τη Σύρο προσγειώνονται στην Ελευσίνα και εξαναγκάζονται σε διανυκτέρευση εκεί πριν πάρουν το πλοίο της γραμμής κι επιστρέψουν την άλλη μέρα;

Για όλα αυτά η δημοτική παράταξη "Σύρος Εξ Αρχής" έχει πάρει καθαρή θέση από την πρώτη στιγμή: η έκπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες δεν είναι τυχαίο γεγονός. Είναι αποτέλεσμα εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών που απαξιώνουν τη δημόσια υγεία και περιφρονούν το ρόλο του κράτους στην προάσπιση βασικών συλλογικών αγαθών.

Το δικαίωμα μας στη δωρεάν, δημόσια και υψηλού επιπέδου υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ζητάμε να επιστρέψει άμεσα το ελικόπτερο στην πτητική βάση του στη Σύρο και να επαναλειτουργήσουν οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, προς όφελος όλων των Κυκλαδιτών.