Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες στη Σύρο, από τα μέλη της Ένωσης Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Οργή για τη δολοφονική επίθεση στον 31χρονο αστυνομικό

“Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να λάβει αυστηρά μέτρα”, δηλώνει ο γ.γ. της Ένωσης, Π. Βασιλάκης

“Ως εδώ” φώναξαν τα μέλη της Ένωσης Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν σε Σύρο, Κω και Ρόδο, αναφορικά με τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο 31χρονος αστυνομικός στα επεισόδια στου Ρέντη, την περασμένη Πέμπτη.

Οι συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Αστυνομικά Μέγαρα και των τριών νησιών, ένωσαν τη φωνή τους μαζί με την “κραυγή” αγανάκτησης και αγωνίας που εξέφρασαν όλοι οι αστυνομικοί πανελλαδικά, με φόντο τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου, ο οποίος παραμένει για ένα ακόμη 24ωρο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση σε Νοσοκομείο της Αθήνας.

Με τις συμβολικού χαρακτήρα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, θέλησαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς την πολιτεία, σχετικά με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, που βρίσκονται σε αγώνες και ματς, προσπαθώντας να προασπίσουν την ανθρώπινη ζωή, από τις επιθέσεις, τη βία και τον χουλιγκανισμό που αναπτύσσεται από οπαδούς ομάδων.

Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης στη Σύρο, Πέτρος Βασιλάκης, αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση του Αστυνομικού Σώματος προς τον 31χρονο - βαριά τραυματισμένο - αστυνομικό και την οικογένειά του, κάλεσε την πολιτεία να πάρει αυστηρά μέτρα, ενάντια στη βία στον αθλητισμό, από την οποία κινδυνεύουν, αλλά και έχουν χαθεί, ανθρώπινες ζωές.

Όπως ανέφερε, τα πρόσφατα γεγονότα της επίθεσης που δέχθηκε ο άτυχος αστυνομικός, δεν μπορούν να αφήσουν καμία πλευρά να εφησυχάσει, αντιθέτως, πρέπει τώρα(!) να μπει τέλος στην οπαδική βία και την εγκληματικότητα.

Σημειώνεται πως συνελήφθη ο 18χρονος δράστης που επιτέθηκε με ναυτική φωτοβολίδα στον αστυνομικό, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση, μετά από έκτακτη σύσκεψη, ανακοίνωσε ορισμένα μέτρα για τους αγώνες που πρόκειται να διεξαχθούν για το επόμενο διάστημα.

Να αναγνωριστεί το επάγγελμα του αστυνομικού ως επικίνδυνο”

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Ένωσης Αξιωματικών Ν. Αιγαίου που συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι (14.00) στο Αστυνομικό Μέγαρο της Σύρου, προχώρησαν σε συμβολική κινητοποίηση, καλώντας μάλιστα και όλη την τοπική κοινωνία να δείξει αντανακλαστικά απέναντι στη δολοφονική επίθεση.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αξιωματικών Ν. Αιγαίου, Πέτρος Βασιλάκης, αναφερόμενος στην απόφαση να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στη Σύρο, ανέφερε: “Εκ μέρους της Ένωσης Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και εκπροσωπώντας τους συναδέλφους μου καταρχάς θα θέλαμε να ευχηθούμε ο συνάδελφός μας, Γεώργιος Λυγγερίδης να βγει νικητής από τη μάχη της ζωής που δίνει σήμερα”. Σημείωσε μάλιστα πως όλοι οι αστυνομικοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους για όσα συνέβησαν και έστειλαν στο κρεβάτι του Νοσοκομείου και σε κρίσιμη κατάσταση συνάδελφό τους, ενώ τόνισε πως συμπαραστέκονται και στην οικογένεια του 31χρονου. “Συμπαραστεκόμαστε στην αγωνία της οικογένειάς του. Το τραγικό γεγονός που συνέβη προκαλεί τη θλίψη, την οργή και την αγανάκτηση όχι μόνον του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας”.

Αναφορικά με τη στάση της πολιτείας, ο κ. Βασιλάκης επεσήμανε σε κάθε τόνο πως, “η πολιτεία πρέπει επιτέλους να λάβει αυστηρά μέτρα ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε εκδήλωση αθλητικής βίας και ανομίας”. Τέλος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως το επάγγελμά τους πρέπει να αναγνωριστεί ως επικίνδυνο. “Επίσης, να αναγνωρίσει το επάγγελμα του αστυνομικού ως επικίνδυνο, αμείβοντάς το, ανάλογα”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Οργή για κάθε υπεύθυνο οπαδικής βίας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση, προκειμένου να τονίσει πως η οπαδική βία θα πρέπει να λάβει τέλος, η πολιτεία θα πρέπει να πάρει αυστηρότατα μέτρα και φυσικά η δικαιοσύνη να οδηγήσει μέχρι τέλους την υπόθεση για να τιμωρηθεί ο δράστης και φυσικά κάθε ηθικός αυτουργός. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσής τους, έχει ως εξής:

“Οργή και θλίψη διακατέχει σήμερα όλο το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας για την δολοφονική επίθεση εις βάρος του συναδέλφου μας που είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του και ελπίζουμε χωρίς μοιραία κατάληξη. Οργή για αυτούς που με ξεκάθαρα ανθρωποκτόνο πρόθεση επιτέθηκαν σε ένα όργανο της πολιτείας την ώρα που έκανε τη δουλειά του, σε ένα αστυνομικό που έβγαζε το μεροκάματο του. Οργή για όλους αυτούς που συγκαλύπτουν, υποθάλπουν, υποστηρίζουν, μισθοδοτούν τις αγέλες των δίποδων χούλιγκαν με τα ζωώδη ένστικτα είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες Π.Α.Ε, Κ.Α.Ε. κτλ είτε είναι “παράγοντες” του αθλητισμού, είτε οποιοσδήποτε άλλος.

Θλίψη για τον ελληνικό αθλητισμό, ο οποίος από προϊόν πολιτισμού έχει καταντήσει καταφύγιο κάθε λογής εγκληματικών υποκειμένων που με πρόσχημα αυτόν εκδηλώνουν τα πιο απάνθρωπα και κακοποιά τους ένστικτα. Θλίψη για το κατάντημα της ελληνικής κοινωνίας που ανέχεται εγκληματικές συμπεριφορές και δεν αντιδρά προκειμένου να τις καταδικάσει και να τις απομονώσει. Θλίψη για την ελληνική πολιτεία, η οποία καταδέχεται να είναι θεατής όλης αυτής της κατάστασης, αφήνοντας τους λειτουργούς της να γίνονται βορά των δολοφονικών προθέσεων των εγκληματικών στοιχείων που έχουν παρεισφρήσει στον αθλητισμό. Πόσο μάλλον, όταν αυτό γίνεται, προκειμένου να απαλλαχθούν από τις ποινικές και άλλες ευθύνες οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι των μεγάλων σωματείων, και να μετακυληθούν οι ευθύνες στα όργανα της Πολιτείας δηλαδή στην Ελληνική Αστυνομία και στο προσωπικό της. Καλούμε όλους να προσευχηθούν μαζί μας για τη ζωή του με δολοφονική πρόθεση τραυματισθέντος συναδέλφου μας. Καλούμε τον κ. πρωθυπουργό να διακόψει άμεσα όλα τα πρωταθλήματα σε κάθε άθλημα, έως ότου σταματήσει η εγκληματική δραστηριότητα όλων αυτών των υποκειμένων. Καλούμε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να σταματήσουν από ταύτης τη διάθεση αστυνομικών δυνάμεων για οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, χωρίς καμία καθυστέρηση και καμία δικαιολογία”.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η Ένωση, επισημαίνει πως, “με έναν αστυνομικό να χαροπαλεύει και την οικογένειά του, αλλά και όλους εμάς να αγωνιούμε για τη ζωή του, καμία δικαιολογία δεν γίνεται αποδεκτή. Καλούμε την ελληνική δικαιοσύνη να παρέμβει άμεσα και να αναζητήσει τις ευθύνες, όσο ψηλά και αν αυτές υπάρχουν σε επίπεδο ιδιοκτησιών που ουσιαστικά λειτουργούν ως ηθικοί αυτουργοί σε δολοφονικές ενέργειες. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, τους αθλητικούς φορείς, τα ΜΜΕ και την κοινωνία των πολιτών να φωνάξουν “Ως εδώ”, ενώνοντας τη φωνή τους με τη δική μας, όπως έχουν πράξει και σε άλλες περιπτώσεις. Ελπίζουμε, ο συνάδελφός μας να ξεπεράσει τον κίνδυνο και το αίμα που έχασε να είναι το τελευταίο που χύνεται, από έναν εργαζόμενο που η Πολιτεία αρνείται πεισματικά να του αναγνωρίσει ότι το επάγγελμα του είναι επικίνδυνο και αρέσκεται στη διανομή φιλοδωρημάτων”.

Κυβερνητικά μέτρα

Χθες το μεσημέρι, η πλευρά της κυβέρνησης και ο εκπρόσωπός της, Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσαν ορισμένα μέτρα ενάντια στην οπαδική βία, σε συνέχεια σύσκεψης που έγινε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το κυριότερο εξ αυτών αφορά “στη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Σούπερ Λιγκ 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β’ της Σούπερ Λιγκ 2 που ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ 1. Το μέτρο αυτό θα δύναται να εφαρμοστεί κατά περίπτωση και σε ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων. Η πρώτη σχετική κοινή υπουργική απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή αγώνα του Ολυμπιακού για το Γιουρόπα Λιγκ, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών”.