Απαντήσεις του νέου αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου για το έργο του Open Mall

Ανοικτός… σε διάλογο για έναν ενιαίο πεζόδρομο

Εξηγεί πως είναι απαραίτητη η προϋπόθεση να υλοποιηθεί το έργο ως έχει σήμερα, μέχρι τον Απρίλιο του 2024

Θετικός σε συζήτηση και διάλογο για την ουσιαστική αναβάθμιση του πεζόδρομου από αισθητικής και λειτουργικής σκοπιάς με τη διαμόρφωση ενιαίου(!) τμήματος, δηλώνει πως είναι ο νέος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, δίνοντας απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη” για το έργο του Open Mall, το οποίο προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην εμπορική και επιχειρηματική κοινότητα.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει, για να “ανοίξει” ένα νέο κεφάλαιο για τον πεζόδρομο της Ερμούπολης, το έργο που υλοποιείται σήμερα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί, προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση και αφού αυτό “κλείσει”, σε δεύτερο χρόνο να υπάρξει συζήτηση για περαιτέρω παρεμβάσεις, που θα μπορούσαν να άλλαζαν ουσιαστικά την εικόνα του.

Με δεδομένη την προσωρινή παύση των εργασιών για το έργο προσβασιμότητας στις οδούς Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη για τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο, ο κ. Βακόνδιος μιλάει για την παράταση που δόθηκε σχετικά με το αίτημα παροχής χρονικού περιθωρίου για την ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με όσα εξηγεί, η Διαχειριστική Υπηρεσία ενέκρινε το σχετικό αίτημα, δηλαδή να “κλείσει” μέχρι τέλος Απριλίου του 2024.

Ως εκ τούτου, η Τεχνική Υπηρεσία θα είναι σε συνεννόηση με τον εργολάβο, αφού προηγουμένως συνεδριάσει και πάρει σχετική απόφαση, το νέο όργανο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με ισχυρό ρόλο, η Δημοτική Επιτροπή.

Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί”

Ειδικότερα, η συνέχιση του έργου θα πρέπει να δρομολογηθεί το ταχύτερο, ώστε ο εργολάβος να μπορέσει να ολοκληρώσει την παρέμβασή του μέχρι τον Απρίλιο. Ερωτηθείς ο νέος αντιδήμαρχος, σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η συνεννόηση για τη συνέχισή του, αφού αρχικά θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, υπήρξε συγκεκριμένος: “Ήρθε η απόφαση παράτασης από τη Διαχειριστική. Άρα, προχωράμε και ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου προσδιορίζεται πλέον για το τέλος Απριλίου του 2024. Αυτή η απόφαση θα πρέπει να περάσει από τη Δημοτική Επιτροπή και από εκεί και μετά, θα υπάρξει συνεννόηση και ανακοινώσεις για τη συνέχιση του έργου”.

Επιπλέον, στην ερώτηση αν έχει πρόθεση να προχωρήσει το έργο ως έχει σήμερα, εξηγεί πως αυτό επιβάλλεται και θα συζητηθεί στη Δημοτική Επιτροπή.

“Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτό θα το συζητήσουμε αναλυτικά και θα υπάρξει απόφαση”, σχολίασε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας αλλά και υπενθυμίζοντας παρακάτω πως το έργο αρχικά είχε προταθεί να γίνει με ενιαίο τμήμα και όχι με επέκταση πεζοδρομίων.

Δεχόμαστε παράπονα για τη σημερινή εικόνα”

“Είναι γεγονός πως στη δική μου προηγούμενη θητεία, υπήρχε αρχικά η πρόταση για ενιαίο τμήμα. Στη συνέχεια, έγινε η μελέτη και αυτή εγκρίθηκε όπως έχει σήμερα”, σημείωσε συγκεκριμένα, επισημαίνοντας πως, “σαφώς δεχόμαστε κι εμείς παράπονα από επιχειρηματίες και ακούμε όσα αναφέρουν για το έργο”.

Ωστόσο, θέλησε να είναι σαφής για το τι μπορεί να γίνει αναφορικά με την εκτέλεσή του όπως αποτυπώνεται στη σημερινή μελέτη, με την οποία διαφωνούν αρκετοί καταστηματάρχες και επιχειρηματίες.

“Το υπάρχον έργο είναι αυτό που υλοποιείται και έτσι ψηφίστηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να “κλείσει” αυτό οπωσδήποτε, με την υπάρχουσα μορφή του”, πρόσθεσε, λέγοντας βέβαια πως, “μας είχαν πει ότι δεν ήταν ενήμεροι γι αυτές τις αλλαγές. Σίγουρα είναι πολιτικό το θέμα και βέβαια τώρα δεν μπορώ να απαντήσω εγώ για το αν είχαν ενημερωθεί”.

Αναμονή για τη συνέχισή του στην οδό Πρωτοπαπαδάκη

Σε συνέχεια των ανωτέρω, διευκρίνισε πως η συνέχισή του σήμερα, θα αποφασιστεί εντός των ημερών. “Όλα τα ζητήματα και το θέμα του χρόνου, το πότε δηλαδή θα συνεχιστεί το έργο, θα το δούμε άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τέλος Απριλίου αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Σίγουρα θα συζητηθεί το θέμα και στη Δημοτική Επιτροπή και θα ανακοινωθούν αναλυτικά τα χρονοδιαγράμματα και θα γίνει η επικοινωνία με τον εργολάβο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, δεδομένου πως θα πρέπει να απομακρυνθούν προσωρινά τα τραπεζοκαθίσματα για τη συνέχισή του, τόνισε: “Φυσικά θα ενημερώσουμε τους επιχειρηματίες του πεζόδρομου όταν χρειαστεί”.

Θετικός στην πολυσυζητημένη αλλαγή

Προτού κλείσει τις απαντήσεις του, ρωτήθηκε για το αν κατά τη δική του θεώρηση και ως αντιδήμαρχος, ένα έργο που θα διαμόρφωνε ενιαία επιφάνεια πεζόδρομου, θα ήταν προτιμότερο ως αποτέλεσμα, συγκριτικά με τη σημερινή παρέμβαση, αυτή της επέκτασης των πεζοδρομίων.

“Αυτό μπορεί να συζητηθεί. Βεβαίως είμαι ανοικτός σε αυτό το θέμα, όπως αρχικά είχε προταθεί. Ωστόσο, σε αρχικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει διάλογος και να δούμε τι μπορεί να γίνει. Είμαι ανοικτός όμως για το θέμα”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

 

 

 

 

Ετικέτες: