Συνέντευξη με τον Πέτρο Μώτο που επανέρχεται στην αντιδημαρχία Καθαριότητας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Με ελάχιστες δυνάμεις… η καθαριότητα στη Σύρο

Στην κατά προτεραιότητα κάλυψη των επειγουσών και έκτακτων αναγκών για την καθαριότητα στη Σύρο θα προχωρά αυτό το διάστημα η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αντιδήμαρχος, Πέτρος Μώτος, με φόντο τη σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Μώτος με αφορμή την επιστροφή του σε γνώριμα… νερά, μιλάει για τη δύσκολη κατάσταση που έχει να διαχειριστεί, αφού από χθες, η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει μείνει με μόλις 25 άτομα. Από την πλευρά του και μέχρι την ικανοποίηση 25 νέων 6μηνων προσλήψεων – αν είναι εφικτό πριν το καλοκαίρι -, ζητά τη συνεργασία των δημοτών για ένα νησί όσο πιο καθαρό γίνεται. Σύμφωνα με όσα εξηγεί, σε ακραίες περιπτώσεις όταν δεν τηρείται ο Κανονισμός, δεν θα διστάσει να επιβάλλει πρόστιμα, ενώ μέχρι τότε, επισημαίνει πως η τοπική κοινωνία θα έχει ενημερωθεί πλήρως για τον τρόπο συνεργασίας που ζητά ο Δήμος.

  • Το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού είναι γνωστό πως “πονάει” τον Δήμο εδώ και καιρό… Ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζετε σήμερα στην Υπηρεσία Καθαριότητας;

“Έχω αναλάβει τα καθήκοντά μου εδώ και λίγες ημέρες. Διαπιστώνω δυστυχώς σοβαρό πρόβλημα. Όταν άρχισα την πορεία μου στην αυτοδιοίκηση στην Υπηρεσία της Καθαριότητας επί Γιάννη Δεκαβάλλα είχαμε 61 άτομα και τώρα έχουμε μόλις 25 εργαζόμενους. Δεν είναι απλά μεγάλο το πρόβλημα, αλλά είναι ιδιαίτερα σοβαρό”.

  • Έχουν γίνει προσπάθειες για προσλήψεις; Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;

“Έχουμε κάνει προσπάθειες με τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου και τους συνεργάτες μου ώστε να δούμε πώς μπορούμε να πάρουμε άτομα για 6 μήνες και συγκεκριμένα 25 άτομα που έχουν εγκριθεί για προσλήψεις στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, στην Καθαριότητα. Με προσπάθειες και του πρώην δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, αλλά και του κ. Αθανασίου σήμερα, το Υπουργείο ενέκρινε τα 25 άτομα για 6μηνη πρόσληψη.”.

  • Πότε θεωρείτε ότι αυτό το προσωπικό μπορεί να το αποκτήσει η Υπηρεσία για να ενισχυθεί;

“Το Υπουργείο είπε πως τα 25 άτομα θα μπορέσουμε να τα πάρουμε τον Μάιο. Είμαστε σε αναμονή για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε με όλες τις διαδικασίες για τις προσλήψεις γιατί θα χρειαστεί να βγει προκήρυξη, να κάνουν αιτήσεις και όλα αυτά χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα. Έχω μία έγνοια και μία ανησυχία για να προχωρήσουμε.

Να πω πως ο Δήμος είχε πάρει 9 άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που τελείωσαν χθες. Και έχουμε μείνει όπως είπα με 25 άτομα.”.

  • Με 25 άτομα στην Υπηρεσία Καθαριότητας, πώς σχεδιάζετε να ανταποκριθείτε για τις μεγάλες ανάγκες του νησιού;

“Και εγώ και οι συνεργάτες μου, έχουμε πει πως – προσωρινά – θα προχωρούμε σε όσα είναι πιο αναγκαία. Δηλαδή θα δίνουμε έμφαση στις πιο επείγουσες εργασίες που προκύπτουν για το νησί. Για παράδειγμα, ειδικά οι γειτονιές που είναι σε άθλια κατάσταση, θα φροντιστούν όσο μπορούμε. Τώρα τις γιορτές και για τα Θεοφάνεια, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για την πόλη. Επίσης, θα προχωρούμε και σε κλαδέματα όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες. Ακόμη, στα χωριά είναι σε καθημερινή βάση ένας εργάτης και υπάρχει έλεγχος και παρέμβαση για τις επείγουσες ανάγκες.

Θεωρώ πως όταν στελεχωθούμε, θα επανέλθουμε σε μία καλή παρουσία στο νησί. Υπάρχει φιλότιμο από τους εργαζομένους και τους συνεργάτες μου και αυτό με συγκινεί.”.

  • Κάνετε έκκληση προς τους δημότες να βοηθήσουν από πλευράς τους, όσο μπορούν; Ποιο είναι το μήνυμά σας βάσει των μεγάλων αναγκών για καθαριότητα στο νησί;

“Παρακαλώ τον κόσμο να κάνει υπομονή και να τηρεί τον Κανονισμό. Θα είμαστε δίπλα στους δημότες όταν προκύπτουν έκτακτες ανάγκες και επείγουσες. Και από την πλευρά τους, χρειάζεται μία βοήθεια.”.

  • Έχετε πρόθεση για επιβολή προστίμων σε ακραίες καταστάσεις όταν δεν τηρείται ο Κανονισμός; Συχνά διαπιστώνονται μπάζα και παλαιά ογκώδη αντικείμενα δίπλα σε κάδους…

“Για τα ογκώδη αντικείμενα που πετούν ανεξέλεγκτα όπου βρουν, να πω το εξής: Σε λίγες ημέρες αρχίζουμε τη συστηματική ενημέρωση όλων των δημοτών μέσω ανακοινώσεων. Θα πληροφορήσουμε αναλυτικά για το ποια ημέρα θα μπορούν να βγάζουν αντικείμενα και ποια από αυτά, ώστε να γίνεται η αποκομιδή. Θα ζητήσουμε να τηρήσουν τον Κανονισμό και όχι να κάνουν μετακομίσεις…

Αν μετά την ενημέρωση, διαπιστώσουμε ότι δεν τηρούν τον Κανονισμό, τότε θα προχωρήσουμε σε συστάσεις. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με τον προϊστάμενο της Καθαριότητας και τη διευθύντρια σε πρώτο επίπεδο για ενημέρωση, αλλά θα ακολουθήσουν πρόστιμα. Το έχω αποφασίσει. Δεν έχω ρίξει ούτε ένα πρόστιμο τόσα χρόνια που ήμουν σε αυτή τη θέση. Όμως, όταν πλέον διαπιστώνω κατάσταση που δεν τιμά κανέναν, θα προχωρήσω στην επιβολή τους. Επιθυμία μου είναι ο κόσμος να μπορέσει να συνεργαστεί με την Υπηρεσία.

Μία σημαντική μερίδα κόσμου, την ευχαριστώ για τη συνεργασία μέχρι σήμερα και μία άλλη την παρακαλώ ξανά να συνεργαστεί. Το νησί μας πρέπει να είναι πιο καθαρό.”.

  • Πώς είναι η κατάσταση στα απορριμματοφόρα και στα οχήματα του στόλου της Καθαριότητας;

“Επί Νίκου Λειβαδάρα και προ τετραετίας, ο Δήμος είχε πάρει δύο νέα απορριμματοφόρα. Μετά από εκεί, δεν έχει προμηθευτεί ο Δήμος κάποιο μηχάνημα. Προσπαθούμε και θα προσπαθούμε για απόκτηση νέων, επειδή με εξαίρεση αυτά τα δύο, όλα τα άλλα έχουν ζωή άνω των 17 χρόνων. Έχουμε κάνει μία έκθεση να πάρουμε τρία οχήματα από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, αλλά θα αργήσει αυτό.”.

  • Υπάρχουν έντονα παράπονα και για το θέμα των ακαθαρσιών στην Ερμούπολη. Τι θα κάνετε γι αυτή την κατάσταση;

“Θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις από την Υπηρεσία μας ώστε ο κόσμος να συνεργαστεί. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Πρέπει να φροντίζουμε όλοι. Η Ερμούπολη δεν μπορεί να παρουσιάζει αυτή την εικόνα.”.

  • Θα έχετε επαφή με τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου και της Τερψιχόρης για το θέμα της ορθής απόθεσης των απορριμμάτων;

“Με αφορμή την αυριανή (σ.σ. σημερινή) συνάντηση με τους προέδρους του Εμπορικού Συλλόγου και της “Τερψιχόρης”, θα ζητήσουμε να ενημερώσουν όλα τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις και για το κομμάτι της ανακύκλωσης και των απορριμμάτων. Στη συνάντηση θα είναι και ο αντιδήμαρχος για την ανακύκλωση, Γιάννης Μαραγκός. Θεωρώ πως θα συνεργαστούμε καλά με τους δύο Συλλόγους για την Ερμούπολη. Θα βγάλουμε και ανακοινώσεις και θα παρακαλέσουμε για συνεργασία. Αν το κακό παραγίνει, επιμένω πως θα αναγκαστούμε να επιβάλλουμε πρόστιμα.”.

  • Αρκετοί κάδοι έχουν αντικατασταθεί, όμως κάποιοι παραμένουν σε κακή κατάσταση. Θα προβείτε σε αντικαταστάσεις και προμήθεια νέων;

“Είναι γεγονός πως οι κάδοι έχουν φθορές. Συζητάμε με την διευθύντρια και τον προϊστάμενο, ώστε να τους αλλάζουμε αυτούς τους κάδους που έχουν φθαρεί και που δεν έχουν καπάκια και υπάρχει πρόβλημα με τον διασκορπισμό των απορριμμάτων.”.

  • Έχετε να διαχειριστείτε μία δύσκολη κατάσταση κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. Παρόλα αυτά με την εμπειρία σας, δεσμεύεστε ότι θα είστε δίπλα στους δημότες για ένα καθαρό νησί;

“Ήμουν, είμαι και θα είμαι δίπλα στους δημότες. Σε ό,τι μπορώ και με το φιλότιμο που θεωρώ πως έχω δείξει τόσα χρόνια πως διαθέτω και με τον αγώνα μου. Έχω συνεργασία με τα στελέχη και τους εργάτες της Υπηρεσίας και θα προσπαθούμε για το καλύτερο. Γι αυτό, να είναι σίγουροι οι δημότες της Σύρου”.

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: