Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, Επιμελητήριο Κυκλάδων και Εμπορικός Σύλλογος Σύρου μία “φωνή” προς το Υπ. Δικαιοσύνης για τη διατήρησή του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Κοινό μέτωπο για το Εφετείο στη Σύρο

Συνάντηση όλων των πλευρών μετά από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη για τη σοβαρή υπόθεση

Με ισχυρή επιχειρηματολογία υπέρ της διατήρησης του Εφετείου Αιγαίου στη Σύρο, ζητούν συνάντηση από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Κώστας Φιφλής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο δήμαρχος Σύρου  - Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπήρξε μεταξύ τους, σε σχετική χθεσινή συνάντηση.

Η διεκδίκηση του αυτονόητου αιτήματος, δηλαδή να μη μεταφερθεί το Εφετείο Αιγαίου από τη Σύρο στη Ρόδο, με φόντο αλλαγές που προβλέπει ο δικαστικός χάρτης και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνέχεια εντολής της Παγκόσμιας Τράπεζας, προκειμένου να μην σταματήσει η εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τέθηκε επί τάπητος με πρωτοβουλία του Γιώργου Λεονταρίτη.

Στη συνάντηση όλων των πλευρών, αποφασίστηκε να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης, προκειμένου η Σύρος να μη χάσει το Εφετείο της, κάτι που θα σημάνει πολυεπίπεδες συνέπειες τόσο για τους νησιώτες των Κυκλάδων, όσο και για τους δικαστές αλλά και τους δικηγόρους.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία του, που οδηγεί σε σχετική συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μίλησε ο κ. Λεονταρίτης στην “Κοινή Γνώμη”.

Ζητούν συνάντηση με τον υφυπουργό στην Αθήνα

Εξ αρχής ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε όλους για την ανταπόκρισή τους όσον αφορά στη χθεσινή συνάντηση, στην οποία μίλησε αναλυτικά και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Κώστας Φιφλής, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις επί του θέματος.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Φιφλής σε συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη” περί τα τέλη Νοεμβρίου, είχε επισημάνει πως είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση προωθούμενων αλλαγών που θα βλάψουν τη Σύρο με την απομάκρυνση του Εφετείου της.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο κ. Λεονταρίτης προχώρησε ένα βήμα και προκάλεσε τη συνάντηση όλων των πλευρών που πρέπει να αντιδράσουν συντονισμένα.

“Δεδομένου ότι υπάρχει η πρόθεση του Υπουργείου για ανακατάταξη του χάρτη της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και έχει συμπεριληφθεί και η Σύρος σε αυτά τα σχέδια, αποφάσισα να συγκαλέσω αυτή τη συνάντηση μεταξύ μας. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου για να εξετάσουμε και να συζητήσουμε το θέμα και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας”, ανέφερε αρχικά, επισημαίνοντας πως αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, απαιτείται να υπάρξει σαφής επιχειρηματολογία.

“Βασικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να υπάρχει τεκμηρίωση από τη δική μας πλευρά για τις θέσεις μας και να μην υπάρχει απλά μία άρνηση σε μία πρόθεση της κυβέρνησης για τη μεταφορά του Εφετείου. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε στη συνάντησή μας και με τη σημαντική βοήθεια του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Φιφλή, ο οποίος αρχικά μας ενημέρωσε πλήρως για το θέμα”, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως όλοι συμφώνησαν να ζητήσουν συνάντηση με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης.

“Καταλήξαμε ότι θα ζητήσουμε μία συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό για τα θέματα αυτά, ώστε να του παρουσιάσουμε τις θέσεις μας διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Εφετείο πρέπει να παραμείνει εδώ για πάρα πολλούς λόγους”, πρόσθεσε, εξηγώντας πως, “έχω συντάξει τη σχετική επιστολή και θα την προωθήσω αύριο (σ.σ. σήμερα) ώστε να ζητήσουμε και να προγραμματίσουμε τη συνάντηση”.

Ισχυρή επιχειρηματολογία

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο της επιχειρηματολογίας σύμφωνα με το οποίο θα ζητήσουν τη διατήρηση του Εφετείου στη Σύρο, ανέφεραν τα εξής: “Το Εφετείο επιβάλλεται να παραμείνει στη Σύρο αρχικά για λόγους ιστορικότητας. Πρόκειται για το πρώτο Εφετείο που ιδρύθηκε και είναι ιστορικό. Έχει διαδραματίσει πολύ μεγάλο ρόλο στις δικαστικές υποθέσεις της Ελλάδος και έχουν ληφθεί πάρα πολύ σημαντικές αποφάσεις στο Εφετείο της Σύρου”. Επιπλέον, τόνισε πως για λόγους νησιωτικότητας, δεν πρέπει να “φύγει” από τη Σύρο. “Ο δεύτερος σημαντικός λόγος είναι αυτός που πρέπει να διακατέχει μία ευνομούμενη πολιτεία και φυσικά η μέριμνα για τη νησιωτικότητα. Δηλαδή θα πρέπει να προτάσσεται πάντα η εξυπηρέτηση του πολίτη και οι ανάγκες του πολίτη. Στη νησιωτική Ελλάδα δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει η δικαιοσύνη, όπως και πολλές άλλες Υπηρεσίες με μία κεντρική έδρα. Επομένως, η συγχώνευση και η κατάργηση του Εφετείου θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην άσκηση της δικαιοσύνης, όπως επίσης στους δικαστές και στους δικηγόρους. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτα αυτή η αλλαγή”, περιέγραψε, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “είναι σαφές πως τη νησιωτικότητα δεν μπορεί να την ακυρώνει το κράτος, ούτε στο θέμα της δικαιοσύνης”.

Αγώνας που πρέπει να κερδηθεί

Με βάσει τα παραπάνω σήμερα ο κ. Λεονταρίτης απέστειλε τη σχετική επιστολή με την οποία όλες οι πλευρές ζητούν συνάντηση. “Στηριζόμενοι σε αυτά θα κάνουμε τη συνάντηση στο αρμόδιο Υπουργείο για να μπορέσουμε να λάβουμε τη διαβεβαίωση ότι τελικά δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για το Εφετείο της Σύρου”, επανέλαβε, λέγοντας ακόμη πως, “είμαστε ένα μέτωπο που θα καταθέσει τεκμηριωμένη πρόταση. Δεν θα τοποθετηθούμε με μία άρνηση μόνο. Τεκμηριώνουμε το γιατί πρέπει να παραμείνει τόσο επιστημονικά και οικονομικά, όσο και νομικά”.

Στην ερώτηση αν το αρμόδιο Υπουργείο επιμείνει να συγχωνευθεί και να μεταφερθεί στη Ρόδο, ο κ. Λεονταρίτης ανέφερε: “Όσον αφορά στην οικονομία και τα λειτουργικά που μπορεί να επικαλεστεί το κράτος, σε συζήτηση που είχα με τον δήμαρχο και ο ίδιος την απεδέχθη και είναι έτοιμος να την υλοποιήσει είναι πως σε τέτοια περίπτωση, υπάρχει εναλλακτική πρόταση”. Σύμφωνα με όσα τόνισε, υπάρχει δεύτερο πλάνο αν δεν αποδεχθεί το Υπουργείο την αδιαπραγμάτευτη θέση της Σύρου, εξηγώντας όμως πως, “προς το παρόν αναφέρω αυτό προς ενημέρωση των πολιτών και αν χρειαστεί, θα την καταθέσουμε δημοσίως και στο Υπουργείο φυσικά.”. Σημειώνεται πως ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης είχε επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, ο οποίος συμφωνεί στην κατεύθυνση της μη συγχώνευσης των δύο Εφετείων.