Συνεχίζεται πλέον η υλοποίηση του έργου και στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπαπαδάκη στην Ερμούπολη Σύρου

Μπήκαν… τρυπάνια ξανά για το Open Mall

Συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο με φόντο τη χρηματοδότηση και αλλαγή της καρναβαλικής διαδρομής

Το έργο προσβασιμότητας και μίνι ανάπλασης του Open Mall στη Σύρο προχωρά πλέον και στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπαπαδάκη, μετά από σημαντικό χρονικό διάστημα που είχε σταματήσει για το διάστημα των Χριστουγεννιάτικων γιορτών.

Αφού προηγήθηκε συνεννόηση και συνάντηση ανάμεσα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου σχετικά με το στάδιο των ενεργειών που βρίσκεται η δεύτερη πλευρά για την παρέμβαση στις προσόψεις των καταστημάτων με φόντο τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, “μπήκαν” ξανά τα τρυπάνια στον πεζόδρομο.

Σε απαντήσεις για τη συνέχιση του έργου κλήθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αυτό θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2024, καθώς μετά ακολουθεί Πασχαλινή περίοδος και φυσικά σταδιακά η έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως δεδομένου ότι ο πεζόδρομος στο μεγαλύτερο μέρος του θα είναι εργοτάξιο αυτούς τους μήνες, θα πρέπει η καρναβαλική παρέλαση να μην “περάσει” από τις οδούς Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, αφού πρακτικά θα είναι ανέφικτο. Για το θέμα είναι σε επικοινωνία με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Το βλέμμα στη μη απώλεια της χρηματοδότησης

Δεδομένου πως οι παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, αλλά και στις προσόψεις των καταστημάτων αποτελούν υπο-ενότητες του έργου του Open Mall, επιβάλλεται από το κράτος να εκτελεστεί συνολικά, διαφορετικά θα χαθεί η χρηματοδότηση.

Με φόντο τις καθυστερήσεις που συνοδεύουν τις κινήσεις του Εμπορικού Συλλόγου, εξαιτίας εμποδίων που κλήθηκε ο πρόεδρός του να ξεπεράσει για να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα στον διαγωνισμό, ο κ. Βακόνδιος γνωστοποίησε πως έγινε μία συνάντηση.

“Έγινε συνάντηση στο γραφείο δημάρχου την περασμένη Παρασκευή, με τον Εμπορικό Σύλλογο για να δούμε και την εξέλιξη από τη συγκεκριμένη πλευρά. Δηλαδή για το δικό τους κομμάτι πού βρίσκονται. Το έργο έχει πέντε υποενότητες και “τρέχει” από τον Δήμο και από τον Εμπορικό.

Για να μην υπάρχει πρόβλημα στις χρηματοδοτήσεις, θα πρέπει και οι δύο εταίροι να ολοκληρώσουν το 100% όλου του έργου. Δηλαδή ό,τι έχει υπογραφεί από όλους”, εξήγησε, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “αν ο ένας από τους δύο κάπου κολλήσει, υπάρχει κίνδυνος για όλες τις χρηματοδοτήσεις”.

Διαβεβαιώσεις από τον Εμπορικό

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο αντιδήμαρχος γνωστοποίησε πως ο Εμπορικός Σύλλογος οδεύει σε φάση διαγωνισμού για τις προσόψεις των καταστημάτων.

“Ο κ. Αλεξανδρίδης μας διαβεβαίωσε ότι είναι στο τελικό στάδιο και ότι εντός του επόμενου δεκαημέρου θα επικοινωνούσαν με το Υπουργείο Ανάπτυξης, για να είναι όλα έτοιμα και να προχωρήσουν για τις παρεμβάσεις στις προσόψεις των καταστημάτων. Ουσιαστικά είναι στην τελική ευθεία για όσα χρειάζονται, ώστε να βγουν στον αέρα οι διαγωνισμοί τους για τις προσόψεις”, σημείωσε σχετικά, διαπιστώνοντας παράλληλα πως, “οπότε και από τον Εμπορικό Σύλλογο είναι όλα έτοιμα”.

Συνεχίζουμε στην Πρωτοπαπαδάκη”

Αναφορικά με τη συνέχιση του έργου στην οδό Πρωτοπαπαδάκη, πρόσθεσε πως πλέον είναι σε εξέλιξη. “Ο Δήμος έχει εκτελέσει περίπου το 85% του έργου – αυτού που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή -, ως είχε, στις οδούς Σταματίου Πρωίου και Θυμάτων Σπερχειού. Και τώρα θα ολοκληρωθεί το υπόλοιπο κομμάτι κι από εμάς στην οδό Πρωτοπαπαδάκη, όπως είχε εγκριθεί και ψηφιστεί στην περασμένη θητεία”, δήλωσε ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, σημειώνοντας πως, ήδη ο εργολάβος έχει αρχίσει τις διαμορφώσεις. “Είναι πλέον σε εξέλιξη ξανά το έργο. Το είχαμε “παγώσει” κάποιες ημέρες για να δούμε με τον Εμπορικό Σύλλογο σε τί φάση είναι, αλλά είναι ξανά σε εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή είναι ο εργολάβος στην οδό Πρωτοπαπαδάκη και προχωρά”.

Ερωτηθείς, για τον χρόνο ολοκλήρωσής του, επεσήμανε πως, το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο. “Από πλευράς Δήμου έχει γνωστοποιηθεί πως το χρονοδιάγραμμα για το έργο είναι μέχρι τον Απρίλιο. Και ο Εμπορικός Σύλλογος θα πρέπει να προχωρήσει για να μην υπάρχουν προβλήματα στις χρηματοδοτήσεις”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Απρόσκοπτη πρόσβαση στα καταστήματα για τους καταναλωτές

Επιπλέον, για το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών, αλλά και την προάσπιση της λειτουργίας των καταστημάτων, ο κ. Βακόνδιος διευκρίνισε πως, θα ακολουθηθούν τα μέτρα που ίσχυσαν και στα τμήματα που ολοκληρώθηκε η ανάπλαση.

Δηλαδή τα πεζοδρόμια θα είναι στη διάθεση των πολιτών. “Έτσι ακριβώς. Θα προχωρήσουμε με τον ίδιο τρόπο για τη διευκόλυνση όλων. Αντίστοιχα όπως έγιναν τα κομμάτια της Σταματίου Πρωίου και της Θυμάτων Σπερχειού, θα γίνουν και τα υπόλοιπα. Δεν είναι υψηλή τουριστική περίοδος, σίγουρα υπάρχει κίνηση στον πεζόδρομο, αλλά προχωράμε σε συνεργασία με όλα τα καταστήματα και όλους τους επιχειρηματίες του πεζόδρομου για την ομαλότερη λειτουργία τους”, διευκρίνισε.

Απαγορευτικό… για την καρναβαλική παρέλαση

Σχεδόν αυτονόητο είναι πως η εξέλιξη του έργου θα προκαλέσει αλλαγές στην καρναβαλική παρέλαση της Ερμούπολης, αφού για λόγους ασφαλείας, οι καρναβαλιστές δεν θα περάσουν από το εργοτάξιο στον πεζόδρομο. “Είμαστε σε συνεννόηση με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού για να δούμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει”, γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος, λέγοντας μάλιστα πως θα ανακοινωθούν οι αλλαγές προσεχώς. “Πιθανότατα να πρέπει να αλλάξει η καρναβαλική διαδρομή. Θα συνεννοηθούμε άμεσα και θα ενημερωθεί και ο κόσμος και όλοι οι συμμετέχοντες”, διαβεβαίωσε.