Μέχρι τον Μάιο έχει περιθώριο ο εργολάβος να ολοκληρώσει το έργο διαμόρφωσης του χώρου εξυπηρέτησης των λεωφορείων για το Δημοτικό Σχολείο της Βάρης

Τέλος χρόνου… για τη διαμόρφωση του parking

Φραγκίσκος Βακόνδιος: “Αν δεν ολοκληρώσει θα έχει όλες τις κυρώσεις που προβλέπονται”

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την εργολαβία που αφορά στη διαμόρφωση του parking κάτω από το Δημοτικό Σχολείο της Βάρης, με σκοπό την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών στο σχολείο τους, αφού το εργοτάξιο θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τέλος Μαΐου.

Πρόκειται για ένα έργο, που είναι άκρως απαραίτητο για το σχολείο της περιοχής και που εναγωνίως περιμένει η μαθητική κι εκπαιδευτική κοινότητα, το οποίο δυστυχώς, προοδεύει με εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση, παρά το γεγονός πως δεν είναι δύσκολο στην υλοποίησή του.

Συγκεκριμένα, οι πρώτες εργασίες είχαν αρχίσει από τον Αύγουστο του 2022, στο οικόπεδο που είχε αγοραστεί για τις ανάγκες του Δημοτικού Σχολείου και των μαθητών και μέχρι σήμερα, πλην τον εκσκαφικών παρεμβάσεων, δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά οι διαμορφώσεις.

Ο εργολάβος είχε πάρει δύο παρατάσεις και σύμφωνα με όσα ξεκαθαρίζει στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο χρόνος τελειώνει για την εργολαβία τον Μάιο και δεν θα υπάρξει νέα παράταση. Σημειώνει δε, πως, στο απευκταίο σενάριο που ο ανάδοχος δεν έχει κλείσει την παρέμβασή του, τότε θα επιβληθούν κυρώσεις.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως πρόκειται για ένα έργο 500 χιλ. ευρώ, η χρηματοδότηση του οποίου εξασφαλίστηκε μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου 2014-2020.

Ακολουθούν κυρώσεις

Αναλυτικότερα, ο κ. Βακόνδιος επεσήμανε πως πλέον δεν υπάρχει άλλη παράταση για το έργο, κάτι που υπαγορεύει στον εργολάβο να “τρέξει” την εκτέλεσή του. Πρέπει να σημειωθεί πως, στο οικόπεδο βρίσκονται εργάτες και δουλεύουν καθημερινά πλέον, όπως επιβεβαιώνεται και από το φωτογραφικό υλικό της εφημερίδας, που λήφθηκε χθες.

Ειδικότερα, στην παρατήρηση πώς προχωρά ο Δήμος από εδώ και πέρα για το έργο του parking, ο αντιδήμαρχος δήλωσε: “Το συγκεκριμένο έργο ήταν να τελειώσει πέρυσι. Είχε πάρει παράταση ο εργολάβος για όσο δικαιούται βάσει νόμου και τώρα έχει μπει στην δεύτερη παράταση. Ουσιαστικά αυτή η παράταση είναι μέχρι τον Μάιο του 2024. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει άλλη παράταση”.

Κατά συνέπεια πρόσθεσε πως, “σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τελειώσει. Από εκεί και μετά, στην περίπτωση που δεν ολοκληρώσει θα έχει όλες τις κυρώσεις που προβλέπονται”.

Προτεραιότητα στην ασφάλεια των μαθητών

Αξίζει να αναφερθεί πως η προσπάθεια για το συγκεκριμένο έργο είχε αρχίσει πριν από δύο θητείες, όταν στο “τιμόνι” των Τεχνικών Υπηρεσιών ήταν ξανά ο κ. Βακόνδιος. “Ναι. Είναι ένα έργο που είχε αρχίσει από τη δική μου θητεία και ο τότε δήμαρχος Οικονομικών είχε συμβάλλει αρκετά στην αγορά του οικοπέδου, με το να βρει τους πωλητές τότε. Είχε εξασφαλιστεί αυτός ο χώρος που θα λειτουργούσε ως χώρος υποδοχής οχημάτων για ολιγόλεπτη στάθμευση, όπως αντίστοιχα και των λεωφορείων που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια των πολιτών”, ανέφερε, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, ουσιαστικά ο χώρος θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες του σχολείου. “Είναι θέμα εξυπηρέτησης πρωτίστως των μαθητών και θα βοηθήσει σημαντικά στην ασφαλή προσέλευση και αποχώρησή τους στο σχολείο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ακόμη πως, πρακτικά, “θα σταματούν εδώ και τα σχολικά λεωφορεία και θα ανεβαίνουν τα παιδιά”. Άρα, επανέλαβε πως η Δημοτική Αρχή πιέζει για να κλείσει το έργο. “Είναι κάτι που θέλουμε να ολοκληρωθεί και μάλιστα το ταχύτερο. Η Υπηρεσία είναι από πάνω. Απλά ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει πάρει τρία – τέσσερα έργα στη Σύρο ταυτόχρονα. Είναι το έργο του Βούρλη, της Βάρης, της ανάπλασης στον Φοίνικα και κάποια άλλα θέματα για κτήρια του Δήμου”, γνωστοποίησε, χωρίς να δικαιολογεί την όποια καθυστέρηση έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. “Σίγουρα δεν είναι ένα έργο που επιβαρύνει την Κοινότητα ή το χωριό, αλλά φυσικά είναι ένα έργο που θέλουμε να ολοκληρωθεί στην ώρα του”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Πιέσεις από το σχολείο

Κληθείς να απαντήσει και στην ερώτηση αν ο Δήμος δέχεται πιέσεις από τη διεύθυνση του Σχολείου, καθώς η ολοκλήρωσή του προχωρά με ρυθμούς χελώνας, ανέφερε: “Προφορικά αιτήματα έχουμε από το σχολείο της Βάρης. Στη συνάντησή μας με τον διευθυντή για να δούμε και τις ανάγκες του Δημοτικού, ειπώθηκε προς εμάς πως το περιμένουν το έργο. Θέλουν να τελειώσει”.

Ο κ. Βακόνδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως η Τεχνική Υπηρεσία παρακολουθεί στενά το θέμα.

Το έργο

Βάσει της μελέτης του έργου, γίνονται οι εξής εργασίες: 1. Γενικές εκσκαφές για τη διαμόρφωση του ακινήτου. 2. Κατασκευή τοιχίων υποστήριξης πρανών. 3. Κατασκευή κλίμακας που οδηγεί σε υπάρχουσα λιθόστρωτη κλιμακωτή οδό στην οποία έχει πρόσωπο το νέο σχολικό συγκρότημα. 4. Κατασκευή χώρου αναμονής και προστασίας από τις καιρικές συνθήκες των μικρών μαθητών. 5. Καθαίρεση του υπάρχοντος οικίσκου πόσιμου νερού και κατασκευή νέου, προκειμένου να είναι δυνατή η πλήρης εκμετάλλευση του χώρου. 6. Ασφαλτόστρωση του χώρου προκειμένου να προσεγγίζει το λεωφορείο και οι συνοδοί των μικρών μαθητών. 7. Δημιουργία πέντε θέσεων στάθμευσης εντός του ακινήτου με μία εξ αυτών για χρήση από ΑΜΕΑ. 8. Κατασκευή πεζοδρομίων μπροστά και απέναντι από τον χώρο. 9. Ηλεκτροφωτισμός του χώρου. 10. Φυτεύσεις. 11. Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού. 12. Κατασκευή δικτύου απορροής των όμβριων υδάτων. 13. Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.

Επαναλαμβάνεται πως βάσει της μελέτης, ο οικίσκος για το πόσιμο νερό της ΔΕΥΑ Σύρου θα καθαιρεθεί και θα κατασκευαστεί νέος σε άλλη θέση.