Πρόταση για ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, από τη Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου – Ερμούπολης

Η Σύρος διεκδικεί τη διατήρηση του Θησέα Κυκλάδων

“Επιχειρείται συντριπτικό χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση στη λογική της μείωσης του κόστους”, σημειώνουν τα μέλη της
  • Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:18

Να γίνει “ασπίδα” το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου - Ερμούπολης απέναντι στο “χτύπημα” του Υπ. Υγείας με φόντο το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που θίγει ευθέως την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης “Θησέας Κυκλάδων”, - ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση -, κάνοντας πρόταση για έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος.

Την κρισιμότητα του θέματος αποδέχεται και η Δημοτική Αρχή, εντάσσοντας προς συζήτηση το σχέδιο ψηφίσματος, στην αποψινή συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου. Ουσιαστικά με τις αλλαγές που προωθεί στις δομές πρόληψης το κεντρικό κράτος, απειλείται η λειτουργία των Κέντρων και δη στο νησιωτικό νομό, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Μάλιστα σε πρόσφατο ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Θησέα Κυκλάδων και χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης, είχε επισημάνει χαρακτηριστικά τα εξής: “Το Κέντρο Πρόληψης “Θησέας” είναι ένα πολύ επιτυχημένο μοντέλο που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις Κυκλάδες το 1994. Εάν αυτό αλλάξει μορφή και η διοίκηση μεταφερθεί κεντρικά, τότε πολύ φοβάμαι ότι δε θα υπάρχει η ίδια μέριμνα απέναντι στα πολλά και ποικίλα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας”.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Λαϊκή Συσπείρωση και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της, Νικόλας Καΐλης και ο δημοτικός σύμβουλος, Παύλος Χρυσαφίδης θέτουν το θέμα προς συζήτηση, κρίνοντας πως, “αναμφίβολα η απεξάρτηση στον τόπο μας χρειάζεται ενίσχυση και σε κάθε περίπτωση όχι υποβάθμιση”. Ως εκ τούτου, θα ζητήσουν απόψε από το Δημοτικό Συμβούλιο, να στηρίξουν το αυτονόητο, δηλαδή να προασπιστεί, αλλά και να ενισχυθεί το Κέντρο στη νησιωτική περιοχή των Κυκλάδων.

Αξίζει να αναφερθεί πως σχετικό ψήφισμα εξέδωσε προσφάτως και το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου.

Στήριξε πάνω από 4.000 γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές το 2023

Σύμφωνα με τη γραπτή πρότασή της, η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου – Ερμούπολης σημειώνει πως, η θεσμοθέτηση αυτή που προωθεί το κεντρικό κράτος “θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα νησιά μας, με τη διαμόρφωση αρνητικών συνθηκών λειτουργίας και δράσης στο Κέντρο Πρόληψης “Θησέας” το οποίο από το 1998 υποστηρίζει σταθερά και με συνέπεια τις οικογένειες και την εκπαιδευτική κοινότητα, έχει οδηγήσει σε σχέσεις συνεργασίας και δεσμούς εμπιστοσύνης με φορείς και πρόσωπα της κοινότητας διαχρονικά”. Συμπληρωματικά τα μέλη της αναφέρουν μάλιστα πως, “ενδεικτικά, το τελευταίο έτος το Κέντρο με τα 6 στελέχη του στη Σύρο και στα παραρτήματα της Πάρου και της Σαντορίνης εξυπηρέτησε περισσότερους από 4.000 γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε 20 νησιά και 65 σχολικές μονάδες”.

Στο προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο “Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης”, εξηγούν παρακάτω πως, “διαφαίνεται το χειρότερο σενάριο για τα Κέντρα Πρόληψης. Συγκεκριμένα, καταργείται το άρθρο 61 του Νόμου 3459/2006, το οποίο και διατηρήθηκε στο νόμο 4139/2013, νόμος με τον οποίο εξασφαλίζονται μέχρι τώρα: 1.Η ύπαρξη και η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, καθώς προβλέπεται η πάγια και τακτική χρηματοδότησή τους από το Κράτος, μέσω των δύο ονομασμένων πηγών, (Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών). 2. Η συνέχεια της λειτουργίας των Κέντρων μέσω προγραμματικών συμβάσεων που θα ανανεώνονται, καθώς και ρήτρες που δυσχεραίνουν τη διάλυσή τους”.

Επίσης, σημειώνουν πως, καταργείται το άρθρο 60, παράγραφος 4, του Ν.4139/2013, σύμφωνα με το οποίο τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης.

“Συνέπεια αυτών είναι ότι τα Κέντρα Πρόληψης μένουν μετέωρα, χωρίς καμία νομοθετική ρήτρα, στα χέρια του νέου οργανισμού (ΕΟΠΑΕ). Το μόνο που διατηρείται είναι η παρούσα σύμβαση μέχρι το 2027, η οποία λήγει αυτοδίκαια χωρίς να προβλέπει καμία συνέχεια λειτουργίας και ύπαρξης των Κέντρων. Μετά το 2027 δεν υπάρχει καμία δημόσια χρηματοδότηση”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, συμπληρώνουν πως το κλείσιμο ενός Κέντρου Πρόληψης σημαίνει ότι “οι κοινότητες χάνουν άλλο ένα σημείο αναφοράς, που σταθερά και αδιάλειπτα, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις εργασιακές - κατά καιρούς - αντιξοότητες, παρείχε τις υπηρεσίες του.

Στη βάση αυτή οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου – Ερμούπολης, φέρνουμε προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα που ψηφίστηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου”.

Η πρόταση ψηφίσματος

Ακολουθεί αυτούσιο το σχέδιο του ψηφίσματος που καταθέτει η Λαϊκή Συσπείρωση προς ψήφιση στην αποψινή συνεδρίαση. “Με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που αφορά στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και θα τεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις διαφαινόμενες δυσάρεστες εξελίξεις στον χώρο των εξαρτήσεων.

Το Κέντρο Πρόληψης Κυκλάδων “Θησέας”, ως γνωστόν επιτελεί μέγιστης σημασίας έργο στο νησιωτικό νομό μας στο θέμα της πρόληψης των εξαρτήσεων και αποτελεί τον πυλώνα της πρόληψης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην κοινωνία μας. Έχει σημαντικό αποτύπωμα στα Κυκλαδονήσια καθώς το προσωπικό του παρέχει αφειδώλευτα τις υπηρεσίες του σε κάθε νησί. Ειδικότερα, το Κέντρο Πρόληψης Κυκλάδων “Θησέας” που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, απευθύνεται σε ευρύ φάσμα του πληθυσμού με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και έχει υποστηρίξει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, νέους κ.α.).

Θεωρούμε ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο και την κατάργηση του άρθρου 61 του Νόμου 3459 (2006) καταστρατηγείται εν πρώτοις η έννοια της νησιωτικότητας και κατά δεύτερον πλήττεται η κρατική μέριμνα για πρόληψη στον χώρο των εξαρτήσεων γιατί ουσιαστικά διακόπτεται η χρηματοδότηση του κοινωφελούς αυτού φορέα από την πολιτεία κι ουσιαστικά επιφέρεται ένα καίριο πλήγμα στη φιλοσοφία λειτουργίας του ως κέντρου υποστήριξης στον χώρο των εξαρτήσεων αφού απουσιάζει η πάγια και τακτική χρηματοδότησή του. Επιπρόσθετα με το ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται κατάργηση του άρθρου 60 (Ν.4139) μέσα από το οποίο διασφαλίζεται η πρόληψη μέσα από εγκεκριμένους φορείς.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο διατρανώνουμε την αντίθεσή μας σε όποια προσπάθεια κατάργησης των άρθρων 60 και 61 τα οποία αποτελούν απαραίτητα εχέγγυα ομαλής λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Κυκλάδων “Θησέας” που εδώ και πολλά χρόνια επιτελεί σπουδαίο έργο στα νησιά μας, κατά γενική ομολογία, με ποικίλες παρεμβάσεις μέσα στην κοινωνία, σε επίπεδο σχολείου κ.α. εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους στο Κέντρο Πρόληψης Κυκλάδων “Θησέας” και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αντιτίθενται στην κατάργηση των άρθρων 60 (ν.4139/2013) και 61 (ν.3459/2006). Ζητάμε να παραμείνουν τα Κέντρα Πρόληψης οι εγκεκριμένοι φορείς για την πρόληψη στον χώρο της ψυχικής υγείας και να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις προσωπικού. Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για βήματα προόδου στον χώρο της ψυχικής υγείας στη χώρα μας. Αναμφίβολα η Απεξάρτηση στον τόπο μας χρειάζεται ενίσχυση και σε κάθε περίπτωση όχι υποβάθμιση. Τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις γενικότερα αποτελούν μάστιγα και παρεισφρέουν ολοένα και περισσότερο μέσα στην κοινωνία, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, μέσα στα σχολεία”.