Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη Λαϊκή Συσπείρωση για την ευθύνη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με την ασφάλεια πεζών και οδηγών

Η επικινδυνότητα του “Κυκλαδικόν” στο προσκήνιο

Απαντήσεις από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο

Η ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την προστασία πεζών και οδηγών επιβάλλεται να τεθεί στο προσκήνιο αναφορικά με το κτήριο “Κυκλαδικόν” του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη, πλησίον της πλατείας Μιαούλη, καθώς συνεχώς παραβιάζονται όσα ήδη έχουν ληφθεί, την ίδια στιγμή που το ακίνητο έχει μετατραπεί σε ένα “κουφάρι”.

Ειδικότερα, το σοβαρό θέμα της επικινδυνότητας στην περιοχή, εξαιτίας της κατάστασης του “Κυκλαδικόν”, τέθηκε επί τάπητος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από το μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παύλο Χρυσαφίδη, δεδομένου πως σε καθημερινή βάση, πολίτες είτε θα διέλθουν κάτω από αυτό, είτε θα σταθμεύσουν στην πρόσοψή του. Αν και στο παρελθόν, το γεγονός της κατάρρευσης εσωτερικού τοίχου είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και είχε υπαγορεύσει τη λήψη αυξημένων μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών – με τη συνδρομή και ανταπόκριση του Δήμου, αφού το Κληροδότημα δεν διαθέτει χρήματα -, ωστόσο, σήμερα, η εικόνα του εξωτερικά δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Συγκεκριμένα, πέραν των όποιων μέτρων είχε πάρει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και αφορούσαν στον αποκλεισμό του περιβάλλοντος χώρου για την ασφάλεια των πολιτών, σήμερα, παρίσταται προφανώς η ανάγκη νέας αυτοψίας, κάτι που ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος στις απαντήσεις του.

Σημειώνεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Κληροδοτήματος έχει μέλη από τον Δήμο και την Περιφέρεια και δεδομένης της αλλαγής της θητείας, θα πρέπει να οριστούν νέοι εκπρόσωποι σε αυτό.

Παύλος Χρυσαφίδης: Ποιες οι ευθύνες του Δήμου

Σαφής στο ερώτημά του, ο Παύλος Χρυσαφίδης εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ρώτησε για την ευθύνη του Δήμου, με φόντο τις συνεχείς παραβιάσεις των μέτρων από τους πολίτες. “Να πληροφορηθούμε για τις υποχρεώσεις του Δήμου στην ασφάλεια των δημοτών, πεζών και οχημάτων κάτω από το “Κυκλαδικόν”. Συγκεκριμένα, τι ευθύνες θα έχει ο Δήμος αν - ο μη γένοιτο – καταρρεύσει”, σχολίασε αρχικά, επισημαίνοντας πως η κατάσταση του δείχνει χειρότερη από την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το δημοτικό ακίνητο της οδού Σουρή, το οποίο σε ανύποπτο χρόνο είχε καταρρεύσει. “Το δημοτικό κτήριο που κατέρρευσε δεν ήταν για να καταρρεύσει και κατέρρευσε ξαφνικά. Άρα, θεωρεί η Δημοτική Αρχή επαρκή τα μέτρα ασφαλείας που έχουν παρθεί (σ.σ. για το Κυκλαδικόν) και αν αναλαμβάνει την ευθύνη αν ξαφνικά αποδειχθούν ανεπαρκή”, ρώτησε χαρακτηριστικά.

Φραγκίσκος Βακόνδιος: Κύριος υπεύθυνος ο ιδιοκτήτης του ακινήτου

Αναφορικά με τον βαθμό ευθύνης του Δήμου για το συγκεκριμένο ακίνητο και στο σενάριο που προκύψει νέα κατάρρευση, μίλησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. “Είναι ένα θέμα αρκετά δύσκολο. Μιλήσατε για τις υποχρεώσεις του Δήμου απέναντι σε πεζούς και οχήματα. Να αναφέρουμε πως ο κύριος υπεύθυνος πάντα είναι ο ιδιοκτήτης του οποιοδήποτε ακινήτου”, ξεκαθάρισε αρχικά ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, μιλώντας παρακάτω για την κατάσταση αρκετών κτηρίων στην πόλη. “Υπάρχουν αρκετά κτήρια τα οποία είναι παλαιά και πολλές φορές υπάρχουν τμήματα που μπορεί να έχουν οποιαδήποτε επικινδυνότητα. Σε αυτή την περίπτωση, η αρμόδια Υπηρεσία είναι η Πολεοδομία”, πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται γι αυτά. “Αφού αποδειχθεί ότι υπάρχει - μετά από αυτοψία της Υπηρεσίας – επικινδυνότητα, είτε υγειονομικού, είτε στατικού χαρακτήρα, τότε γίνεται πρωτόκολλο που αναφέρεται μέσα ποια στοιχεία χρήζουν επισκευής ή αλλαγής ή προστασίας και αντίστοιχα προτείνονται και μέτρα για την άρση της επικινδυνότητας”.

Εστιάζοντας στο συγκεκριμένο ιστορικό ακίνητο που σήμερα παρουσιάζει κάκιστη εικόνα στο κέντρο της Ερμούπολης, υπενθύμισε τις κινήσεις του Δήμου αναφορικά με το σοβαρό γεγονός της κατάρρευσης εσωτερικού τοίχου. “Για το συγκεκριμένο ακίνητο, ιδιοκτήτης είναι το Κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη, που έχει μέλη και από την Περιφέρεια και από τον Δήμο. Για το συγκεκριμένο κτήριο είχε βγει πρωτόκολλο επικινδυνότητας. Λόγω αδυναμίας τότε του Κληροδοτήματος να ανταποκριθεί, είχε βάλει πλάτη ο Δήμος και έγινε από τον Δήμο η άρση επικινδυνότητας. Υπήρχαν πολλά μέτρα. Έγιναν όλες οι εργασίες με δαπάνες του Δήμου και από εκεί και μετά, υπάρχει και αυτή η ζώνη πέριξ του κτηρίου για την προστασία των πεζών. Να μην πλησιάζουν το κτήριο και αντίστοιχα οι οδηγοί να μη σταθμεύουν”.

Νέα αυτοψία

Σε συνέχεια των ανωτέρω και εν αναμονή ορισμού μελών για το νέο Δ.Σ. του Κληροδοτήματος, ο κ. Βακόνδιος επεσήμανε πως χρήσιμο είναι να γίνει νέα αυτοψία. “Αναφορικά με αυτό που λέτε, θα πρέπει τώρα που θα βγει και το νέο Δ.Σ. του Κληροδοτήματος να το δούμε ξανά. Αν υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης, αν κάτι τέτοιο το δούμε, θα το εξετάσουν πάλι οι αρμόδιες Υπηρεσίες και θα προτείνουν νέα πρόσθετα μέτρα για το συγκεκριμένο κτήριο”, σημείωσε συγκεκριμένα. Τέλος, κλείνοντας τις απαντήσεις του, υπενθύμισε την ευθύνη του Δήμου όσον αφορά στον δημόσιο χώρο και στην ασφάλεια των πολιτών. “Πάντως, ο Δήμος οφείλει να προστατεύσει πεζούς και οχήματα που είναι κοντά στο κτήριο. Έχει τη συγκεκριμένη ευθύνη, αλλά την κύρια ευθύνη έχει πάντα ο ιδιοκτήτης”.