Ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου μιλάει για την υποψηφιότητά του και την ευρεία αποδοχή που υπάρχει προς το πρόσωπό του από πολλούς Δήμους των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου

Στοχεύει στην προεδρία της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Σήμερα στην Αθήνα η συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ.

Το μεγάλο “στοίχημα” της ανάληψης της προεδρίας της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου επιθυμεί να κερδίσει ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, καθώς σήμερα, συνεδριάζει στην Αθήνα η γενική συνέλευση του συλλογικού οργάνου των Δήμων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, προκειμένου να αναδείξει το νέο διοικητικό συμβούλιό της.

Συγκεκριμένα, θέτει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου με το ενωτικού χαρακτήρα ψηφοδέλτιο “Δωδεκάνησα και Κυκλάδες Μαζί”, ενώ για το νέο Δ.Σ., κατατέθηκε ένα ακόμη ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και δεν υπάρχει καμία μεμονωμένη υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης φαίνεται να κερδίζει την αποδοχή μεγάλου μέρους της γενικής συνέλευσης (133 μέλη) και ως εκ τούτου, οι πιθανότητες είναι μεγάλες να εκλεγεί νέος πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου. Αν αυτό τελικώς επισφραγιστεί σήμερα, τότε ο Αλέξης Αθανασίου θα είναι ο πρώτος Κυκλαδίτης και Συριανός δήμαρχος που αναλαμβάνει τα “ηνία” της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και μάλιστα σε μία δύσκολη περίοδο με υψηλές προκλήσεις για την αυτοδιοίκηση.

Αναφορικά με την επιθυμία του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, καθώς και για την επαφή και στήριξη που έχει από άλλους δημάρχους και αιρετούς νησιών και από τις δύο γεωγραφικές ενότητες – Κυκλάδων και Δωδεκανήσου -, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”.

Αξίζει να τονισθεί πως τα θέματα που συνοδεύουν τη νησιωτικότητα απαιτούν υψηλά αντανακλαστικά και διεκδικητική διάθεση, στοιχεία που δείχνει να θέλει να προτάξει ο κ. Αθανασίου.

 

Κοινό μέτωπο για τη νησιωτικότητα 

Αναφορικά με την απόφασή του να θελήσει να διεκδικήσει την προεδρία και να ηγηθεί της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, δηλαδή μπει μπροστά για όλες τις κοινές ανάγκες των νησιών και των Δήμων της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, ανέφερε: “Πάντοτε θεωρούσα ότι η νησιωτικότητα είναι μεγάλη υπόθεση στη χώρα μας. Ιδιαίτερα τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, τα οποία αποτελούν μικρές και διαφορετικές μεταξύ τους κοινωνίες, με άλλο ΑΕΠ, άλλα χαρακτηριστικά, άλλη ανάπτυξη. Κάποια νησιά είναι προσανατολισμένα προς τον τουρισμό, κάποια άλλα έχουν κι επιπλέον δραστηριότητες, όπως τα μεγαλύτερα νησιά σε πληθυσμό, η Ρόδος, η Κως, η Σύρος κλπ.. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι όλα αυτά τα προβλήματα που συνοδεύουν τη νησιωτικότητα, μόνο με ενότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν και με κοινή γραμμή”.

Το κοινό μέτωπο μάλιστα, τόνισε πως είναι αναγκαία προϋπόθεση “για να αποδείξουμε στο κεντρικό κράτος – παρόλο που την προβλέπει το Σύνταγμα – τί είναι η νησιωτικότητα”. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε πως, “έρχεται και η δική μου επιθυμία για υποψηφιότητα στην προεδρία της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου”.

Διαπιστώνω εκτίμηση και αποδοχή”

Με φόντο τις έντονες συζητήσεις που υπάρχουν για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του, τόσο από Κυκλάδες, όσο και από Δωδεκάνησα, ο κ. Αθανασίου ρωτήθηκε να μιλήσει για τις επαφές του με άλλους δημάρχους και για το τι εικόνα εισπράττει ο ίδιος στον δρόμο προς τις εκλογές της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, σήμερα.

“Όλο αυτόν τον καιρό που ασχολούμαι με το ενιαίο, ενωτικό μας ψηφοδέλτιο, διαπιστώνω πως υπάρχει πάρα πολλή μεγάλη εκτίμηση από τους συναδέλφους μου από τα Δωδεκάνησα και από τις Κυκλάδες. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή θα αποτυπωθεί και στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) γενική συνέλευση και στην πρώτη μας συγκρότηση σε σώμα στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου”, δηλώνει σε αισιόδοξο τόνο.

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ε.Δ. Ν.Α.

Α) ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Αθανασίου Αλέξανδρος Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης

Βερώνης Χρήστος Δήμαρχος Μυκόνου

Ζώρζος Νικόλαος Αναστάσιος Δήμαρχος Θήρας

Καμμά Αλειφέρη Μαρία Δήμαρχος Τήλου

Κολιάδης Αλέξανδρος - Βασίλειος Δήμαρχος Ρόδου

Κορωναίος Χριστοφής Δήμαρχος Νισύρου

Κροντηράς Παναγιώτης Δήμαρχος Τήνου

Λιανός Δημήτριος Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Μάγγος Φώτιος Δήμαρχος Λειψών

Μπιζάς Κωνσταντίνος Δήμαρχος Πάρου

Νικηταράς Θεοδόσιος Δήμαρχος Κώ

Σουσούδης Θεοδόσιος Δήμαρχος Άνδρου

Φελλουζής Μιχαήλ Δήμαρχος Καρπάθου

 

Β) ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Βαγιανάκης Βασίλειος Δημ. Σύμβουλος Ρόδου

Διακομιχάλης Δημήτριος Δημ. Σύμβουλος Καλύμνου

Ζανεττούλλης Δημήτριος Δημ. Σύμβουλος Ρόδου

Καλοπήτας Βάϊος-Τσαμπίκος Δημ. Σύμβουλος Ρόδου

Καμπουράκης Αντώνιος Δημ. Σύμβουλος Ρόδου

Κόλιας Μιχαήλ Δημ. Σύμβουλος Λέρου

Κωβαίος Μάρκος Δημ. Σύμβουλος Πάρου

Σιγάλας Αντώνιος Δημ. Σύμβουλος Θήρας

Χαλκιάς Κωνσταντίνος Δημ. Σύμβουλος Ρόδου

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε

Βαγιανός Σωτήρης Δημ. Σύμβουλος Ρόδου

Γαλουζής Ιωάννης Δημ. Σύμβουλος Καλύμνου

Καμπουράκης Αντώνιος Δημ. Σύμβουλος Ρόδου

Κόγγος Ανδρέας Δημ. Σύμβουλος Ρόδου

Λοτσάρης Δημήτριος Δημ. Σύμβουλος Άνδρου

Ορφανός Εμμανουήλ Δημ. Σύμβουλος Θήρας