Αξιοποίηση χρηματοδότησης ύψους 74 χιλ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών στο Κέντρο του Πάγου

Εκσυγχρονισμός για ΚΕΠ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Μικρότερο το ποσό που απορροφά η Δημοτική Αρχή συγκριτικά με άλλες περιοχές, καθώς όλα τα ΚΕΠ δεν στεγάζονται σε δημοτικά ακίνητα

Στην αξιοποίηση της χρηματοδότησης των 74 χιλ. ευρώ που προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό ενός ΚΕΠ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προχωρά η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να αποκτήσει εξοπλισμό, αλλά και να υλοποιήσει εργασίες που όχι μόνο θα αναβαθμίσουν την εικόνα του, αλλά και θα βελτιώσουν τη λειτουργία του.

Αν και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διαθέτει τρία ΚΕΠ στις ενότητες Ερμούπολης, Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας, ωστόσο, μόνο το ένα εξ αυτών θα πάρει χρηματοδότηση, αφού τα άλλα δεν είναι σε ιδιόκτητα κτήρια, αλλά σε ακίνητα που νοικιάζονται.

Τις αρμόδιες Επιτροπές και τους όρους του διαγωνισμού αποφάσισαν και ενέκριναν χθες, ο πρόεδρος και τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής, καθώς οι ενέργειες πρέπει να “τρέξουν”, αφού η υλοποίηση του έργου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2024.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του έργου “Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ” σε 324 Δήμους της χώρας, η χρηματοδότηση δίδεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και όλες οι λεπτομέρειες έχουν γνωστοποιηθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το ακριβές ποσό που παίρνει ο Δήμος ανέρχεται σε 73.784,96 ευρώ και με αυτά τα χρήματα θα βελτιώσει το ΚΕΠ στον Πάγο (ενότητα Άνω Σύρου).

Πιέζει... ο χρόνος για την υλοποίηση

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο πρόεδρος, Δημήτρης Κοσμάς, “είναι ένας διαγωνισμός, ο οποίος είχε αρχίσει το 2022 αλλά δεν είχε τελεσφορήσει. Έγινε μία μεγάλη συζήτηση μεταξύ της Τεχνικής Υπηρεσίας, των Προμηθειών, του Οικονομικού Τμήματος και των εκπροσώπων του ΚΕΠ και βρήκαμε τη χρυσή τομή και προχωράμε στη διαδικασία του διαγωνισμού”. Ως εκ τούτου και δεδομένου πως πιέζει ο χρόνος μέχρι την υλοποίηση του έργου, ο Δήμος προχώρησε στη συγκρότηση όλων των αρμόδιων Επιτροπών και στην έγκριση για τον διαγωνισμό.

“Μετά από πολλές συζητήσεις κατορθώσαμε και ήρθαμε σε μία πλήρη συνεννόηση για το πώς θα γίνει ο διαγωνισμός. Οι χρόνοι δεν είναι υπέρ μας”, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως, παρόλα αυτά, “εκτιμώ όμως ότι θα είμαστε μέσα στο χρονικό πλαίσιο και θα γίνει ο εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που έχει στην ευθύνη του τα ΚΕΠ, Νίκος Σκευοφύλακας, γνωστοποίησε πως έγινε ένας τιτάνιος αγώνας για να φθάσει ο Δήμος στο στάδιο του διαγωνισμού. Ξεκαθάρισε δε, πως η υλοποίηση πρέπει να “τρέξει” το ταχύτερο γιατί ο χρόνος πιέζει. “Η υλοποίηση πρέπει να γίνει μέχρι τον Ιούλιο του 2024. Τελικά σε συνάντηση με τους αντιδημάρχους, κ. Κοσμά, κ. Βακόνδιο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΚΕΠ, θα προχωρήσουμε”, τόνισε.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που όπως ανέφερε, “έβαλαν πλάτη και σήμερα το ποσό αυτό πάει στο μοναδικό ιδιόκτητο ΚΕΠ που έχουμε και είναι στον Πάγο”.

Να μη χαθεί η χρηματοδότηση

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης των ΚΕΠ, Κώστας Χατζηδάκης μίλησε για την αναγκαιότητα αξιοποίησης της χρηματοδότησης, ενώ επεσήμανε πως καλό θα ήταν όλα τα ΚΕΠ του Δήμου να λειτουργούν σε δημοτικά ακίνητα, ώστε να μη χάνονται χρηματοδοτήσεις που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να πάρει ο Δήμος για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες.

“Είναι ένα πρόγραμμα που “τρέχει” από το 2022. Δεν προχώρησε γρήγορα και έχουμε φτάσει σε ημερομηνίες σχετικά κοντά (σ.σ. με τη λήξη). Ελπίζουμε να προλάβουμε. Θα ήταν καλύτερο αν υπήρχε ένα ιδιόκτητο ΚΕΠ του Δήμου, γιατί θα μπορούσε να απορροφήσει περισσότερα χρήματα τόσο από αυτή τη χρηματοδότηση, όσο και από άλλες που ενδεχομένως θα προκύψουν στο μέλλον”, σημείωσε σχετικά, επισημαίνοντας πως, σήμερα, “δεν υπάρχει ιδιόκτητο ΚΕΠ στον Δήμο. Της Ερμούπολης είναι σε ενοικιαζόμενο κτήριο και το ΚΕΠ της Ποσειδωνίας είναι ιδιόκτητο και το ΚΕΠ των Ταλάντων είναι σε κτήριο που έχει παραχωρηθεί από τον ΟΑΕΔ”.

Ο κ. Χατζηδάκης έκλεισε την ενημέρωσή του, ευχόμενος να προλάβει ο Δήμος χρονικά την υλοποίησή του. “Ελπίζουμε να πάει καλά και να απορροφήσουμε τα χρήματα. Είναι χρήματα που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι μία ευκαιρία. Δεν έχει συμμετοχή ο Δήμος. Αφορά ένα πανελλαδικό έργο. Αλλάζει ο εξοπλισμός και η εικόνα”.

Όφελος σε δύο επίπεδα για τα ΚΕΠ

Ειδικότερα, όπως έχει γνωστοποιήσει και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από το συγκεκριμένο έργο σχεδιάζεται η αναβάθμιση των υποδομών των ΚΕΠ σε δύο επίπεδα: α. στην ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών των ΚΕΠ μέσω αντίστοιχων εργασιών (ανακαινίσεις δαπέδων, φωτιστικών σωμάτων, εγκατάσταση επιγραφών κ.α.) και β. στην προμήθεια tablets για τη χρήση της εφαρμογής gov.gr wallet για τον έλεγχο ηλεκτρονικών εγγράφων που προσκομίζουν οι πολίτες στα ΚΕΠ.

Επιπλέον, θα υπάρξει όφελος σε επίπεδο δράσεων εκσυγχρονισμού των πληροφοριακών υποδομών των ΚΕΠ που περιλαμβάνουν:

1. Προμήθεια μηχανογραφικού εξοπλισμού (Η/Υ, Εκτυπωτών, tablets για την χρήση της εφαρμογής gov.gr wallet) για τους χρήστες των ΚΕΠ.

2. Υλοποίηση Συστήματος διαχείρισης επισκεπτών σε 200 ΚΕΠ με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Το Σύστημα θα αποτελείται από το σύστημα εκτύπωσης του αριθμού προτεραιότητας καθώς και από τη μονάδα ενημέρωσης του πολίτη για τη σειρά προτεραιότητας. Μέσω web based εφαρμογής η οποία θα είναι hosted στο G-cloud θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να κλείνουν ραντεβού στα επιλεγμένα ΚΕΠ και να παίρνουν αριθμό προτεραιότητας για την εξυπηρέτησή τους. Από την ίδια εφαρμογή θα μπορούν να ενημερώνονται τα στελέχη των ΚΕΠ για τα προγραμματισμένα ραντεβού. Η ίδια λειτουργικότητα θα διατίθεται και για τους πολίτες που επισκέπτονται τα ΚΕΠ χωρίς ραντεβού.

3. Προμήθεια tablets μέσω των οποίων θα διατίθεται εφαρμογή για την υπογραφή εγγράφων από τους εξυπηρετούμενους πολίτες καθώς και εφαρμογή αξιολόγησης από αυτούς των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Διευκρινίζεται πως ο προϋπολογισμός των τριών δράσεων για τα 324 ΚΕΠ της χώρας ανέρχεται σε 32.968.818,00 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (προϋπολογισμός με ΦΠΑ 40.881.335,04 ευρώ) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - NextGeneration EU, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.