Βγήκε στον αέρα προχθές, ο διαγωνισμός για το έργο της αποκατάστασης της εξωτερικής εικόνας του, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ

Δεύτερη προσπάθεια για τις όψεις του Δημαρχείου Σύρου

Προφορικό ενδιαφέρον από εργολάβους, “γεννά” συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία

Δεύτερη κρούση… για αναζήτηση αναδόχου πραγματοποιεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με το έργο αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, βγάζοντας στον αέρα ξανά(!) τον διαγωνισμό, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία νέα προσπάθεια σε συνέχεια του πρώτου διαγωνισμού, ο οποίος απέβη άκαρπος, αφού δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά για την ανάληψη του έργου, από την πλευρά εργολάβων, γεγονός που προκάλεσε απογοήτευση στον Δήμο και στην Τεχνική Υπηρεσία, για μία παρέμβαση τόσο απαραίτητη.

Συγκεκριμένα, στις 19 Ιανουαρίου η “Κοινή Γνώμη” είχε γνωστοποιήσει την άγονη διαδικασία με σχετικό ρεπορτάζ και σε συνέχεια αυτής της αρνητικής εξέλιξης, ακολούθησε η γνωστοποίηση του δεύτερου διαγωνισμού, προχθές, από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος στην εφημερίδα, πρόκειται για μία δεύτερη προσπάθεια, που θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου και τότε θα γνωρίζει η Δημοτική Αρχή αλλά και οι δημότες της Σύρου, αν τελικά το έργο θα προχωρήσει.

Βάσει των λεγομένων του, ο Δήμος κάνει επαφές με εργολάβους προκειμένου να καταστήσει σαφές πως ο διαγωνισμός είναι ξανά στον αέρα, με στόχο να ενισχύσει την προσπάθεια για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε πρακτικό και όχι μόνο σε προφορικό επίπεδο.

Σημειώνεται πως, βάσει της διακήρυξης του διαγωνισμού, ο προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ ανέρχεται σε 1.822.909,03 ευρώ και καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών θα είναι η 8η Μαρτίου.

Επιβάλλεται να υλοποιηθεί το έργο στο πιο εμβληματικό κτήριο της Σύρου”

Αρχικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επεσήμανε πως βγήκε ξανά ο διαγωνισμός, απαντώντας ταυτόχρονα και στην ερώτηση, αν μέχρι στιγμής υπάρχει ενδιαφέρον. “Ναι προχωράμε σε δεύτερο διαγωνισμό στις 8 Μαρτίου. Σίγουρα υπάρχει μία ανησυχία με αφορμή το πρώτο αποτέλεσμα, γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε και κρίνουμε απαραίτητο να γίνει αυτό το έργο. Ευτυχώς, ήδη κάποιοι εργολάβοι έχουν επικοινωνήσει με την Τεχνική Υπηρεσία και με τον δήμαρχο, προκειμένου να ρωτήσουν για το συγκεκριμένο έργο. Οπότε, εκτιμάμε πως αυτή τη φορά τουλάχιστον θα έχουμε κάποιες προσφορές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε βέβαια πως, “είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους γιατί σίγουρα αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι το προφορικό ενδιαφέρον, αλλά το έμπρακτο ενδιαφέρον, δηλαδή να υποβάλουν προσφορές”. Σημειώνοντας μάλιστα πως, πάση θυσία, “θέλουμε να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία και να υπάρξουν προσφορές”, εξήγησε πως, οι επαφές εντάσσονται στην προσπάθεια του Δήμου για την υλοποίηση ενός έργου που θα διασώσει την εξωτερική εικόνα του εμβληματικού και πιο ιστορικού κτηρίου της Σύρου. “Εμείς κάνουμε τις επαφές μας με τους εργολάβους ώστε να γνωστοποιήσουμε την εξέλιξη της νέας προσπάθειας του διαγωνισμού. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε κι εμείς ως Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος, το κάνουμε. Η μελέτη του έργου είχε αρχίσει τέλος του 2017, οπότε πρέπει να προχωρήσει άμεσα για να δούμε και το Δημαρχείο όπως του αρμόζει και του πρέπει”.

Παρακολουθεί την κατάσταση η Τεχνική Υπηρεσία

Ο κ. Βακόνδιος ρωτήθηκε αν όλο αυτό το διάστημα της αναμονής για τις εξελίξεις στον διαγωνισμό, υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης του κτηρίου εξωτερικά. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, παρακολουθεί η Τεχνική Υπηρεσία, ωστόσο, δεν έχει διαπιστωθεί κάποια άλλη αρνητική κατάσταση. “Παρακολουθούμε τι γίνεται με το κτήριο. Δεν έχει προκύψει κάτι νέο ή έκτακτο, πέρα από τις μικροζημιές που παρατηρούνται”, ανέφερε, επαναλαμβάνοντας πως, επιθυμία της νέας Δημοτικής Αρχής είναι “να μπορέσει να αρχίσει άμεσα το έργο”.

Ξεκαθάρισε μάλιστα, πως, αν όλα κυλήσουν κανονικά και υπάρξει ανάδοχος και ακολουθήσει η υλοποίηση, τότε, το έργο θα εξελιχθεί σταθερά χωρίς διακοπές.

“Το έργο θα κρατήσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Μιλάμε για ένα διάστημα εξαιρετικά μεγάλο, οπότε, θα είναι το κτήριο για δύο χρόνια με σκαλωσιές”, τόνισε.

Μέχρι τότε, επεσήμανε πως παραμένουν και οι αποκλεισμοί της πρόσβασης σε συγκεκριμένα τμήματα της πλατείας για την ασφάλεια των πολιτών.

“Παραμένουν οι απαγορεύσεις και είναι απαραίτητο οι πολίτες και τα νέα παιδιά να τηρούν τα μέτρα που έχει πάρει ο Δήμος”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επόμενο βήμα η μελέτη για τους εσωτερικούς χώρους

Δεδομένων των προβλημάτων και στους εσωτερικούς χώρους του κτηρίου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επεσήμανε πως σε επόμενο χρονικό διάστημα, μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνει ένα έργο συντηρήσεων στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

“Σίγουρα είναι αυτή η πρόθεσή μας. Και τα αίθρια έχουν προβλήματα γιατί όταν βρέχει παρατηρούνται ροές υδάτων, στάζουν δηλαδή. Και φυσικά, συνολικά όλο το κτήριο χρειάζεται παρεμβάσεις”, δήλωσε.

Ερωτηθείς, αν η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχει μελέτη για τους εσωτερικούς χώρους, ο κ. Βακόνδιος υπήρξε συγκεκριμένος: “Όχι, δεν έχουμε μελέτη. Αυτό σημαίνει πως για όποιο έργο, θα πρέπει να αρχίσουμε από το μηδέν. Να εκπονηθεί πρώτα μελέτη, μετά να βρεθεί χρηματοδότηση και τέλος να γίνει η υλοποίηση”.