Δηλώσεις του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Πέτρου Μώτου για τις αποφάσεις που έχει πάρει η Δημοτική Αρχή για την κατάσταση που παρατηρείται συστηματικά στη Σύρο

Αρχίζουν τα πρόστιμα για τα ογκώδη από τον Μάρτιο

Χρηματικό πρόστιμο 80 ευρώ για την ανεξέλεγκτη εναπόθεση μεγάλων αντικειμένων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιβολή προστίμων στους πολίτες που αφήνουν ανεξέλεγκτα και χωρίς συνεννόηση με την Υπηρεσία Καθαριότητας, ογκώδη αντικείμενα δίπλα σε κάδους ή σε δρόμους, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Πέτρος Μώτος.

Με αφορμή τις εικόνες που διαπιστώνουν οι εργάτες Καθαριότητας, αλλά και ο ίδιος σε πολλά σημεία κάδων σε όλο το νησί - και μάλιστα καθημερινά -, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει στο “κόψιμο” προστίμων, προκειμένου οι δημότες να ακολουθήσουν τον Κανονισμό Καθαριότητας και να τηρούν τα προβλεπόμενα.

Σύμφωνα με όσα εξηγεί ο αντιδήμαρχος, επ΄ ουδενί δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές, όχι μόνον για την εικόνα της Σύρου που υποβαθμίζεται, αλλά και λόγω του ελάχιστου σε αριθμό προσωπικού που έχει ο Δήμος στον τομέα της Καθαριότητας.

Κατά συνέπεια, μετά από συνεχείς ενημερώσεις της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Μώτος γνωστοποιεί πως από 10 Μαρτίου θα αρχίσουν να “πέφτουν” πρόστιμα, το ύψος των οποίων θα φθάσει σε 80 ευρώ.

Ανεξέλεγκτη… συμπεριφορά σε όλο το νησί

Αρχικά, ο αντιδήμαρχος ρωτήθηκε για το κομμάτι της ενημέρωσης προς τους πολίτες, τονίζοντας πως ο Δήμος εκδίδει συστηματικά ανακοινώσεις, ώστε να γνωρίζουν οι παραβάτες του Κανονισμού, πως πλέον, η ανοχή τελειώνει.

“Ενημερώνουμε σαν Δήμος με ανακοινώσεις που αποστέλλουμε σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να μην πετούν οι πολίτες τα ογκώδη αντικείμενα στους κάδους και στους δρόμους, αν προηγουμένως δεν έχουν επικοινωνήσει με την Υπηρεσία Καθαριότητας. Να μην βγάζουν ούτε μπάζα, ούτε παλιά έπιπλα, ούτε γενικά ογκώδη αντικείμενα”, σημείωσε, λέγοντας πως, “πρώτα πρέπει να συνεννοούνται με την Υπηρεσία”.

Εκφράζοντας μάλιστα την αγανάκτησή του για την κατάσταση που υπάρχει, σχολίασε πως, “είναι αδιανόητη η κατάσταση που παρατηρείται. Πετούν τα ογκώδη όποια μέρα και ώρα θέλουν χωρίς να ρωτούν την Υπηρεσία αν μπορεί”.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα τη διαδικασία απομάκρυνσης των ογκωδών, πρόσθεσε πως, “αν μπορεί η Υπηρεσία θα απομακρύνει εκείνη τα ογκώδη, αφού έχει συζητήσει με τους πολίτες που επικοινωνούν. Διαφορετικά αν δεν μπορεί η Υπηρεσία, θα πρέπει να παίρνουν ένα φορτοταξί για να τα μεταφέρουν στον ΧΥΤΑ”.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν μέρη και περιοχές της Σύρου, όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο, υπήρξε ξεκάθαρος: “Γενικά βγάζουν ογκώδη σε διάφορα σημεία. Δεν μπορώ να πω ότι σε κάποια περιοχή είναι επιβαρυμένη περισσότερο, ενώ κάποια άλλη όχι. Παντού παρατηρούμε αυτή την κατάσταση”.

Από 10 Μαρτίου τα πρώτα πρόστιμα

Σχετικά με την απόφαση για επιβολή προστίμων, ο κ. Μώτος ξεκαθάρισε πως, από τη στιγμή που ο Δήμος ενημερώνει για την αναγκαιότητα τήρησης του Κανονισμού, αν αυτό εξακολουθήσει να μη γίνεται, τότε θα επιβάλλονται πρόστιμα.

“Δεν θα μπορεί να πει κανένας πολίτης ότι δεν γνώριζε. Βγάζει ο Δήμος συνέχεια ανακοινώσεις. Και στην περασμένη θητεία έβγαζαν ανακοινώσεις και καλά έκαναν και τώρα προχωράμε και πιο συστηματικά”, σχολίασε, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση έχει ληφθεί. “Πλέον ετοιμάζεται η Δημοτική Αστυνομία με τα μπλοκάκια ώστε να πάμε σε πρόστιμα. Λυπάμαι που το λέω, όμως για να μπει “φρένο” σε αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να “κόψουμε” πρόστιμα. Δεν γίνεται να διαιωνίζεται η κατάσταση”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε παρακάτω και τον χρόνο κατά τον οποίο θα αρχίσουν τα πρόστιμα: “Τέλος της άλλης εβδομάδας πιστεύω θα είναι επαρκώς ενημερωμένοι όλοι οι πολίτες. Πιστεύω ότι τότε θα είναι έτοιμη και η Δημοτική Αστυνομία. Άρα από 10 Μαρτίου και μετά θα πέσουν τα πρώτα πρόστιμα”.

Με μόνο 28 άτομα η καθαριότητα στη Σύρο

Ο κ. Μώτος περιέγραψε μάλιστα και την κατάσταση που υπάρχει στην Υπηρεσία που προΐσταται πολιτικά, αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό.

“Δεν γίνεται η Υπηρεσία μας να έχει μόνο 28 άτομα για όλο το νησί και να μην ξέρουμε πώς να ασχοληθούμε για την απομάκρυνση των ογκωδών, όταν σε όλη τη Σύρο, καθημερινά οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες”, επεσήμανε, λέγοντας ακόμη πως, “ακολουθούν το Καρναβάλι, η Καθαρά Δευτέρα, η Πρωτομαγιά και το Πάσχα”.

Στην ερώτηση πότε θα ενισχυθεί με προσλήψεις 6μηνες η Υπηρεσία, διευκρίνισε: “Οι 6μηνιτες – σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω – θα έρθουν μέσα στο Πάσχα. Αναρωτιέμαι, τις διαδρομές για την περιφορά των Επιταφίων πώς θα τις κάνουμε. Είμαστε 28 άτομα. Είμαστε οριακά πλέον, ενώ παλαιότερα, πριν από λίγα χρόνια ήμασταν 61 άτομα”.

Επικοινωνία με Δήμο ή με ιδιώτη

Ο κ. Μώτος κλείνοντας τις δηλώσεις του, επανέλαβε μάλιστα τους τρόπους επικοινωνίας με την Υπηρεσία που έχουν οι δημότες, για συνεννόηση και απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων:

“Οι δημότες πρέπει να καταλάβουν και να σεβαστούν το γεγονός πως ο Δήμος δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό που πρέπει για να καλύψει όλο το νησί. Υπάρχει ο Κανονισμός Καθαριότητας στον οποίον μπορούν να ανατρέξουν οι πολίτες διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ενώ να γνωρίζουν πως η απομάκρυνση των ογκωδών γίνεται είτε με ίδια μέσα, είτε μετά από συνεννόηση με το Τμήμα Αποκομιδής (22813 88771), ή και μέσω ηλεκτρονικού αιτήματος στη διεύθυνση www.syros-ermoupolis.gr/request-form/”.