Σε αναμονή ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για τοποθέτηση δύο ακόμη συστημάτων όπισθεν Πνευματικού Κέντρου και πλησίον του parking της Λαλακιάς

Στόχος η επέκταση των υπόγειων κάδων και στα χωριά

Αναζήτηση χρηματοδοτήσεων και προγραμμάτων για σχετικές προμήθειες σε Βάρη, Γαλησσά, Φοίνικα και Κίνι

Με θετικό πρόσημο αξιολογεί η νέα Δημοτική Αρχή τη λειτουργία των συστημάτων βυθιζόμενων κάδων στη Σύρο, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Πέτρος Μώτος στην “Κοινή Γνώμη”, τονίζοντας την πρόθεση του να επεκταθεί η πρωτοβουλία και στα χωριά του νησιού.

Συγκεκριμένα, η λειτουργία των πρώτων τριών συστημάτων, μπορεί να έχει συνοδευτεί από ορισμένες “παραφωνίες” μέχρι σήμερα, ωστόσο, η γενικότερη εικόνα της παραλιακής ζώνης, αλλά και της περιοχής δίπλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, μοιάζει εμφανώς βελτιωμένη τις περισσότερες ημέρες, συγκριτικά με το παρελθόν.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Δήμος αναμένει δύο ακόμη συστήματα υπόγειων κάδων για να τα εγκαταστήσει στις θέσεις όπισθεν του Πνευματικού Κέντρου, όπου σήμερα υπάρχει ένα κοντέινερ, καθώς και πλησίον του parking της Λαλακιάς, που συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος απορριμμάτων.

Αν και τα τρία πρώτα συστήματα είχαν καλυφθεί σε επίπεδο δαπάνης από το Πράσινο Ταμείο, ωστόσο, τα δύο νέα θα πληρωθούν από ίδιους πόρους του Δήμου, σύμφωνα με τις κινήσεις που είχαν γίνει την περασμένη θητεία. Όπως είχε γίνει γνωστό προ μηνών, ο ανάδοχος στον σχετικό διαγωνισμό είχε καταθέσει προσφορά με ποσό 154.100 ευρώ.

Τα νέα συστήματα αναμένονται στο νησί το επόμενο διάστημα, καθώς θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί μέχρι την άνοιξη και ως εκ τούτου, ο Δήμος έχει επικοινωνήσει με την πλευρά του ΟΤΕ και της ΔΕΗ για τυχόν ύπαρξη δικτύων, αφού θα σκαφτούν τα σημεία για να γίνει η εγκατάσταση. Επιπλέον, στον δημοτικό προϋπολογισμό, έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 12.400 ευρώ για τη διαμόρφωση υποδομών για τα υπόγεια συστήματα.

Δεδομένης της αναγκαιότητας για επέκταση των συστημάτων και στα χωριά, με φόντο τις μεγάλες ανάγκες και τη θερινή περίοδο, οπότε και ο όγκος των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης αυξάνεται κατακόρυφα, έδωσε απαντήσεις ο κ. Μώτος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε αν αναζητηθούν κι άλλες χρηματοδοτήσεις, τότε τα χωριά της Βάρης, του Γαλησσά, του Φοίνικα και του Κινίου θα έχουν προτεραιότητα.

Άμεσα δύο ακόμη συστήματα από ίδιους πόρους

Σχετικά με τα δύο νέα συστήματα υπόγειων κάδων, o αρμόδιος αντιδήμαρχος γνωστοποίησε το στάδιο που βρίσκονται σήμερα οι ενέργειες για την προμήθεια. “Έχει εγκριθεί η προμήθεια για άλλα δύο συστήματα βυθιζόμενων κάδων για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Αυτή η έγκριση έγινε τον Νοέμβριο του 2023 και πρέπει τα δύο νέα συστήματα να έχουν τοποθετηθεί έως τον Μάιο του 2024. Τα δύο συστήματα δεν τα έχουμε ακόμη στη Σύρο, αλλά θα μας έρθουν”, γνωστοποίησε, επισημαίνοντας πως, “το ένα σύστημα βυθιζόμενων κάδων θα μπει στη σημείο πίσω από το Πνευματικό Κέντρο, εκεί που σήμερα υπάρχει το κοντέινερ και αυτό το κοντέινερ θα φύγει ενώ το δεύτερο σύστημα θα τοποθετηθεί στη Λαλακιά και συγκεκριμένα σε κατάλληλο σημείο στην περιοχή που σήμερα υπάρχουν κάδοι”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “είναι δύο σημεία στα οποία καθημερινά αφήνεται μεγάλος όγκος απορριμμάτων και είναι στην πόλη”.

Υπογράμμισε βέβαια, πως όσον αφορά στην Ερμούπολη, “έχει κι άλλα σημεία που αν καταφέρουμε να προμηθευτούμε δύο επιπλέον συστήματα, θα μπορούν να τοποθετηθούν”.

Επόμενος σταθμός… τα χωριά

Επιπλέον, σαφής υπήρξε και όσον αφορά στην πρόθεση για τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων και στην περιφέρεια της Σύρου. “Όταν έχουμε χρήματα στον Δήμο, ή χρηματοδοτήσεις θα προχωρήσουμε και σε νέες προμήθειες. Θα τοποθετήσουμε κι άλλα τέτοια συστήματα βυθιζόμενων κάδων και σε περιοχές εκτός Ερμούπολης. Αρκεί ξαναλέω να έχουμε χρηματοδοτήσεις, γιατί ο Δήμος σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να διαθέσει πόρους δικούςτου για νέα συστήματα”.

Στην ερώτηση να προσδιορίσει σε ποια χωριά θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθούν, τόνισε τα ακόλουθα: “Στη Βάρη εκεί που υπάρχει σήμερα το κοντέινερ, καλό θα ήταν να μπει ένα σύστημα υπόγειων κάδων. Επίσης στον Φοίνικα Σύρου κοντά στο σούπερ μάρκετ που υπάρχει κι εκεί έχουμε πολλούς κάδους και ακόμη στον Γαλησσά, αλλά και στο Κίνι”.

Δεδομένου πως είναι χωριά με τουριστική ανάπτυξη, σημείωσε πως, “φυσικά υπάρχουν το καλοκαίρι και πολλοί επισκέπτες. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να φροντίσουμε και τα χωριά ώστε η εικόνα τους να είναι αυτή που πρέπει”.

Η λειτουργία είναι πολύ καλή. Ζητάμε συνεργασία με τον κόσμο”

Παρακάτω ρωτήθηκε όσον αφορά στη λειτουργία των συστημάτων που υπάρχουν ήδη στην πόλη. “Η λειτουργία των συστημάτων που έχουμε είναι πολύ καλή μέχρι σήμερα. Αλλά έχω παρατηρήσει προβλήματα και έχω δεχθεί και τηλεφωνήματα σχετικά με τα συστήματα στην παραλία της Ερμούπολης”, σχολίασε, υπογραμμίζοντας πως, “όταν κλείνουν τα μαγαζιά, το πρωί βρίσκουμε απορρίμματα απ΄ έξω. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Όπως και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, όπισθεν της Κοίμησης. Χρειάζεται υπομονή και να ακολουθούν τις οδηγίες λειτουργίας. Διαφορετικά για ποιους τα τοποθετήσαμε”.

Ωστόσο, τόνισε πως, “ο Δήμος από την πλευρά του κάνει ό,τι μπορεί”, εξηγώντας πως είναι απαραίτητη η συνεργασία και των δημοτών. “Καλούμε όμως και τους δημότες να συνεργάζονται και να χρησιμοποιούν σωστά τα συστήματα. Να μην πετούν έξω τα απορρίμματα και την ανακύκλωση. Από τη στιγμή που έχουμε σε λειτουργία τα συστήματα, καλό είναι να εναποθέτουν σωστά τα απορρίμματα”, υπογράμμισε, ενώ τέλος παρατήρησε πως ένα σημαντικό μέρος του κόσμου συνεργάζεται. “Να πω βέβαια πως ένα μεγάλο μέρος κόσμου και επιχειρηματιών συνεργάζεται, αλλά ζητάμε την ανταπόκριση και των υπολοίπων. Είναι σημαντικά θέματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Παρακαλώ να συνεργαστούν για να είναι η πόλη μας και το νησί μας, καθαρό”, δήλωσε, κλείνοντας το θέμα.