Εντός Μαρτίου εκτιμά πως θα προχωρήσει το έργο του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, στο πλαίσιο του Open Mall, ο πρόεδρός του, Β. Αλεξανδρίδης

Στην τελική ευθεία για τον διαγωνισμό των προσόψεων

Εντάχθηκαν και νέα καταστήματα για να βελτιώσουν την εμπορική ταυτότητά τους

Το “πράσινο φως” από το Υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για το έργο των προσόψεων των καταστημάτων του ιστορικού κέντρου με προϋπολογισμό 200 χιλ. ευρώ, στο πλαίσιο του Open Mall, αναμένει από μέρα σε μέρα ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου.

Ουσιαστικά με την προσθήκη καταστημάτων που δεν είχαν ενταχθεί εξ αρχής στο έργο και την επικαιροποίηση όλων των μελετών που έχουν σταλεί προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, κλείνει ο θεωρητικός κύκλος του έργου και “ανοίγει” η ενότητα της υλοποίησης.

Με δεδομένο πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης τείνει να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις του μέσα στο επόμενο δίμηνο, για να είναι και τυπικά σωστός στο πρόγραμμα, ρωτήθηκε να δώσει απαντήσεις για τις κινήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, ο πρόεδρός του, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης. Ομολογουμένως, το έργο συνοδεύεται από καθυστερήσεις, ωστόσο, ο πρόεδρος μιλά καθησυχαστικά για το κομμάτι της χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται πως το Open Mall και η ενότητα των παρεμβάσεων στα καταστήματα, αφορά σε βελτιώσεις στις προσόψεις τους, ώστε να αποκτήσουν μία ενιαία και καλαίσθητη εμπορική ταυτότητα.

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε αναφορικά με το έργο των προσόψεων των καταστημάτων; Μέχρι στιγμής δεν έχει βγει ο διαγωνισμός, ενώ προσεχώς ο Δήμος θα έχει ολοκληρώσει τη δική του παρέμβαση.

“Εκτιμώ πως είμαστε πολύ κοντά στο να τελειώσουμε και να βγει ο διαγωνισμός. Το έργο των προσόψεων είναι μία σύνθετη κατάσταση. Το αρμόδιο Υπουργείο ζητούσε κάθε λεπτομέρεια για όλα και θα έρθουν να κάνουν και έλεγχο. Καθημερινά μιλάω με το Υπουργείο Ανάπτυξης για να προχωρήσουμε. Έχουμε αποστείλει όλα τα σχέδια και όλες τις μελέτες. Το έργο θα βελτιώσει τις προσόψεις, τα στέγαστρα σε ορισμένα καταστήματα και φυσικά είναι και ο φωτισμός. Άρα, θεωρώ ότι αφού στείλαμε και κάποια επιπλέον στοιχεία που θα παραλάβει το Υπουργείο μέχρι τη Δευτέρα, θα πάμε καλά και άμεσα, μέσα στον Μάρτιο θα βγει ο διαγωνισμός στον αέρα”.

  • Δεδομένου πως ο χρόνος έχει κυλήσει, ο αριθμός των καταστημάτων έχει μεταβληθεί από τον αρχικό; Δηλαδή, θα συμμετέχουν νέα καταστήματα ή έγιναν ακυρώσεις παλιών;

“Εμείς ξεκινήσαμε με περίπου 97 καταστήματα. Όμως έχουν κλείσει ή έχουν μετακομίσει, συνολικά 20 εξ αυτών, τα οποία είναι μέσα στη μελέτη. Για να μπορέσει να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός, χρειάζεται να αποτυπώνεται ακριβώς η κατάσταση, δηλαδή τί θα γίνει και σε ποια καταστήματα.

Διευκρινίζω πως σε όσα καταστήματα δεν λειτουργούν πια, δεν θα γίνουν οι βελτιώσεις στις προσόψεις. Ωστόσο, προσπαθούμε και γι’ αυτό έχουμε μία καθυστέρηση δύο εβδομάδων, να εντάξουμε κάποια άλλα καταστήματα, τα οποία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Άρα, να γίνουν βελτιώσεις σε αυτά. Κάνουμε το καλύτερο για την εικόνα της εμπορικής αγοράς”.

  • Άρα, για τα νέα καταστήματα, υπάρχει η προϋπόθεση της μελέτης. Αυτή, για τις περιπτώσεις των νέων προσθηκών, την έχετε καλύψει;

“Χρειάζεται μία μελέτη κοστολογημένη στο 100% για το τι θα γίνει στο κάθε κατάστημα. Αυτά όλα έχουν γίνει. Περιμένουμε να δεχτεί το Υπουργείο αυτές τις αλλαγές για να προχωρήσουμε. Θέλουμε να γίνουν αυτές οι αντικαταστάσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.

  • Τι αριθμός καταστημάτων θα δεχθεί βελτιώσεις μετά από αυτές τις αλλαγές και σε ποιους δρόμους;

“Συνολικά φθάνουμε στα 85 καταστήματα. Άρα, όταν υπάρξει ο ανάδοχος, θα πρέπει να υλοποιήσει μέχρι κεραίας όσα αποτυπώνονται στην μελέτη για να πληρωθεί για τη δουλειά. Η εικόνα των καταστημάτων στο πλαίσιο του έργου Open Mall δεν είναι μία απλή περίπτωση όπως η παρέμβαση για τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων. Είναι σύνθετη η κατάσταση για εμάς, για τον Εμπορικό Σύλλογο και απαιτήθηκε και ιδιαίτερη μελέτη στον φωτισμό. Και η μελέτη για τον φωτισμό, όλα τα στοιχεία, έχουν αποσταλεί στο Υπ. Ανάπτυξης. Τα καταστήματα θα είναι στην οδό Χίου, στον πεζόδρομο, στο πρώτο τμήμα της Πρωτοπαπαδάκη μέχρι την οδό Κέας, καθώς επίσης στην πλατεία Άννης Κουτσοδόντη και στην Πετροκοκκίνου”.

  • Γνωρίζετε αν υπάρχει ενδιαφέρον από εργολάβους; Βλέπουμε δυστυχώς πως για πολλά έργα, υπάρχει αυτή η δυσκολία.

“Έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το έργο μας εργολάβοι τόσο από τη Σύρο, όσο και από τον Πειραιά. Αν τυχόν, δεν υπάρξει ένσταση, το έργο πιστεύω πως θα υλοποιηθεί γρήγορα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές ενστάσεις, αλλά εκτιμώ πως θα πάμε καλά. Βέβαια και ένσταση να προκύψει, το έργο θα υλοποιηθεί, αλλά θα υλοποιηθεί με μία καθυστέρηση”.

  • Λόγω της καθυστέρησης, τίθεται ή όχι, κίνδυνος απώλειας χρηματοδότησης;

“Εδώ που έχουμε φτάσει, το έργο δεν το παίρνουν πίσω. Ήδη έχουν αρχίσει να εκταμιεύονται χρήματα προς τον οικονομολόγο και την αρχιτέκτονα. Δεν πάμε πίσω. Προχωράμε και δεν υπάρχει φόβος για τη χρηματοδότηση, ούτε για εμάς, ούτε για τον Δήμο”.

  • Χρονικά μέχρι πότε έχετε περιθώριο για να βγει ο διαγωνισμός;

“Σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί, ζήτησα από το Υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Έχουμε φάει τόσους πολλούς μήνες που πρέπει να προχωρήσουμε. Ζητούσαν πολλά. Αρχικά παρεμβάσεις για κάθε κατάστημα και μετά παρεμβάσεις για κάθε τετραγωνικό του καταστήματος. Από τη μία πλευρά εντάξει έχουν δίκιο, αλλά από την άλλη, έχουμε αγανακτήσει.

Εμείς θέλουμε το ταχύτερο, να έχουμε αίσιο τέλος. Στείλαμε όσα μας ζήτησαν και θεωρώ πως μέσα στον Μάρτιο θα έχουμε βγάλει τον διαγωνισμό”.