Τριάντα κάτοικοι αντιδρούν στην προσπάθεια στενού συγγενικού προσώπου αιρετού της Δημοτικής Αρχής, να μεταφέρει νερό για αγροτικές υποθέσεις προς τον Φοίνικα

Ξεσηκώθηκε ο Δανακός για γεώτρηση που θα “στερέψει” την περιοχή

Ανοικτό το ενδεχόμενο για “καθαίρεση” του αιρετού προσώπου από τη θέση του στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις θέσεις ευθύνης που κατέχει

Να μη “στερέψει” ο υδροφόρος ορίζοντας του Δανακού για να εξυπηρετηθεί στις αγροτικές εκτάσεις του στον Φοίνικα, οικογενειακό μέλος αιρετού προσώπου – μέλους της Δημοτικής Αρχής Σύρου – Ερμούπολης, απαιτούν περίπου 50 κάτοικοι του χωριού, εκ των οποίων οι 30 κάλεσαν σε συνάντηση τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου, το βράδυ της Τετάρτης.

Ουσιαστικά, αντιδρούν στις επιδιώξεις ενός επαγγελματία αγρότη να αντλεί νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα του Δανακού για τις καλλιέργειές του στον Φοίνικα, μέσω γεώτρησης που διαθέτει (με σχετική άδεια), υποστηρίζοντας πως θα προκληθεί σοβαρότατο πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών των εκτάσεών τους στον Δανακό.

Τριάντα κάτοικοι με τη συνδρομή δικηγόρου, κάλεσαν τον δήμαρχο σε συνάντηση, στην οποία ζήτησαν από τον ίδιο να μην προχωρήσουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες στην χορήγηση σύμφωνης γνώμης και άδειας για την πραγματοποίηση του έργου του δικτύου και των τομών που απαιτούνται στον δρόμο για να υπάρξει η δυνατότητα μεταφοράς του νερού από το ένα χωριό στο άλλο, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να “στερέψουν” οι εκτάσεις τους στον Δανακό.

Μάλιστα, έντονα “πυρά” και κατηγορίες δέχθηκε και το αιρετό πρόσωπο του οποίου είναι στενό συγγενικό πρόσωπο ο πολίτης που θέλει να αξιοποιήσει τη γεώτρησή του, καθώς ειπώθηκε, πως αυτή η επιδίωξή του προέκυψε σήμερα, θεωρώντας πως έχει “δική του” τη Δημοτική Αρχή, για να εξυπηρετηθεί.

Πέραν της ανησυχίας των πολιτών για τον υδροφόρο ορίζοντα του Δανακού και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια απόφαση ικανοποίησης της απαίτησης του ενός αγρότη, ουσιαστικά προκύπτει ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα για τη Δημοτική Αρχή, στην περίπτωση που επιμείνει ο συγκεκριμένος πολίτης. Πιο αναλυτικά, “γεννάται” προβληματισμός κατά πόσον είναι ηθικό να κρατήσει στις τάξεις της η Δημοτική Αρχή, το αιρετό πρόσωπο που έχει άμεσο συγγενή τον επαγγελματία αγρότη και ο οποίος, σύμφωνα με τις αναφορές των πολιτών, εκ του πονηρού θέλησε – χρονικά τώρα – να αξιοποιήσει τη γεώτρηση στον Δανακό για τις ανάγκες στον Φοίνικα. Ειπώθηκε με σαφήνεια μάλιστα, πως, η σκέψη του δεν αποκλείεται να ήταν πως θα μπορούσε εύκολα να πάρει την άδεια για τις τομές στον δρόμο με την παρούσα Δημοτική Αρχή, μέλος της οποίας είναι το αιρετό πρόσωπο με το οποίο συνδέεται συγγενικά.

Αξίζει να αναφερθεί πως, ο εν λόγω επαγγελματίας αγρότης έχει άδεια μόνο για να μεταφέρει 3.000 κυβικά νερού ετησίως με άδεια από τη Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή άδεια για τη γεώτρηση και όχι για το έργο που θα μεταφέρει το νερό.

Επί δέκα χρόνια δεν είχε χρησιμοποιηθεί η γεώτρηση στον Δανακό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η άδεια για τη γεώτρηση ήταν παλιά (2013) και είχε ανανεωθεί τον Φεβρουάριο, με σχετική έγκριση από τη Διεύθυνση Υδάτων, με απώτερο σκοπό να πάρει άδειες από τον Δήμο για το έργο που είναι απαραίτητο ώστε να μεταφερθεί το νερό, από τον υδροφόρο ορίζοντα του Δανακού προς τον Φοίνικα.

Πρέπει να σημειωθεί πως επί δέκα χρόνια η γεώτρηση που έχει στον Δανακό δεν χρησιμοποιήθηκε και πλέον, προφανώς υποστηρίζοντας πως η γεώτρηση που έχει στον Φοίνικα δεν επαρκεί για τις αγροτικές ανάγκες του, επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεώτρηση στον Δανακό.

Ευθύνη του Δήμου, οι τομές δρόμου για να “περάσει” το δίκτυο της γεώτρησης

Η ευθύνη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είναι συγκεκριμένη. Ειδικότερα, δίνει άδεια διέλευσης για κάποιες τομές που πρέπει να γίνουν επί του οδοστρώματος Δανακού – Γαλησσά και Φοίνικα. Δεδομένων των αντιδράσεων που έχουν υπάρξει και μεταφέρθηκαν στον δήμαρχο το βράδυ της Τετάρτης στα γραφεία της αρμόδιας Κοινότητας, η πλευρά του Δήμου “παγώνει” κάθε εξέλιξη για την άδεια ως προς τις τομές που απαιτούνται στον δρόμο. Πρέπει να σημειωθεί δε, πως ορισμένα τμήματα του δρόμου είναι ποταμός, κάποια είναι επαρχιακό οδικό δίκτυο και άλλα είναι δημοτικά και δημόσια.

Με φόντο την αντίδραση των κατοίκων του Δανακού, ο Δήμος δεν θα δώσει άδεια, ωστόσο, θα αποστείλει έγγραφα προς πάσα αρμόδια πλευρά (Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη, Κτηματική), για να έχει απαντήσεις αναφορικά με το αν δοθούν σύμφωνες γνώμες και αδειοδοτήσεις από τις συγκεκριμένες Υπηρεσίες για το έργο των τομών αλλά και της γεώτρησης. Υπογραμμίζεται πως, στο κομμάτι που ο ένας πολίτης θέλει να περάσει το δίκτυο για να μεταφέρει το νερό, υπάρχει τμήμα ποταμού που είναι στην εποπτεία της Κτηματικής και αστυνομεύεται από την Περιφέρεια. Άρα, όλες αυτές οι πλευρές, πρέπει να συναινέσουν για να εκτελεστεί το έργο.

Γνωμοδοτεί η Κοινότητα υπέρ των αντιδρώντων

Η συνάντηση έγινε παρουσία και του κοινοτάρχη Γαλησσά, Λούη Ξανθάκη, μετά από αίτημα 38 πολιτών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, τα μέλη της Κοινότητας χθες, θα καλούνταν να γνωμοδοτήσουν θετικά ως προς τα αιτήματα των αντιδρώντων.

Ειδικότερα, για το θέμα, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”: “Συναινούμε και συνυπογράφουμε τα αιτήματα των πολιτών της πλευράς που προκάλεσαν τη συνάντηση χθες (σ.σ. προχθές) με τον δήμαρχο. Εμείς θα “τραβήξουμε” το θέμα όσο μπορούμε. Και όποιο “όπλο” μας δίνει ο νόμος, θα το χρησιμοποιήσουμε. Υπερασπιστικά σε όλους που αντιδρούν. Η Κοινότητα θα υπερασπιστεί το χωριό και τις ανάγκες του. Έχουμε αναθέσει σε δικηγόρο να μας βοηθήσει για την υπόθεση. Θέλουμε να έχουμε νομική καθοδήγηση”.

Θα οδηγηθεί… σε παραίτηση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, στη συνάντηση στην Κοινότητα, το αιρετό πρόσωπο, του οποίου το συγγενικό άτομο θέλει να μεταφέρει νερό από τον Δανακό στον Φοίνικα, κατηγορήθηκε για μη έντιμη στάση προεκλογικά. Συγκεκριμένα, δέχθηκε “πυρά” στην επίμαχη συζήτηση, με τους κατοίκους που αντιδρούν να σημειώνουν πως τους “κορόιδεψε” για να αποσπάσει ψήφους και τελικά ήθελε να εξυπηρετήσει οικογενειακά συμφέροντα.

Αυτή η κατάσταση εκθέτει σαφώς το ίδιο το αιρετό πρόσωπο, ενώ φέρνει τουλάχιστον σε αμήχανη θέση συνολικά τη Δημοτική Αρχή αλλά και τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται αν επιμείνει ο συγκεκριμένος πολίτης για το θέμα της αξιοποίησης της γεώτρησης, ο δήμαρχος να “καθαιρέσει” το αιρετό πρόσωπο που αποτελεί μέλος της Δημοτικής Αρχής, συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχει στην ευθύνη του δύο σημαντικές ατζέντες σε επίπεδο διοίκησης. Και αυτό για λόγους ηθικής τάξης.

 

 

 

 

Ετικέτες: