Επεξεργάζεται ρύθμιση και δόσεις σε βάθος 20ετιας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τις οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ

Φως… για το χρέος των 4,5 εκατ. ευρώ της ΔΕΥΑ Σύρου

Δέσμευση του Αλ. Αθανασίου πως δεν θα επιβαρυνθούν οι δημότες στα τιμολόγια νερού

Καμία επιβάρυνση φαίνεται πως δεν θα “σηκώσουν” οι δημότες της Σύρου, αναφορικά με το υπέρογκο χρέος της ΔΕΥΑ Σύρου προς τη ΔΕΗ, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, αφού όπως γνωστοποιεί ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, σε συνέχεια χθεσινής συνάντησης του, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, υπάρχει προς επεξεργασία σχέδιο για αποπληρωμή του σε δόσεις και σε βάθος 20ετιας, οι οποίες θα καλύπτονται μέσω παρακράτησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Πρόκειται για μία λύση που επεξεργάζεται το αρμόδιο Υπουργείο, μετά από συνεχείς πιέσεις της Ένωσης των ΔΕΥΑ της χώρας, με φόντο τα τεράστια προβλήματα που κουβαλούν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, που εκτόξευσε τα ποσά που έπρεπε να καταβάλουν στη ΔΕΗ, όλους τους προηγούμενους μήνες. Η παρακράτηση ποσού από τους ΚΑΠ, όσον αφορά στην περίπτωση της Σύρου και σύμφωνα με όσα εξηγεί ο κ. Αθανασίου, μεταφράζεται σε ποσό περίπου 170 χιλ. Ευρώ ετησίως, το οποίο και δεν θα μπαίνει στο συρτάρι του Δήμου.

Επιπλέον, με τον κ. Σκυλακάκη συζητήθηκε η θετική εξέλιξη – για τις Κυκλάδες και τη Σύρο - της μη δημιουργίας ενιαίας ΔΕΥΑ, όπως αρχικά είχε συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό του Υπουργείου, κάτι το οποίο οι νησιωτικοί Δήμοι αντιμετώπισαν με εξαιρετικά μεγάλη επιφύλαξη, με φόντο το παράδειγμα του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

Τέλος, έγιναν παρεμβάσεις προς τον υπουργό για το θέμα της ηλεκτροδότησης των νέων αντλιοστασίων και μονάδων των ΔΕΥΑ κι εν προκειμένω της ΔΕΥΑ Σύρου, ώστε να μην την “κόβει” η ΔΕΗ, λόγω του χρέους.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Βαγγέλης Χαλκιάς, αλλά και ο βουλευτής Κυκλάδων, Μάρκος Καφούρος για θέματα της ΔΕΥΑ Θήρας.

Χρέος: Ρυθμίζεται με χρονική περίοδο αποπληρωμής τα 20 έτη και με μηδενικό επιτόκιο

Όσον αφορά στο “καυτό” θέμα της οφειλής της ΔΕΥΑ Σύρο προς τη ΔΕΗ, αυτό φαίνεται πως οδεύει σε λύση, που θα λειτουργήσει αρκετά ανακουφιστικά για τους δημότες.

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν ο κ. Αθανασίου και ο κ. Χαλκιάς στη χθεσινή συνάντηση, η μεγάλη οφειλή θα μπορέσει να ρυθμιστεί σε χρονική περίοδο 20 ετών, με ετήσιες δόσεις μέσω παρακράτησης ποσού από τους ΚΑΠ και με μηδενικό επιτόκιο.

“Το κύριο θέμα που μας “καίει” και συζητήσαμε είναι η οφειλή της ΔΕΥΑ Σύρου προς τη ΔΕΗ, που σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ. Αυτό που ειπώθηκε προς εμάς από την πλευρά του υπουργού είναι πως επεξεργάζονται ένα σχέδιο για 20ετη ρύθμιση αυτών των χρεών, η οποία θα γίνει – βάσει των όσων μας περιέγραψε – με παρακράτηση από τους ΚΑΠ των Δήμων, με μηδενικό επιτόκιο και 20ετη ρύθμιση με δόσεις”, γνωστοποίησε σχετικά ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως, αυτή η εξέλιξη ναι μεν θα στερεί από τον Δήμο ένα ποσό κάθε έτος, αλλά το ύψος του δεν είναι τέτοιο που θα βλάπτει το δημοτικό ταμείο.

“Επειδή έχουν αυξηθεί λίγο οι ΚΑΠ, η παρακράτηση αυτή για εμάς, υπολογίζεται σε ετήσια βάση περίπου στο ποσό των 168.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με το χρέος που έχουμε. Δεν θα μας κάνει μεγάλη ζημιά στην 20ετια αυτή η κατάσταση, διότι θεωρητικά έχουν αναφέρει ότι και οι ΚΑΠ των νησιών θα αυξηθούν κι άλλο”, πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα προκύψει οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες.

“Το βασικό για την περίπτωσή μας είναι πως αυτό το χρέος δεν μετακυλίεται στον δημότη. Αν γίνει αυτό που μας ανέφερε ο υπουργός στο προς κατάρτιση νομοσχέδιο, τότε σίγουρα δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές νερού στο νησί μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καμία συγχώνευση ΔΕΥΑ στα νησιά

Επιπρόσθετα, από τις απαντήσεις του υπουργού υπήρξε ανακούφιση για τη διαβεβαίωση σχετικά με τη μη συγχώνευση των νησιωτικών ΔΕΥΑ.

“Ένα ακόμη θέμα που συζητήσαμε, εξίσου σοβαρό και μας απασχολούσε είναι οι συγχωνεύσεις των κατά τόπους ΔΕΥΑ και η δημιουργία ενιαίων περιφερειακών ΔΕΥΑ. Αυτό δεν θα γίνει στη νησιωτική περιοχή, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Σκυλακάκης. Δηλαδή δεν μπορούμε να πάμε σε ενοποιήσεις και σε μείζονες ΔΕΥΑ”, δήλωσε ο κ. Αθανασίου, εξηγώντας πως αυτή η εξέλιξη δείχνει να λαμβάνει υπόψιν της τη νησιωτικότητα.

“Υπάρχει η γεωγραφική ασυνέχεια και αυτή η κατάσταση θα δημιουργούσε προβλήματα στη νησιωτικότητα. Δεν ξέρω τι θα γίνει στην ηπειρωτική χώρα. Όμως σε εμάς, θα υπάρξει εξαίρεση και είναι μία υπόθεση που έχει λάβει τέλος, σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού”, σημείωσε, λέγοντας ακόμη πως, “βέβαια, σε αυτό το θέμα υπάρχει ένας αστερίσκος. Ότι δηλαδή για τα νησιά και μόνον, μπορεί να ζητηθεί βοήθεια από την ΕΥΔΑΠ Νήσων ως προς τις εισπράξεις και ως προς τα μεγάλα τεχνικά έργα. Δηλαδή πάνω από έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό και επειδή οι περισσότερες Τεχνικές Υπηρεσίες των ΔΕΥΑ είναι υποστελεχωμένες, αυτά ίσως τα κάνει η ΕΥΔΑΠ Νήσων”.

Ερωτηθείς, αν αυτός ο “έλεγχος” θα αφορά μόνο τα μικρά νησιά που έχουν σαφώς μεγαλύτερο πρόβλημα υποστελέχωσης, ανέφερε: “Επειδή είναι ένα θέμα με αστερίσκο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες τώρα. Πάντως, δεν μιλά για ενοποίηση αλλά για στήριξη μόνο από την ΕΥΔΑΠ Νήσων”.

Ηλεκτροδότηση σε νέες μονάδες και αντλιοστάσια

Τέλος, επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της ηλεκτροδότησης των νέων συνδέσεων για μονάδες και αντλιοστάσια της ΔΕΥΑ, που σήμερα “κόβει” η ΔΕΗ, λόγω των οφειλών.

“Θα κάνουμε ένα αίτημα προς το Υπουργείο τόσο η Σύρος, όσο και η Θήρα για τα νέα μας αντλιοστάσια. Δηλαδή εκεί που θέλουμε νέες συνδέσεις και μας τις κόβει η ΔΕΗ, δεν αφήνει τον ΔΕΔΔΗΕ να πάει λόγω χρέους, φαίνεται πως αυτό κάπως θα λυθεί. Δεσμεύθηκε ο κ. Σκυλακάκης ότι αυτό θα προσπαθήσει να το λύσει, αφού σταλεί επιστολή από τις ΔΕΥΑ Σύρου και Θήρας. Θα το λύσει γενικότερα και όχι μόνον για εμάς”, διευκρίνισε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης.

Συμπλήρωσε, βέβαια, πρακτικά πώς επηρεάζει τη Σύρο αυτή η κατάσταση. “Επιμείναμε σε αυτό, γιατί σκεφθείτε το έργο της Βάρης, 11 εκατ. ευρώ αποχέτευση που προχωρά τόσο διάστημα και δεν μπορούν τα αντλιοστάσια να πάρουν ρεύμα. Δηλαδή είναι παράπλευρες οι απώλειες με το χρέος”, περιέγραψε, λέγοντας τέλος για τη συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη πως, “είμαι σχετικά ικανοποιημένος, αρκεί να δούμε όλα τα παραπάνω και γραμμένα”.