Αγροτικός Σύλλογος Σύρου: Κατά πλειοψηφία η στήριξη στον επαγγελματία αγρότη για την υπόθεση του Δανακού

  • Τετάρτη, 6 Μαρτίου, 2024 - 13:44

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Σύρου σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει στον Δανακό και τις αντιδράσεις πολιτών, οι οποίοι κινούνται ενάντια στις προσπάθειες επαγγελματία αγρότη για άντληση ποσοτήτων νερού από την περιοχή και μεταφοράς τους στον Φοίνικα για τις καλλιέργειές του. 

Ο Αγροτικός Σύλλογος Σύρου κατά πλειοψηφία στηρίζει τον επαγγελματία αγρότη - σύζυγο της δημοτικής συμβούλου της Δημοτικής Αρχής, Ρόζας Ξανθάκη. 

Η ανακοίνωση

"Ο Αγροτικός Σύλλογος Ποσειδωνίας, ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των αγροτών της Σύρου, σε συνεδρίασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη πλήρη στήριξη του μέλους του που αντιμετωπίζει θέμα, από μερίδα πολιτών, σε μια προσπάθειά του να ασκήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα με νόμιμο τρόπο.

Ως επαγγελματίες αγρότες, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στην τοπική κοινωνία, τη σημασία που έχει για την τοπική, και όχι μόνο, οικονομία η πρωτογενής παραγωγή. Είναι σημαντικό για τους αγρότες να μπορούν να αξιοποιούν , πάντα με νόμιμο τρόπο τις γεωτρήσεις για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους, νερό που μας παρέχει η φύση, άριστο ποιοτικά και ωφέλιμο για τις καλλιέργειες, ταυτόχρονα δε πιο οικονομικό. Είναι γνωστό σε όλους ότι το νερό που αγοράζουν οι αγρότες από το Δήμο είναι πολύ ακριβό και καθιστά ασύμφορες τις παραγωγές μας. Δεν είναι τυχαίο που η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, αναφέρεται με έμφαση σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα των δημοτικών παρατάξεων, αλλά υπάρχει και στην Κυβερνητική ατζέντα διαχρονικά.

Οι αγρότες, όσοι απομείναμε δηλαδή , προσπαθούμε να επιβιώσουμε και αντιμετωπίζουμε τη συχνή και υπέρμετρη αύξηση του νερού, το οποίο είναι η βασική και πρώτη ύλη στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα το κόστος της καλλιέργειες να αυξάνεται και προσπαθούμε να επιβιώσουμε σε ένα σύστημα που καταρρέει, παρέχοντας τις καλύτερες δυνατές ποιότητες προϊόντων, στις οικονομικότερες τιμές.

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε κάθε αγρότη, που προσπαθεί με νόμιμο τρόπο να αξιοποιήσει γεωτρήσεις και μεταφορά νερού προς τις καλλιέργειές του. Διότι το ζήτημα αφορά στην επιβίωση ενός επαγγελματία και δη αγρότη, αλλά αφορά και όλους τους πολίτες ως προέκταση της τοπικής οικονομίας.

Δηλώνουμε υπέρμαχοι της νομιμότητας και όσο τα μέλη του συλλόγου μας κινούνται με βάση αυτή, θα είμαστε στο πλευρό τους.".