“Πονοκέφαλος” για την Υπηρεσία Καθαριότητας η έλλειψη εργατών και προσωπικού, την ίδια ώρα που ακολουθεί Καρναβάλι, η επέτειος της 25ης Μαρτίου και το Πάσχα στη Σύρο

Στους εθελοντές στρέφεται ο Δήμος για την καθαριότητα

Απαντήσεις από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Π. Μώτο για τη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης

Τη συνδρομή εθελοντών από το νησί, βλέπει ως προσωρινή και άμεση λύση ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για τις ανάγκες της καθαριότητας, ενόψει Καρναβαλιού, 25ης Μαρτίου και Πάσχα, οπότε και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα πρέπει να έχει την εικόνα που της αρμόζει, δεδομένης και της επισκεψιμότητας που θα γνωρίσει.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ο Δήμος έχει φθάσει να λειτουργεί οριακά και με ελάχιστο προσωπικό, ενώ οι ανάγκες όχι μόνον παραμένουν ανοικτές στο νησί, αλλά και αυξάνονται σε χρονικά διαστήματα με υψηλή επισκεψιμότητα.

Η αγωνία του αρμόδιου αντιδημάρχου, Πέτρου Μώτου είναι εμφανής και την εκφράζει, δεδομένου πως η Υπηρεσία έχει χάσει σημαντικό αριθμό υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια και πλέον έχει μείνει με 29 άτομα, από 61 που είχε προ ετών.

Ωστόσο, οι ανάγκες για τους εξωτερικούς χώρους σε όλο το νησί και συγκεκριμένα, για κηπάρια με μνημεία, αλσύλλια, πλατείες κλπ, καλύπτονται μόνο με δύο άτομα, κάτι που έστρεψε τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στην αναζήτηση εθελοντών.

Ο κ. Μώτος μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” επιβεβαίωσε τη δύσκολη κατάσταση, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις για τη συνδρομή που έχει ζητήσει από εθελοντές.

“Λόγω του ότι έχουμε μείνει με δύο άτομα – εργάτες για τους εξωτερικούς χώρους σε όλο το νησί, επειδή δυστυχώς δεν έχουμε άλλα άτομα, σκεφτήκαμε να βοηθήσουν εθελοντικά”, αναφέρει πρωτίστως για την πλευρά των Κοινοτήτων, με τους προέδρους των οποίων είναι σε επαφή.

Κρούση στις Κοινότητες και θετική ανταπόκριση

“Είδα πως δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε κόσμο παρ΄ όλες τις προσπάθειες του δημάρχου και όλων μας προκειμένου να έχουμε άτομα έγκαιρα και ενόψει Πάσχα και για τα μνημεία και για όλους τους δρόμους που θα γίνουν οι περιφορές των Επιταφίων”, ανέφερε αρχικά ο κ. Μώτος, εξηγώντας το πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύσσεται με τις Κοινότητες του Δήμου σε όλο το νησί.

“Τους προέδρους των Κοινοτήτων τους καλώ κάθε μήνα ώστε να συζητάμε και να ξέρουμε αναλυτικά τις ανάγκες του τόπου μας. Θέλω και πρέπει να συνεργαζόμαστε. Τους ζήτησα λοιπόν, αν θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά με δικούς τους ανθρώπους, αν έχουν υπόψιν τους άτομα για βοήθεια, σχετικά με τα μνημεία. Αυτή η εργασία είναι επείγουσα λόγω του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Ανταποκρίθηκαν θετικά και τους ευχαριστώ για την καλή θέληση που έχουν να βοηθήσουν”, τόνισε αρχικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “από όλες τις Κοινότητες και στα χωριά, απάντησαν θετικά. Είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν”.

Δεδομένου πως θα απαιτηθεί και φροντίδα πρασίνου, ο αντιδήμαρχος δεσμεύθηκε πως ο κηπουρός του Δήμου θα είναι “παρών” σε όλες τις σχετικές εργασίες. “Βέβαια να τονίσω πως για το θέμα τους σωστού κλαδέματος και για το κόψιμο των χόρτων, σίγουρα θα υπάρχει από εμάς η συνδρομή του κηπουρού για την ορθή καθοδήγηση των εθελοντών όσον αφορά στο σωστό κλάδεμα”, δήλωσε συγκεκριμένα.

“Αφού από τα χωριά καθαρίζουν τα μνημεία, εμείς εδώ στην Ερμούπολη κλαδεύουμε ώστε σε πρώτη φάση να είμαστε έτοιμοι για την παρέλαση. Έχουμε φροντίσει τα κλαδέματα σε όλη την πλατεία Μιαούλη, στην Περιφέρεια, στο θέατρο και από αύριο, ο κηπουρός θα είναι σε όλα τα μνημεία για στεφανώσεις. Την Πέμπτη θα είναι στην πλατεία Ηρώων και από Δευτέρα θα είναι στα χωριά”, πρόσθεσε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη βοήθεια των Κοινοτήτων. “Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για την καλή πρόθεση που είχαν να βοηθήσουν εθελοντικά και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία”, υπογράμμισε.

Ανέφικτη λύση η βοήθεια από Προσκόπους

Με φόντο την πληροφορία της εφημερίδας, ότι ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας έκανε διερευνητική κρούση και προς την ομάδα των Προσκόπων Σύρου, ο κ. Μώτος ρωτήθηκε αν αυτό ισχύει, αλλά και αν τελικά είναι ρεαλιστικό ή μη, αυτό το σενάριο. Σημειώνεται πως τα μικρά παιδιά επ΄ ουδενί δεν θα μπορούσαν να ασχοληθούν με εργασίες κλαδέματος για λόγους ασφάλειας, πόσο μάλλον να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό.

“Μίλησα με υπεύθυνο άτομο από την ομάδα των Προσκόπων Σύρου γιατί γενικά έχουν θέληση για εθελοντικές δράσεις, αλλά αυτό τελικά δεν είναι εφικτό.

Είναι γεγονός πως τα παιδιά είναι μικρά σε ηλικία και δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να ανταποκριθούν για την ασφάλειά τους. Η αρχική σκέψη μου ήταν πως μπορεί να ανταποκριθούν κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία για να κόψουν χόρτα, αλλά όλα τα μέλη είναι μικρά σε ηλικία”, επανέλαβε ο αντιδήμαρχος, λέγοντας πως, ως εκ τούτου, “σε καμία περίπτωση μικρά παιδιά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό για να κόψουν χόρτα. Είναι λογικό ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν”.

Ο Δήμος σε αλσύλλια την αντιπυρική περίοδο

Η συνδρομή είχε ζητηθεί για τις ανάγκες σε κηπάρια και αλσύλλια, αναφορικά με τον τρόπο ανταπόκρισης για τις οποίες, δίνει απαντήσεις ο Πέτρος Μώτος. “Τα αλσύλλια θα τα κάνει γενικά ο Δήμος. Στην Ανάσταση, στο Αυγό και παντού. Δεν υπάρχει κόσμος στον Δήμο, αλλά υπάρχουν ανάγκες και γι αυτά. Συνήθως αυτά καθαρίζονται μετά το Πάσχα και για την αντιπυρική περίοδο”, υπενθύμισε, εξηγώντας ακόμη πως, “για τα αλσύλλια θα κάνουμε μία συνάντηση στην Πολιτική Προστασία για την πρόληψη από φωτιές. Μιλάμε με τους υπεύθυνους από κάθε πλευρά. Απ΄ όσο γνωρίζω η Πολιτική Προστασία κάθε χρόνο μας δίνει χρήματα για να πάρουμε κόσμο για τα αλσύλλια και για όσους δρόμους είναι δημοτικούς. Αυτό θα γίνει και τώρα”.

Διευκρίνισε βέβαια πως, “μιλάμε για τετράμηνες προσλήψεις για τον καθαρισμό στα αλσύλλια” και όπως συμπλήρωσε, “από τον Μάιο και μετά, γιατί ακόμη έχει βροχές και τα χόρτα δεν είναι ξερά”.

Πρωτόγνωρη κατάσταση στην Υπηρεσία

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση στην Υπηρεσία Καθαριότητας, όπως δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. “Οι προσπάθειες είναι μεγάλες από πλευράς μας με το προσωπικό που έχουμε. Έχουμε καρναβάλι στην Άνω Σύρο, στην Ερμούπολη και όλοι θα βοηθήσουμε. Έχουν δηλώσει ενδιαφέρον εθελοντές για να βοηθήσουν επειδή πρέπει μετά να καθαρίσουμε. Δεν είναι μόνο οι ανάγκες της καθημερινότητας και των κατοίκων, αλλά στο νησί περιμένουμε και κόσμο”, ανέφερε, δηλώνοντας τέλος πως η Υπηρεσία έχει να αντιμετωπίσει μία κρίσιμη κατάσταση. “Προσωπικά στη διαδρομή μου στον Δήμο, πρώτη φορά το συναντώ αυτό το θέμα, μετά από 20 χρόνια”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, Πέτρος Μώτος, δίνοντας απαντήσεις και για τις προσλήψεις.

“Έφυγε κόσμος, συνταξιοδοτήθηκαν άτομα από την Υπηρεσία. Από 61 άτομα έχουμε μείνει με 29 και είναι έτοιμοι να φύγουν δύο ακόμη, όπως επίσης δύο άτομα και του χρόνου. Ο αριθμός αυτός μειώνεται συνεχώς. Επί δημαρχίας Λειβαδάρα είχαμε ζητήσει δέκα μόνιμους, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι επτά και ακόμη δεν τους βλέπουμε. Και περιμένουμε και τις 6μηνες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Περιμένουμε να γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού και να αρχίσουν οι αιτήσεις. Αλλά δεν τους βλέπω πριν το Πάσχα. Μιλάω με την εμπειρία μου”, συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας τέλος πως, “δυστυχώς θα είναι πολύ δύσκολα και ζητάω από τον κόσμο υπομονή και συνεργασία. Ξέρουν τις προσπάθειές μας και βλέπω ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που βοηθά, αλλά ένα μικρό κομμάτι που δεν συνεργάζεται”.