Σύρος εξ αρχής για οφειλή ΔΕΥΑΣ: "Ανακουφίζει προσωρινά την ΔΕΥΑ, επιβαρύνει όμως ισόποσα τους δημότες"

  • Τετάρτη, 6 Μαρτίου, 2024 - 08:24

Για τις εξελίξεις σχετικά με την οφειλή της ΔΕΥΑ Σύρου στη ΔΕΗ εξέδωσε ανακοίνωση η παράταξη του Νίκου Αλμπανόπουλου, Σύρος εξ αρχής. 

Η ανακοίνωση

Όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του δημάρχου και του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρισης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σύρου με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η λύση που επεξεργάζεται το υπουργείο για το χρέος της ΔΕΥΑ είναι η αποπληρωμή σε βάθος 20ετίας και σε άτοκες δόσεις, οι οποίες θα καλύπτονται μέσω παρακράτησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Δηλαδή, τους θεσμοθετημένους πόρους του Κράτους προς τους δήμους και στη συγκεκριμένη περίπτωση, προς το δήμο Σύρου - Ερμούπολης. Είναι προφανές ότι η λύση αυτή, ανακουφίζει προσωρινά την ΔΕΥΑ, επιβαρύνει όμως ισόποσα τους δημότες που, μέσω της παρακράτησης πόρων που τους ανήκουν, επωμίζονται σε βάθος χρόνου το σύνολο της οφειλής. 
Είναι γνωστό ότι η οφειλή της ΔΕΥΑ προς την (ιδιωτική) ΔΕΗ δεν οφείλεται σε κακή διαχείριση ή σε κάποιο απρόβλεπτο συμβάν ή φυσικό φαινόμενο. Είναι, αντίθετα, αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης του δικτύου παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η μετατροπή της ενέργειας σε χρηματιστηριακό προϊόν με δυνατότητες ακραίας κερδοσκοπίας, ανέβασε τις λιανικές τιμές πώλησης ρεύματος, γεγονός καταστροφικό για τα νοικοκυριά και μεγάλους κοινωνικούς καταναλωτές, όπως η ΔΕΥΑ Σύρου. Η οποία χρησιμοποιεί ενέργεια για να παράγει ένα καθημερινό, ζωτικό αγαθό, το νερό. 
Την ίδια στιγμή, ακόμα περιμένουμε τη φορολόγηση των παρόχων ενέργειας, που επωφελούμενοι της ενεργειακής κρίσης αποκόμισαν αφορολόγητα -στην πράξη- υπερκέρδη. Από αυτά τα υπερκέρδη πρέπει να πληρωθεί το χρέος της ΔΕΥΑ (που σε μια νέα ενεργειακή κρίση μπορεί να δημιουργηθεί εκ νέου...) και όχι από το πορτοφόλι των δημοτών, μέσω της μείωσης των κρατικών πόρων που αξιοποιούνται για άλλες δράσεις και έργα. 
Η παράταξή μας θα τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, όπου εξάλλου πρέπει να επανέλθει αμέσως η ετήσια συζήτηση και έγκριση του προϋπολογισμού της μεγαλύτερης δημοτικής μας επιχείρησης.