Τα σενάρια που θα εξετάσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με το κλειστό parking απέναντι από την είσοδο του Νεωρίου

Περνά(;) στο δοκιμασμένο μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης

Τον επόμενο μήνα λήγει η σύμβαση με τον ιδιώτη που το λειτουργεί
walkinginthecity.syros-ermoupolis.gr/

Το σημαντικό “στοίχημα” της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης του parking απέναντι από την είσοδο του Νεωρίου, παράλληλα με την εξασφάλιση είσπραξης σημαντικών εσόδων από αυτό, σε ετήσια βάση, επιδιώκει να κερδίσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ενόψει των σχετικών αποφάσεων που θα πρέπει να πάρει, καθώς τον επόμενο μήνα λήγει η σύμβαση με την εταιρεία που το διαχειρίζεται.

Δεδομένου πως πρόκειται για ένα σημαντικό δημοτικό ακίνητο που λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης σε απόσταση περίπου 750 μέτρων από το κέντρο της Ερμούπολης και μπορεί να υποδεχθεί μέχρι και 125 οχήματα, η Δημοτική Αρχή οφείλει να εξετάσει όλα τα “ανοικτά” σενάρια που υπάρχουν επί τάπητος και να αποφασίσει να φέρει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τον τρόπο αξιοποίησής του, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” υπάρχουν τρία σενάρια που θα συζητηθούν, με επικρατέστερο εκείνο που θέλει τον Δήμο να εξετάζει πώς θα μπορέσει να προμηθευτεί όποιον εξοπλισμό απαιτείται να αποκτηθεί, ώστε να προχωρήσει σε λειτουργία ίδια με εκείνη στο parking στη θέση “Νησάκι”, δηλαδή να εφαρμοστεί το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης με αντίτιμο.

Αν ακολουθηθεί αυτό το σενάριο, τότε ο Δήμος θα εισπράττει ένα σημαντικό ποσό – απευθείας -, ενώ αν αποφασιστεί να βγει εκ νέου πλειοδοτικός διαγωνισμός για την αξιοποίησή του από εταιρεία, θα εισπράττει μηνιαίο αντίτιμο.

Επίσης, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να γίνουν συζητήσεις και για την αξιοποίησή του από την Αστυνομία, καθώς η πλευρά της αναζητά γραφεία και νέα στέγη, ωστόσο, οι πληροφορίες της εφημερίδας, θέλουν αυτό το σενάριο να μην είναι το ιδανικό και το προτιμητέο για τον Δήμο, αν και θα απέφερε μεγάλο έσοδο στο δημοτικό ταμείο.

Αυτονόητο θα πρέπει να θεωρηθεί δε, πως, οι 125 διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, δεν πρέπει να χαθούν από την πόλη, η οποία “διψά” για parking, με δεδομένο τον κυκλοφοριακό όγκο που “πνίγει” το ιστορικό κέντρο και κυρίως σε περιόδους με υψηλή επισκεψιμότητα, όπως το Πάσχα και το καλοκαίρι.

Σημειώνεται πως το θέμα θα απασχολήσει πρώτα την ΚΕΜΑΕ που έχει αρμοδιότητα για την αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και προσεχώς το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις.

Προκρίνεται το παράδειγμα του Λιμενικού Ταμείου

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα διώροφο κτήριο με επίπεδα στάθμευσης που εξυπηρετούνται με ασανσέρ, το οποίο διαθέτει 125 θέσεις και από το οποίο σήμερα, ο Δήμος σε μηνιαία βάση εισπράττει το ποσό των 700 ευρώ.

Πληροφορίες της εφημερίδας, θέλουν τον Δήμο να μην είναι ικανοποιημένος καθώς το ανωτέρω ποσό δεν καταβάλλεται σταθερά και ως εκ τούτου, περιμένει να λήξει η σύμβαση τις επόμενες εβδομάδες, μέσα στον Απρίλιο.

Μέχρι τότε, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να θέσει επί τάπητος τα δύο πρώτα επικρατέστερα σενάρια και να αποφασίσει ποιο θα προκρίνει.

Πιο αναλυτικά, επειδή τα αποτελέσματα σε επίπεδο λειτουργίας της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι – με απόφαση προηγούμενης διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου -, φαίνεται να είναι σημαντικά, αφού η συχνή εναλλαγή οχημάτων ευνόησε αρκετούς οδηγούς να βρίσκουν θέση στάθμευσης, κατά πάσα πιθανότητα, η Δημοτική Αρχή θα ακολουθήσει τον ίδιο δοκιμασμένο(!) προσανατολισμό.

Για την εφαρμογή του μέτρου όπως στο Νησάκι, θα απαιτηθεί η προμήθεια και κάποιου εξοπλισμού για την έκδοση εισιτηρίων εισόδου και εξόδου ώστε να εισπράττεται το αντίτιμο που θα καθοριστεί να πληρώνουν οι οδηγοί.

Επιπλέον, ένα δεύτερο σενάριο θα αφορά στη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, ώστε να λειτουργήσει σαν χώρος στάθμευσης οχημάτων από ιδιώτη. Με αυτό το σενάριο είχε πορευθεί μέχρι σήμερα ο Δήμος και βάσει πληροφοριών, αντιμετώπισε δυσκολία στην είσπραξη του ενοικίου.

Ωστόσο και αυτό το σενάριο παραμένει στο τραπέζι της συζήτησης, δεδομένου πως ο Δήμος θέλει απαραίτητα να μεριμνήσει ώστε να μη μειώσει τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης που μπορούν να εξυπηρετήσουν μετακινήσεις προς το κορεσμένο κέντρο της Ερμούπολης.

Συζητήσεις με την Αστυνομία

Τρίτο σενάριο, που όμως δεν φαίνεται να ευνοεί την Ερμούπολη και να την ανακουφίζει από το κυκλοφοριακό κομφούζιο, είναι να υπάρξουν συζητήσεις με την πλευρά της Αστυνομίας για να στεγαστούν σε αυτό οι Υπηρεσίες της. Η πλευρά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ερμούπολης καθώς και η περιφερειακή διοίκηση Ν. Αιγαίου με έδρα τη Σύρο, αναζητά χώρο, αφού το κτήριο στο οποίο παραμένει σήμερα έχει πολλά προβλήματα και άμεσα θα πρέπει να το αφήσει.

Σε αυτή την περίπτωση η πόλη θα στερηθεί έναν απαραίτητο χώρο για στάθμευση, ο οποίος μπορεί να αποφέρει ένα άξιο λόγου ενοίκιο στο δημοτικό ταμείο, μετά από προβλεπόμενη διαδικασία. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη θα προϋπέθετε διαμορφώσεις στον εσωτερικό χώρο για γραφεία, με έξοδα της Αστυνομίας.

Αυτοψία για φθορές και προγραμματισμός συντηρήσεων

Σχετικά με την κατάσταση του κτηρίου - parking απέναντι από την είσοδο του Νεωρίου, ο Δήμος άμεσα θα προχωρήσει σε έλεγχο για να διαπιστώσει τυχόν φθορές. Συγκεκριμένα, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας πρέπει να κάνουν αυτοψία, να ελέγξουν τον χώρο, να καταγράψουν τις ανάγκες και να αξιολογηθεί η κατάσταση του, συνολικά. Στην περίπτωση που απαιτούνται συντηρήσεις θα πρέπει να εξασφαλιστούν χρήματα για να υλοποιηθούν. Υπενθυμίζεται πως είναι ένα κτήριο τουλάχιστον 15ετιας που πριν από λίγα χρόνια είχε παρουσιάσει προβλήματα στην οροφή. Επί προεδρίας, Βαγγέλη Χαλκιά στην ΚΕΜΑΕ είχαν γίνει παρεμβάσεις, ωστόσο το ακίνητο πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου και εσωτερικά, αλλά και να ελεγχθεί η λειτουργία του ανελκυστήρα οχημάτων.

Ευχή της Δημοτικής Αρχής είναι να διαπιστωθούν όσο το δυνατόν μικρότερες ανάγκες συντηρήσεων. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει άμεσα τον Δήμο.