Σε διαφορετική κατεύθυνση η παρέμβαση για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα στη Σύρο και χωρίς κατεδάφιση

Νέα μελέτη για έργο στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ

Άμεσα η ανάθεση για εκπόνησή της, ώστε η Δημοτική Αρχή να πάει σε διαγωνισμό για επόμενη εργολαβία

Σε νέο έργο για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα μπάσκετ θα προχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει κατεδάφιση του κελύφους του κυρίως αγωνιστικού χώρου, αλλά θα εστιάζει στη νέα θεμελίωση και στις απαιτούμενες αποκαταστάσεις, όπως αυτές θα υποδειχθούν από τη νέα μελέτη που θα αναθέσει άμεσα προς εκπόνηση η νυν Δημοτική Αρχή.

Ουσιαστικά, αλλάζει ρότα ο Δήμος συγκριτικά με όσα είχε ανακοινώσει ο πρώην αντιδήμαρχος, Μηνάς Αλφραγκής, καθώς τελικά, δεν είναι εφικτή η κατεδάφιση του αθλητικού χώρου, αφού αν αυτό γίνει, τότε δεν θα μπορέσει να χτιστεί εκ νέου τόσο μεγάλο γήπεδο, αλλά μικρότερο. Μία τέτοια εξέλιξη δεν θα υπηρετούσε τις ανάγκες της μπασκετικής κοινότητας του νησιού και ως εκ τούτου, η νέα Δημοτική Αρχή και η Υπηρεσία της Πολεοδομίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του αρμόδιου Υπουργείου, “χάραξαν” νέα κατεύθυνση.

Πρώτο βήμα και άμεση προτεραιότητα είναι η εκπόνηση νέας μελέτης για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ, για την οποία ο Δήμος έχει εντάξει ήδη στον προϋπολογισμό του το ποσό των 37.200 ευρώ.

Δεδομένου πως μόλις προχθές εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το 2024, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος επεσήμανε πως είναι πρώτη προτεραιότητα η ανάθεση της εν λόγω μελέτης, καθώς ο Δήμος θέλει το ταχύτερο να προχωρήσει σε διαγωνισμό για υλοποίηση έργου στο γήπεδο, καθώς οι αθλητές του μπάσκετ παραμένουν άστεγοι εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Ο κ. Βακόνδιος μίλησε αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη” για το θέμα που “καίει” ομάδες και Σωματεία, οι αθλητές των οποίων μέχρι σήμερα έχουν αναγκαστεί να κάνουν προπονήσεις ακόμη και στη βροχή σε διαθέσιμους ανοικτούς χώρους μπάσκετ.

Προτεραιότητά μας το γήπεδο μπάσκετ”

“Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου μας για το 2024 χθες (σ.σ. προχθές) και άρα, τώρα θα αρχίσουμε να “τρέχουμε” τις προτεραιότητές μας. Σίγουρα στην πρώτη γραμμή έχουμε το θέμα του κλειστού γηπέδου μπάσκετ”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας πως, “έγινε ένας έλεγχος από το Τμήμα Μικρών Έργων σχετικά με τη θεμελίωση του κτηρίου και προχωράμε τάχιστα για να γίνει η απαιτούμενη διαδικασία για τη μελέτη. Από τη στιγμή που εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός μπορούμε να πάμε σε ανάθεση για τη μελέτη”.

Κατά συνέπεια και με φόντο τις ανάγκες των αθλητών που σήμερα δεν καλύπτονται, επανέλαβε πως, “οπωσδήποτε είναι προτεραιότητά μας το γήπεδο μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο γιατί υπάρχουν ανάγκες για τα παιδιά”.

Ανέφικτη η κατεδάφιση

Ερωτηθείς αν το έργο θα ακολουθήσει την κατεύθυνση που είχε ανακοινώσει ο πρώην αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής, δηλαδή αν θα υπάρξει κατεδάφιση πρώτα και άρα, ανέγερση νέου γηπέδου εκ θεμελίων, υπήρξε σαφής.

“Ουσιαστικά είχε ανακοινωθεί από τον τέως αντιδήμαρχο ότι θα κατεδαφιστεί. Όταν άρχισε η θητεία της νέας Δημοτικής Αρχής, η θητεία μας δηλαδή, ελέγξαμε τις πιθανές λύσεις που θα μπορούσαμε να είχαμε για το γήπεδο. Μιλήσαμε και με την Πολεοδομία του Δήμου και με το Υπουργείο και με την αρμόδια Γενική Γραμματεία Αθλητισμού”, γνωστοποίησε, εξηγώντας πως, από αυτές τις συζητήσεις, προκύπτουν τα εξής: “Το συγκεκριμένο γήπεδο μπάσκετ είναι κοντά στα 1.500 τ.μ.. Υπάρχουν δηλαδή το κυρίως γήπεδο που είναι περίπου 800 τ.μ. και τα υπόλοιπα είναι τα αποδυτήρια, οι βοηθητικοί χώροι, τα λεβητοστάσια, η μία αίθουσα που έχει σε χαμηλότερη στάθμη.

Αν κατεδαφιστεί το συγκεκριμένο γήπεδο, αυτό που θα μπορούσε να χτιστεί είναι μόνο 800 τ.μ.. Επομένως αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει. Ήταν κάτι που είχε ανακοινώσει ο αντιδήμαρχος αλλά δεν γίνεται”.

Κατά συνέπεια, επεσήμανε πως θα εκπονηθεί νέα μελέτη για ένα σωστό έργο που δεν θα μειώνει σε έκταση τις υποδομές. “Με τον νέο προϋπολογισμό του Δήμου μας, βάλαμε το ποσό των 37.200 ευρώ για τις ανάγκες εκπόνησης μίας νέας μελέτης για το γήπεδο του μπάσκετ. Όταν επικοινωνήσαμε με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στο πρώτο 10ημερο του Ιανουαρίου, διαπιστώσαμε πως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με κατεδάφιση. Άρα, θα πρέπει να γίνει καινούργιο το κομμάτι του γηπέδου. Δηλαδή να γίνει θεμελίωση να σκαφτεί όλο το γήπεδο και να κατασκευαστούν πιθανά μεταλλικές κολώνες και αντίστοιχα νέα στέγη”, επεσήμανε ο αντιδήμαρχος.

Προτιμητέα λύση η απευθείας ανάθεση της μελέτης

Δεδομένου πως ο χρόνος “τρέχει” και τους χειμερινούς μήνες οι αθλητές έχουν βιώσει απίστευτη ταλαιπωρία με τις προπονήσεις τους, ο κ. Βακόνδιος υπογράμμισε πως ο Δήμος για να συμπτύξει χρόνους όσον αφορά στην απόκτηση της μελέτης, θα εξετάσει αν μπορεί να προχωρήσει στην εκπόνησή της, με απευθείας ανάθεση.

“Θα το δούμε άμεσα. Πιθανώς για θέμα χρόνου να επιλέξουμε να γίνει η μελέτη με απευθείας ανάθεση. Ήδη τα παιδιά είναι εκτός κλειστού γηπέδου εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά μας, θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό”, ανέφερε, ενώ απάντησε για το αν συνεχίζει η Δημοτική Αρχή να δέχεται παράπονα για τη σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αθλητές.

“Υπήρξαν συναντήσεις με τα Σωματεία. Έγιναν συναντήσεις και για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ και για το γήπεδο του βόλεϊ. Αντιλαμβανόμαστε πως έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή αυτό που μας μετέφεραν οι Σύλλογοι είναι πως σχεδόν τα τρία τελευταία χρόνια είναι άστεγοι και επιθυμούν μία λύση το συντομότερο δυνατόν”, σημείωσε.

Αναζήτηση επιπλέον χρηματοδότησης

Τέλος, ο κ. Βακόνδιος ρωτήθηκε για το αν έχει κλείσει η τελευταία εργολαβία του γηπέδου και για το αν θα απαιτηθεί αναζήτηση νέων χρηματοδοτήσεων για το νέο έργο.

“Η συγκεκριμένη εργολαβία έχει διαλυθεί ουσιαστικά”, τόνισε πρωτίστως, επισημαίνοντας πως, “στο έργο που είχε εγκριθεί για τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ το 2018, αρχές του 2019 – από την προηγούμενη θητεία μας είχε γίνει αυτό -, υπάρχουν ακόμη χρήματα”. Ωστόσο, εξήγησε αναλυτικά πως λογικά θα προκύψει ανάγκη για επιπλέον χρήματα. “Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης ήταν περίπου 600 χιλ. ευρώ. Έχει δαπανηθεί μέρος αυτών των χρημάτων, τα οποία έγιναν για τις εργασίες των λοιπών κτηρίων και όχι του κυρίως γηπέδου. Αυτά στατικά είναι εντάξει. Οπότε, θα προσπαθήσουμε το υπόλοιπο τμήμα να το καλύψουμε από αυτή τη χρηματοδότηση”, διευκρίνισε, λέγοντας τέλος πως, “η νέα μελέτη θα μας υποδείξει το ακριβές ποσό. Αλλά σίγουρα, αν απαιτηθεί θα πάμε σε αναζήτηση χρηματοδοτήσεων για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ”.

Ο Φραγκίσκος Βακόνδιος έκλεισε τις απαντήσεις του, επαναλαμβάνοντας πως, “για τη Δημοτική Αρχή είναι προτεραιότητα το γήπεδο μπάσκετ της Α΄ Κλειστής”.