Δεν έχει βγει μέχρι σήμερα ο διαγωνισμός, ενώ 1η Ιουνίου το απαραίτητο προσωπικό θα πρέπει να είναι στις θέσεις του στις παραλίες

Αγώνας δρόμου για ναυαγοσώστες στη Σύρο

Αλλαγή διοίκησης και έγκριση φετινού προϋπολογισμού προκαλούν καθυστερήσεις, σύμφωνα με όσα απαντά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δ. Κοσμάς

Στο φουλ είναι οι μηχανές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών του νησιού, καθώς η αλλαγή της διοίκησης λόγω εκλογών, αλλά και η έγκριση του προϋπολογισμού, προκάλεσαν καθυστερήσεις ως προς τον διαγωνισμό.

Ειδικότερα, η Σύρος οφείλει να έχει ναυαγοσώστες στις παραλίες της από 1η Ιουνίου μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου, γεγονός που αυξάνει την αγωνία στην Δημοτική Αρχή για την απαιτούμενη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία, όπως απαντά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς, θα βγει στον αέρα στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Δεδομένου πως απομένει διάστημα μόλις δυόμιση μηνών μέχρι τον Ιούνιο, η Δημοτική Αρχή αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, “τρέχει” τις προσπάθειες, προκειμένου ο Δήμος να μην απειληθεί με πρόστιμα, σε περίπτωση ελέγχων.

Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος έβγαζε νωρίτερα τον διαγωνισμό, έτσι ώστε οι πολυσύχναστες παραλίες να είναι “οχυρωμένες” εγκαίρως. Για φέτος, αν και έγινε προσπάθεια σε συνεργασία του κ. Κοσμά με τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη, αυτό τελικά δεν κατέστη εφικτό.

Μέχρι τέλος της εβδομάδας ο διαγωνισμός

Στην ερώτηση αν έχει βγει στον αέρα ο απαραίτητος διαγωνισμός, ο Δημήτρης Κοσμάς, ανέφερε: “Είναι έτοιμη να βγει η προκήρυξη και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα. Ο διαγωνισμός θα βγει τέλος αυτής της εβδομάδας”. Πρόσθεσε μάλιστα, πως, “αν όλα πάνε καλά, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα και 1η Ιουνίου θα έχουμε τους ναυαγοσώστες στη θέση τους”.

Για τους λόγους της καθυστέρησης φέτος, ο αντιδήμαρχος, επεσήμανε πως, “αναγκαστικά περιμέναμε την έγκριση του προϋπολογισμού για να μπορέσουμε να κάνουμε και τις ανάλογες ενέργειες”.

Τα χρήματα που θα δαπανήσει ο Δήμος παραμένουν στο ίδιο ύψος με πέρυσι. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε: “Το ποσό που έχουμε φέτος είναι 100.000 ευρώ. Θέλω να πω ότι είχε αρχίσει η διαδικασία και οι απαραίτητες ενέργειες από τον προκάτοχό μου, τον κ. Πιταούλη. Αλλά δεν πρόλαβε κι εκείνος να προχωρήσει τελικά για να βγει ο διαγωνισμός πριν το τέλος του 2023. Δεν καρποφόρησε αυτή η προσπάθεια, οπότε περιμέναμε μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και έχουμε τρέξει όλες τις διαδικασίες για τον διαγωνισμό”.

Για το ύψος της δαπάνης, συμπλήρωσε δε, πως, “είχαμε συζητήσει μήπως και αυξάναμε τον προϋπολογισμό αυτής της υπηρεσίας. Τελικά δεν μπορέσαμε και λόγω της στενότητας του χρόνου και θα έπρεπε να πάμε σε αναμόρφωση και θα είχαμε επιπλέον καθυστερήσεις. Οπότε παραμείναμε σε αυτό το ποσό”. Υπενθύμισε ακόμη πως, “ο διαγωνισμός θα είναι μειοδοτικός”.

Ενόψει της διαγωνιστικής διαδικασίας, ο κ. Κοσμάς θέλησε να ευχαριστήσει τους υπαλλήλους του Δήμου, λέγοντας ότι “τρέξαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε και γι αυτό θέλω να ευχαριστήσω και τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Διακοδημητρίου και τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας που προσπαθήσαμε να προλάβουμε τους χρόνους γι αυτή την πολύ απαραίτητη υπηρεσία”.

Επαναλαμβάνοντας δε, πως, “οι ναυαγοσώστες πρέπει να είναι στις θέσεις τους την 1η Ιουνίου”, ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε πως, “ευελπιστώ να πάνε όλα καλά γιατί αν προκύψουν ενστάσεις στη διαγωνιστική διαδικασία, τότε θα καθυστερήσουμε και αυτό δεν θα είναι καλό. Εκτιμώ πως όλα θα πάνε καλά. Θα το δούμε άμεσα”.

Απειλή… προστίμων

Ερωτηθείς αν θα προλάβει να κάνει σύμβαση ο Δήμος – εγκαίρως - με τον ανάδοχο, μέσα στο στενό χρονικό πλαίσιο που απομένει, ώστε να αποφύγει επιβολή προστίμων, απάντησε τα εξής: “Η αγωνία μας και οι προσπάθειές μας είναι να είμαστε έτοιμοι την 1η Ιουνίου, γιατί γνωρίζουμε όλοι καλά πως αν δεν είναι στις θέσεις τους, πέραν της ασφάλειας που πρέπει να υπάρχει στις πολυσύχναστες παραλίες της Σύρου για τους λουόμενους, θα υπάρξουν και πρόστιμα από το Λιμεναρχείο Σύρου. Μιλάμε για τετράμηνη κάλυψη για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβρη και στις τρεις παραλίες που είναι στην ευθύνη του Δήμου δηλαδή, Βάρη, Γαλησσάς, Αγκαθωπές. Το Κίνι είναι στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου και γι αυτό φροντίζει η διοίκηση. Η κάλυψη θα είναι από το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα”.

Επεσήμανε ακόμη πως τον έλεγχο για την παρουσία των ναυαγοσωστών θα τον έχει η εταιρεία. “Ουσιαστικά θα αναλάβει εταιρεία. Εμείς βάσει σύμβασης ζητάμε τι πρέπει να καλυφθεί και αναλαμβάνει η εταιρεία και για τους ναυαγοσώστες,να ελέγξει τα ωράρια που θα πρέπει να βρίσκονται στις παραλίες και από εκεί και μετά είναι θέμα της εταιρείας πώς θα τα καλύψει. Πέρυσι, μπορώ να πω ότι όλα κύλησαν καλά και οι υπηρεσίες ήταν πολύ καλές. Ευελπιστώ πως και φέτος, η εταιρεία που θα πάρει το έργο της ναυαγοσωστικής κάλυψης, θα είναι φερέγγυα και θα έχουμε μία καλή συνεργασία”.

Επιπλέον, αναφορικά με τον εξοπλισμό στις παραλίες, ο Δημήτρης Κοσμάς σημείωσε πως, ο Δήμος διαθέτει μόνο τα βάθρα. “Την ευθύνη θα την πάρει ο ανάδοχος. Εμείς διαθέτουμε τα βάθρα και από εκεί και μετά, για όλο τον εξοπλισμό φροντίζει η εταιρεία (σωσίβια, κιάλια, σανίδες διάσωσης κ.α.). Όσα χρειάζονται για τη δουλειά του ναυαγοσώστη, τα καλύπτει ο ανάδοχος”.

Παρακάτω, για το ναυαγοσωστικό σκάφος που διαθέτει ο Δήμος, διευκρίνισε: “Εμείς παρέχουμε αυτό το σκάφος, ωστόσο, καλό θα είναι η εταιρεία να διαθέτει και δικό της σκάφος, όπως συνέβη και πέρυσι. Πρέπει να είναι γύρω στα 3,5 μέτρα και θα πρέπει να κάνει και κάποιες περιπολίες”.

Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να μην εκτεθεί ο Δήμος”

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επεσήμανε πως, ο Δήμος κάνει έναν αγώνα δρόμου, λόγω αντικειμενικών εμποδίων που υπήρξαν για τον διαγωνισμό. “Ουσιαστικά γίνεται μία υπερπροσπάθεια και ένας αγώνας δρόμου από εμάς, ώστε να προλάβουμε. Γενικά για όλα τα θέματα γίνεται ένας αγώνας δρόμου από μέρους μας. Από την ημέρα που αναλάβαμε, προσπαθούμε να καλύψουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Είναι λίγο δύσκολο μέσα σε δυόμιση μήνες να τρέξουν όλα τα θέματα. Παρόλα αυτά, υπάρχει μία κινητικότητα πάρα πολύ μεγάλη για να μην αφήσουμε κάποια πράγματα να πάνε πίσω, που θα εκθέσουν τον Δήμο μας”. Συμπλήρωσε τέλος, πως, “κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να είμαστε φερέγγυοι σε όλες τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει ο Δήμος και στους κατοίκους και στους επισκέπτες του καλοκαιριού. Ευελπιστώ οι ναυαγοσώστες να είναι στη θέση τους και να προχωρήσουμε”.