Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης σε πρόσκληση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με προϋπολογισμό 380 χιλ. ευρώ

Ψηφιακή περιήγηση στην Ερμούπολη μέσα από το έργο του Μάνου Ελευθερίου

Εντυπωσιακή “διαδρομή” για τους επισκέπτες στην ιστορία, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης

Μία ψηφιακή… βουτιά στην πολύτιμη ιστορία της Ερμούπολης, στον πολιτισμό της, αλλά και στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της, “πατώντας” πάνω στο λογοτεχνικό έργο του Μάνου Ελευθερίου, θα έχει την ευκαιρία να κάνει ο επισκέπτης της Σύρου, μελλοντικά, υπό την προϋπόθεση πως ο Δήμος θα πάρει χρηματοδότηση ύψους 380 χιλ. ευρώ από χρηματοδοτικό “εργαλείο” της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, για να δημιουργήσει ψηφιακές περιηγήσεις στην πόλη.

Πρόκειται για την πρώτη πρόταση που καταθέτει η σημερινή Δημοτική Αρχή σε αυτή τη θητεία για λήψη χρηματοδότησης, για την οποία έκαναν σημαντική δουλειά και προετοιμασία, τόσο τα τμήματα Τουρισμού και Πολιτισμού, όσο και το τμήμα Προγραμματισμού, προκειμένου να υποβληθεί το σχετικό αίτημα, μέχρι τις 29 Μαρτίου, οπότε και κλείνει η πρόσκληση.

Το θέμα έλαβε τη θετική γνώμη και ψήφο όλων των μελών της Δημοτικής Επιτροπής, χθες, στη συνεδρίασή τους, καθώς όπως μπορεί να φανταστεί ο κάθε πολίτης, η δημιουργία αυτών των ψηφιακών περιηγήσεων, θα λειτουργήσει ιδιαιτέρως εντυπωσιακά για τον επισκέπτη.

Ο τίτλος της πρότασης που καταθέτει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είναι “Δημιουργία διαδικτυακής ψηφιακής περιήγησης για την πόλη της Ερμούπολης, μέσα από το λογοτεχνικό και ερευνητικό έργο του Μάνου Ελευθερίου”, με ακριβή προϋπολογισμό ύψους 380.432 ευρώ.

Η πρόσκληση προέρχεται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης στο πλαίσιο του προγράμματος “Νότιο Αιγαίο” και έχει θέμα “Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στους τομείς του

πολιτισμού και τουρισμού”.

Δημιουργία “εργαλείου” ψηφιακής περιήγησης

Σύμφωνα με την εισήγηση του θέματος στη χθεσινή συνεδρίαση, κατέστη σαφές πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θεωρείται δυνητικός δικαιούχος και προτίθεται να υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης της πράξης με τίτλο “Δημιουργία διαδικτυακής ψηφιακής περιήγησης για την πόλη της Ερμούπολης, μέσα από το λογοτεχνικό και ερευνητικό έργο του Μάνου Ελευθερίου”, με τον ανωτέρω προϋπολογισμό.

Η πράξη αυτή αφορά στη δημιουργία ενός ψηφιακού “εργαλείου” περιήγησης και ξενάγησης στην πόλη της Ερμούπολης, από τη δημιουργία της νεοκλασικής πόλης έως τα νεότερα χρόνια, με κεντρικό πυρήνα της ψηφιακής δράσης τη ζωή και το έργο του Συριανού ποιητή και λογοτέχνη Μάνου Ελευθερίου (Ερμούπολη 1938 – Αθήνα 2018).

Όπως αναφέρθηκε, στόχος είναι “η ψηφιακή σύνδεση άυλων πολιτιστικών πόρων (ιστορία, μουσική, λογοτεχνία κ.α.), με τον τόπο της Ερμούπολης και με την υλική πολιτιστική φυσιογνωμία, δίνοντας μία συνέχεια στην εμπειρία του επισκέπτη: από τα αρχιτεκτονικά μνημεία, τον τόπο και τον χώρο, στην ιστορία, τη μουσική, τα κείμενα και το πάθος του Μάνου Ελευθερίου για την Ερμούπολη”.

Θ. Μενδρινού: “Ανοίγουμε” την ξενάγηση στην πόλη

Για τη θετική εξέλιξη να είναι σε θέση να υποβάλει πρόταση ο Δήμος, μίλησε αναλυτικά η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού που συμμετείχε στη Δημοτική Επιτροπή ως αναπληρωματικό μέλος. “Αμέσως μόλις αναλάβαμε, αναζητήσαμε να δούμε ποιες χρηματοδοτήσεις “τρέχουν” ώστε ο Δήμος μας να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδότηση που έχει βγει από τους φορείς, είτε από το Υπουργείο, είτε από την Περιφέρεια κλπ. Αναζητήσαμε αυτή την πρόσκληση και ενημερωθήκαμε. Επειδή περιλαμβάνει και τουρισμό και πολιτισμό, ταυτόχρονα, το Γραφείο Πολιτισμού και το Γραφείο Τουρισμού, δούλευαν την πρόσκληση. Εν συνεχεία, καταλήξαμε από κοινού να προτείνουμε να υποβάλουμε αίτημα για χρηματοδότηση με θέμα που θα βασίζεται στην έκθεση για τον Μάνο Ελευθερίου”. Πρόσθεσε πως, “πατώντας” πάνω στην προσπάθεια για το εκθετήριο του Μάνου Ελευθερίου στο πρώην “Πάνθεον”, αυτομάτως, η πρόταση αποκτά ωριμότητα.

“Αυτό δείχνει μία ωριμότητα στην πρόταση, οπότε έχουμε πολλές δυνατότητες ώστε να εγκριθεί. Εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε το μέγιστο χρηματικό ποσό”, εξήγησε, επισημαίνοντας πως, “υπάρχει ήδη η μελέτη για τη δημιουργία του εκθετηρίου και στη συνέχεια, σε συνεργασία με την αντιδήμαρχο Τουρισμού, Χρηστιάννα Πάπιτση το “ανοίξαμε”, ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα εκτός της έκθεσης στην οποία θα υπάρχει ξενάγηση σε τρεις γλώσσες, να έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την Ερμούπολη μέσα από τα μάτια του Μάνου Ελευθερίου, τα ιστορικά κτήρια, εκεί που έζησε ο ίδιος”.

Κατέληξε μάλιστα λέγοντας πως, “από κοινού καταθέσαμε αυτή την πρόταση στον Προγραμματισμό”, επισημαίνοντας πως, βασικό κριτήριο είναι “να αγγίξουμε στο μέγιστο τον επισκέπτη αλλά και να εισχωρήσει η κοινωνία μέσα σε αυτό το έργο. Εννοείται με εκπαιδευτικά προγράμματα με τη συμμετοχή παιδιών κ.α.”.

Η κ. Μενδρινού δεν παρέλειψε να επισημάνει πως έχει ενημερωθεί και η αδερφή του Μάνου Ελευθερίου, Λιλή Ελευθερίου, η οποία έχει σταθερά την πρόθεση να συνδράμει τον Δήμο για τα παραπάνω.

Φρ. Βακόνδιος: Η πρώτη πρόταση που κατατίθεται από εμάς

Την ικανοποίησή του για την ανωτέρω εξέλιξη εξέφρασε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος επεσήμανε πως είναι χρήσιμο ο Δήμος να αξιοποιεί κάθε χρηματοδότηση. “Ουσιαστικά είναι η πρώτη πρόταση που κατατίθεται από εμάς σε πρόγραμμα αυτή τη θητεία και είναι ένα αποτέλεσμα καλής συνεργασίας. Τον Ιανουάριο όταν με το Τμήμα Προγραμματισμού εντοπίσαμε αυτή την πρόσκληση, τη μεταφέραμε στα αρμόδια Τμήματα. Έπρεπε να “τρέξουν” για να υποβάλουμε αυτή την πρόταση. Όταν μου περιέγραψαν το όραμά τους ήταν κάτι που με εντυπωσίασε”, σχολίασε ο κ. Βακόνδιος, επισημαίνοντας ακόμη πως, “την επόμενη εβδομάδα είναι η τελική υποβολή στις 29 Μαρτίου. Και τα δύο τμήματα των αντιδημάρχων έχουν κάνει καλή συνεργασία. Μακάρι να εγκριθεί γιατί θα είναι κάτι πολύ σημαντικό για το νησί”.

Στην ίδια συνεδρίαση το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μαρία Μαυρίκου, τοποθετήθηκε σε θετικό τόνο, αφού ζήτησε διευκρινίσεις για το έργο που θέλει να επιτύχει ο Δήμος. “Είναι πάρα πολύ θετικό να κατεβαίνουν προτάσεις από τον Δήμο μας σε κάθε μία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος όπου προκύπτουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε τι αφορά η δράση

Ειδικότερα, πρέπει να αναφερθεί πως η δράση αφορά στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής για την ανάδειξη των τουριστικών πόρων και της μοναδικής πολιτισμικής ταυτότητας και του φυσικού πλούτου της περιφέρειας. Περιλαμβάνεται η ενίσχυση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών προβολής των σημείων τουριστικού, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και των πολιτιστικών δρώμενων, καθώς και ξενάγησης και πληροφόρησης των επισκεπτών. Πιο συγκεκριμένα, θα υποστηριχθεί η δημιουργία e-υπηρεσίων και e-περιεχομένου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από προσωπικούς υπολογιστές όσο και από ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα, που θα υποστηρίζει τις μορφές τουρισμού που θα αναπτυχθούν στην περιφέρεια. Ενδεικτικά, αναφέρονται παραδείγματα εφαρμογών που μπορούν να αναπτυχθούν: πλατφόρμες καταγραφής πολιτιστικών εκδηλώσεων, εφαρμογές οδηγώ αρχαιολογικών χώρων, εφαρμογές οδηγών μουσείων, εικονική αναπαράσταση γεγονότων, ανάδειξη παραδοσιακών αρχιτεκτονικών τεχνικών και κτηρίων ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, ψηφιοποίηση τουριστικών και πολιτισμικών πόρων, διαδρομών και χαρτών.